(15.20 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Summit v Limě bude mít přímý dopad na české prezidentství, a to byl jeden z důvodů té návštěvy, protože určitě ovlivní jednání Evropské unie se Skupinou Rio (upozornění na čas), která proběhne v Praze právě v příštím roce.

Při příští interpelaci budu pokračovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Šmíd už nebude vystupovat? Nebude. Takže můžeme tuto interpelaci ukončit.

Pan poslanec Jeroným Tejc bude interpelovat premiéra ve věci justice.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Děkuji také za možnost vrátit se k interpelacím a přerušit na chvilku blok poslanců ODS s domluvenými otázkami.

Vážený pane premiére, já jsem se po dnešku bláhově domníval, že si snad uvědomíte, v jakém katastrofálním stavu je justice po dvou letech vaší vlády, že Ministerstvo spravedlnosti je už spravedlností pouze podle svého názvu. Ukazuje se, že na státní zástupce byl s největší pravděpodobností vyvíjen v kauze Čunek nepřiměřený politický tlak. Státní zástupci, kteří se ohrazovali proti postupu Renaty Vesecké, byli a jsou perzekvováni. Je na ně vykonáván mobbing, tedy šikana ze strany nadřízených. Naopak ti, kteří se postavili za Renatu Veseckou, kteří byli loajální, kteří jí pomohli, byli povýšeni.

Marie Benešová uspěla dnes u soudu i přesto, že Renata Vesecká odmítla řadu svědků zbavit plně mlčenlivosti. To bychom se dozvěděli věci, kdyby paní nejvyšší státní zástupkyně našla odvahu!

Obracím se na vás, pane premiére, v této věci proto, že ministr spravedlnosti v tak závažné věci odmítá odpovídat na naše otázky a v tuto dobu se někde skrývá. Navíc postup paní Vesecké nedávno nepřímo podpořil a de facto tak převzal odpovědnost za katastrofální stav státních zastupitelství. Pane premiére, vládnete již dva roky - a justice je v rozkladu. Jste si vědom své osobní odpovědnosti za stav soudnictví a státních zastupitelství? Co pro vás dělá pan exministr Němec? Prosím, pane premiére, nevyhýbejte se odpovědi, odpovězte, co skutečně hodláte udělat s tímto stavem, nejen že si na to posvítíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Mám tady, že pan ministr Pospíšil je v zahraničí. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já nevím, jakým způsobem na ty, řekl bych, velmi emotivní věty odpovídat. Nicméně ta vláda nevládne, pane poslanče, dva roky, vládne od ledna 2007, což není ještě ani 1,5 roku, a za toho 1,5 roku v té rozvrácené justici - protože to je samozřejmě setrvačný stav právě vašeho vládnutí - udělala velký kus práce. A vinit pana ministra Pospíšila, speciálně pana ministra Pospíšila, z toho, že se vyhýbá odpovědi nebo že nepracuje nebo že nerealizuje významné kroky v těch oblastech, které má na starost a v referátu, je podle mě velmi nekorektní.

Ostatně - jenom krátká odpověď - pan Němec pro mě nedělá vůbec nic, to byste už měl vědět a mohl jste si to zjistit. (Komentář poslance Tejce mimo mikrofon.) Mně těžko, možná spíše vám, to byl váš koaliční partner, pane kolego.

To je věcně k těm dotazům.

Teď možná trochu systémověji. Jiří Pospíšil přišel do situace, která byla v podstatě nelehká, kdy Marii Benešovou odvolala už vaše vláda a posadila tam právě Renatu Veseckou, aby to, o čem teď mluvíte, začala řešit. A ona to řeší - a paradoxně naráží na váš odpor, protože to řešení asi bolí. Asi je velmi složité se vyrovnat s tím, že působení Marie Benešové na státním zastupitelství byl velký omyl. Asi je velmi složité se smířit s tím, že se konečně začínají rozkrývat vazby, které v tomto sektoru existují.

Já osobně pokládám státní zastupitelství a změnu prokuratury na státní zastupitelství za jednu z nejvýznamnějších změn. Role tohoto státního zastupitelství se musí povýšit a posílit, a v tomto smyslu potřebujeme spíše spolupracovat než říkat ty poměrně ostré věty, pro které nemáte žádný důvod.

Jaké jsou ty změny, které musí proběhnout, aby fungovala justice lépe? A budete mít možnost o celé řadě norem rozhodovat, a už jste měli možnost a rozhodovali jste většinou pozitivně a já doufám, že se shodneme na dalších změnách. A ty změny musí být systémové. V některých regionech došlo k takové provázanosti vyšetřovatelů, soudců a státních zástupců, že to ohrožuje samotnou podstatu demokracie v této zemi. Ale to není stav za poslední rok a půl, pane poslanče. To je stav, do kterého to dospělo za vašich vlád. To znamená, že my musíme přijmout některé normy, základní kodexy, které sem přijdou do Sněmovny, my musíme přijmout některé procesní předpisy, včetně zákonů o soudech a soudcích, a kromě toho musíme, a to je ten hlavní úkol, zjednodušit, zrychlit a zkvalitnit soudní řízení, a k tomu je celá řada nástrojů, které tady nemíním detailně popisovat.

Jestli máte pocit, že ministr vlády, speciálně ministr spravedlnosti, ovlivňuje soudní řízení nebo ovlivňuje přímo nějakým způsobem státní zastupitelství, v tom se hluboce mýlíte. Ovlivňuje státní zastupitelství pouze částečně personálně - a tady já si myslím, že vaše rozhodnutí jmenovat Renatu Veseckou bylo správné - a soudy velmi zprostředkovaně. Já si vyprošuji tlak na ministra Pospíšila v situaci, kdy v podstatě ministr - a je to správně - nemá přímou ingerenci do působení naší justice. Kdyby tomu tak bylo, bylo by to velmi chybné. Pokud jste na to byli zvyklí, my to dělat nebudeme.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tejc bude pokračovat.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane premiére, já bych byl docela rád, kdybyste si nepletl jména jednotlivých osob z této kauzy. Paní Marie Benešová se nescházela se soudci a státními zástupci. To byla paní Vesecká. Proboha, odpovídejme si na to, na co se ptáme! Krytím a bagatelizováním této věci rozhodně jen přebíráte odpovědnost na tento stav justice vy.

A co řekl vlastně ten soud dnes, který rozhodl? Nic menšího, než že vysocí představitelé české justice se snažili zmanipulovat vyšetřování trestní kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka nevhodnými intervencemi, šikanou a chybnou delegací. Jestli tohle, pane premiére, nevidíte, tak nic vidět nechcete! Vám už je to prostě všechno jedno. Jak to bylo s Čunkem, co vy jste dělal na Sardinii, jak to bylo s cestou. Prostě podle hesla: "Já jsem premiér, kdo je víc?"

Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra, aby reagoval.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Můžete si klidně zatleskat své sprostotě, máte dobrého učitele.

Já musím říci - vy jste nikdy nebyl na dovolené? Já myslím, že ano. Když cestujete někam, kam se nedá dostat jinak než přeplavat, cestujete autem, na kole, nebo letadlem? Já si myslím, že odpověď je nasnadě. Já jsem byl na standardní dovolené, a to, že z toho vy děláte problém, já tam tedy problém nevidím. Já zaplatím svůj podíl na letu, což si myslím, že je regulérní, a co jsem dělal na dovolené, po tom vám, milý příteli, nic není. (Ohlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším interpelujícím bude pan poslanec Petr Krill ve věci českého předsednictví. Pak to bude poslanec Josef Ježek.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážený pane premiére, protože za rok bude již touto dobou pomalu končit naše předsednictví v Radě Evropské unie a v médiích se často setkáváme s otázkami a pochybnostmi o stavu jeho příprav, dovolím sil vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce prestižní záležitost České republiky, vám položit několik otázek.

1. Naše priority jsou součástí osmnáctiměsíčního programu tria, to je předsednictví Francie, nás a Švédska. 27. května byla ukončena jeho příprava na setkání ministrů pro Evropskou unii v Praze. Podařilo se v něm prosadit naše priority? I když vím, že oficiální zveřejnění bude možné až po schválení Radou pro všeobecné záležitosti 16. června.

2. Protože nebude ještě dlouho jasné datum ukončení ratifikace Lisabonské smlouvy, připravujete varianty našeho předsednictví pro případ ukončení ratifikace i pro případ neukončení?

3. Budeme usilovat o řešení reformy společné zemědělské politiky v rámci debaty o revizi rozpočtu Evropské unie?

4. Jaký je stav připravenosti z hlediska technicko-organizačního?

5. Často se mluví o klidu zbraní s opozicí po dobu předsednictví, jak se stalo naposledy ve Slovinsku. Jakou vidíte šanci u nás na dohodu?

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP