(16.46 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, dovoluji si nyní zastoupit předsedajícího schůze, a to proto, abych vám všem oznámila, že je zde dodatečná žádost na prodloužení přestávky pro jednání klubu, a to ne do 16.45, ale do 17.05. Prosím tedy o akceptování toho, že schůze bude pokračovat v 17.05. Děkuji.

 

(Jednání pokračovalo v 17.06 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, hezké odpoledne. Doba určená pro poradu poslaneckých klubů byla ukončena. Budeme pokračovat v našem jednání. Ještě chvilku vyčkám, až zaujmete svá místa.

(Po několika minutách:) Nevidím ještě všechny předsedy klubů, takže nemám odvahu zahájit.

(Opět po chvilce čekání:) Ano, eviduji, že kluby skončily a že potřebují na příchod ze svých jednacích místností - pan kolega Kasal mi sděloval, takže už je to možné. Ještě…(Chvíle čekání.)

Tak teď už snad máme jasno.

 

Čtvrtým bodem, pevně zařazeným na dnešní odpoledne, je bod číslo 107 naší schůze a tím je

 

107.
Návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 8 ze dne 14. srpna 2006

 

Usnesení č. 8 z první schůze Poslanecké sněmovny ze 14.8. vám bylo rozdáno na lavice.

O zařazení tohoto bodu požádal předseda klubu Občanské demokratické strany pan poslanec Petr Tluchoř, tak bych ho požádal o slovo, aby odůvodnil zařazení tohoto bodu a řekl nám, oč klub ODS usiluje. Pane předsedo, prosím, máte slovo. (V jednací síni panuje značný hluk.)

Ještě ne, pane předsedo. Já požádám pány kolegy a paní kolegyně, aby případné rozhovory o jiném tématu přesunuli do předsálí, abychom se zklidnili a mohli vyslechnout pana předsedu klubu Občanské demokratické strany.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych tedy uvedl návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 8 z první schůze 14. srpna 2006 k návrhu na stanovení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny. Usnesení č. 8 máte, nebo měli byste mít, všichni rozdáno před sebou.

Ten návrh zní takto: "Usnesení Poslanecké sněmovny č. 8 z první schůze 14. srpna 2006 se číslovka pět nahrazuje číslovkou šest." Jedná se tedy evidentně o zvýšení počtu místopředsedů o jednoho. Jedná se o místo, které podle našeho názoru má náležet jednomu ze subjektů v Poslanecké sněmovně, a to je Straně zelených. (Nesouhlasná reakce v levé části sálu.)

Tato úvaha byla provedena již na začátku volebního období, kdy Strana zelených o toto místo neusilovala. V tuto chvíli se ta situace mění a Strana zelených o tuto věc stojí, proto tuto změnu navrhujeme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, děkuji. A panu předsedovi poslaneckého klubu ODS děkuji, že již zaujal místo u stolku zpravodajů.

Otevírám všeobecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Ale vidím přihlášku pana profesora Zdeňka Jičínského. Ano, eviduji další přihlášky.

Pane poslanče, máte slovo. - Pane profesore, ještě požádám opravdu Sněmovnu o klid. Nemá smysl, abychom se tu překřikovali. Žádám, aby všichni kolegové a kolegyně nechali přihlášené do všeobecné rozpravy v klidu přednést svůj projev, a ostatní, kteří mají zájem o jiné body, než je tento, aby přesunuli své diskuse do předsálí. Děkuji.

Pane profesore, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, kolegové, kolegyně, otázka počtu místopředsedů není poprvé na programu schůze Sněmovny. Když myslím, že tu není poprvé, pak nemyslím v tomto volebním období.

Kolegům a kolegyním bych připomněl, že v řadě ústav parlamentních zemí i funkce místopředsedů je ústavní, to znamená, že v ústavách parlamentních republik je řečeno, že parlament volí předsedu a jednoho nebo dva, maximálně tři místopředsedy. (V sále je stále hlučno, část poslanců tiší ostatní: Ššššš!)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP