(17.10 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Já myslím, že bychom si měli přece jenom jisté věci uvědomit. Nejednou jsem hovořil o tom, že parlament a Poslanecká sněmovna, a do jisté míry to platí o Senátu, je trochu jako ponorka, je to uzavřené prostředí, jehož vazby vůči veřejnosti, vůči občanům, jsou do značné míry porušeny. Žádná přímá vazba tu není. Koneckonců kolegové z ODS mají svou představu reprezentace, že stačí být jednou zvolen, a pak už nás to, co si občané myslí, zajímat nemusí.

Takže zdá se mi, že bychom přeci jenom ale měli brát ohled na to, jak určitá naše rozhodnutí působí na občany. Možná že jsou tu kolegové, kteří si vzpomenou na rok 1996, kdy vlastně po volbách 1996 se začal český parlamentarismus normálně vyvíjet, protože předtím tu byla spousta různých stran a straniček, které se různě dělily. Ale teprve od roku 1996 je tu plus minus stabilní počet parlamentních stran pět, s tím, že čtyři jsou stálé a ta jedna se mění.

V roce 1996 se také jednalo o tom, kolik má být místopředsedů. Já jsem tehdy také navrhoval, aby byli jenom dva, maximálně tři místopředsedové. Jako obvykle, když jde o počet funkcí, tak jsem neuspěl, protože tendence zvyšovat počet funkcí je zřejmě v této Poslanecké sněmovně imanentní. I na začátku tohoto volebního období jsme slíbili, že nebudeme rozšiřovat počet parlamentních funkcí. Možná že by bylo dobře, abychom si ten počet srovnali s tím, kolik jich je teď. Takže já osobně myslím, že ten počet místopředsedů je enormní, že z ničeho…

Ještě abych připomněl toto. Tehdy ten můj návrh nebyl přijat a byla akceptována určitá dohoda hlavních politických stran parlamentu, že jejich zástupce bude mít i funkci místopředsedy. Ale nebylo to vždycky důsledně a ne vždycky každá parlamentní strana svého místopředsedu měla. Byli tu i republikáni, kteří měli mnohem větší počet poslanců než Strana zelených, a žádného místopředsedu neměli.

Připomeňme si jednání o poslaneckém klubu Strany zelených. Museli jsme kvůli tomu měnit jednací řád. Dobře. Změnili jsme, snížili jsme počet členů klubu. Ale tedy jestliže jsme změnili pravidla, proč se nezměnila tato pravidla i v Senátu? Senát je také součást českého Parlamentu. Proč se tam nesnížil počet členů pro vytvoření senátního klubu? Takže hrajeme fér, nebo nehrajeme fér? Já myslím, že už dávno nehrajeme fér.

Osobně si myslím, že není důvodu zvyšovat počet místopředsedů. Nemyslím si, že strana, která má šest poslanců a čtyři ministry, nutně musí mít ještě místopředsedu Sněmovny. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Zdeňku Jičínskému. Řádně přihlášené poslance Sobotku a Tejce předběhl předseda poslaneckého klubu Michal Hašek s přednostním právem. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, nedělám to často, abych četl ve svých projevech a citoval někoho jiného. Dnes mi to nedá, a dovolte, abych zacitoval něco z mediálních archivů. To, co vám budu číst, to nejsou slova Michala Haška, aby bylo jasno, ale slova předsedy Strany zelených Martina Bursíka.

Martin Bursík v rozhovoru pro Lidové noviny, a zdrojem těch informací je mi webový server www.zeleni.cz, v roce 2006 po volbách řekl:

Tady se nyní vede debata o místopředsedech Sněmovny. Všichni automaticky očekávali, že my budeme chtít místopředsedu Sněmovny. A nikdo nám nechtěl uvěřit, když jsme prohlásili, že místopředsedu Sněmovny opravdu nechceme. My chceme dělat věcnou politiku.

Víte, co to je místopředseda? Místopředseda sedí nahoře a řídí schůzi. Má BMW. Tak sem by přijelo BMW, které má spotřebu dvacet litrů, já bych do něj nasedl jedněmi dveřmi (potlesk a smích v levé části sálu), druhými bych zas vystoupil a ušel dva metry do Sněmovny. - Poznámka: Pan Bursík má dům i s kanceláří naproti Sněmovně.

Já vím, že ta funkce je pro mnoho lidí lákavá. Ale nás to nezajímá, a v tom má Zdeněk Škromach pravdu. Taková funkce by nás vyreklamovala z konkrétní práce ve sněmovním výboru. My jsme sem nešli proto, abychom se vozili v bavoráku a řídili shora jednání. To může dělat stroj. Já si vážím lidí, kteří to dělají, přestože (podle www.zeleni.cz "protože") to je nuda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP