(15.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já si pouze jako předsedající dovolím - a doufám, že tím nepřekročím svoji pravomoc - upozornit, že tuto podmínku nemůžeme požadovat po vládě České republiky, ale jejím prostřednictvím po zdravotních pojišťovnách. Ani vláda nemá páku na zdravotní pojišťovny, kterou by je donutila, aby takto stanovenou podmínku zapracovaly do svých zdravotně pojistných plánů v okamžiku, kdy již ty zdravotně pojistné plány schválila. Ale nebudu prohlašovat tento návrh za nehlasovatelný.

S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, já jsem se už nechtěl hlásit do rozpravy, ale když jste tady uvedla některé údaje, je potřeba to opravit. Je samozřejmě že vláda, potažmo ministerstvo, jasně má tu páku. Tou pákou je vyhláška stanovující výši úhrad. Protože je to vyhláška Ministerstva zdravotnictví, tak ji jako vyhlášku lze kdykoliv novelizovat. Nehledě na to, že tu největší zdravotní pojišťovnu, tedy ve Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, dnes řídí vaše Ministerstvo zdravotnictví. Nehrajme si na to, že VZP je nějakou samostatnou organizací. VZP je vaší podřízenou organizací, která musí splnit to, co jí ministr uloží. Pokud to nesplní, tak vláda odvolá ředitele VZP. Tudíž to je velmi jednoduchá metoda, nehledě na to, že vy máte drtivou většinu lidí ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Předseda správní rady je první náměstek ministra zdravotnictví a počtem hlasů máte drtivou většinu hlasů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Já nechápu, v čem je problém.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pana poslance Šťastného.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já už jsem to tady říkal, nevím, jestli je to měsíc nebo dva, co jsem se to snažil panu kolegovi Rathovi vysvětlit. Tamhle stojí váš předseda poslaneckého klubu pan Ing. Hašek. On je členem té správní rady. Zeptejte se ho, prosím vás pěkně, jak to je. Já už nemám sílu. Všichni, co se tím zabýváme, samozřejmě víme, že správní rada není řízena Ministerstvem zdravotnictví atd. atd., že jsou tam zástupci všech politických stran a dále odborníci.

Druhá věc, prosím pěkně. Já jsem přesvědčen o tom, že návrh pana kolegy Hovorky je nehlasovatelný. My můžeme buď rozhodnout, že souhlasíme s tímto návrhem, nebo že s ním nesouhlasíme. Nic více.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče Rathe.

 

Poslanec David Rath: Víte, mně ta debata přijde fakt docela legrační, protože tvrdit, že ministerstvo nemá páky na největší zdravotní pojišťovnu, je skutečně odvážné. Pokud to pan ministr Julínek neumí, tak nechť mi tu funkci půjčí a já mu rychle ukážu, jak se to má dělat. (Smích a potlesk.)

V situaci, kdy správní radu řídí jeho první náměstek, kdy - pane kolego Šťastný - úředníci Ministerstva zdravotnictví a poslanci z ODS mají ve správní radě nadpoloviční většinu, současně jste si změnili zákon tak, že ředitele Všeobecné pojišťovny volí a odvolává vláda i bez udání důvodu, tak dámy a pánové, jestli za této situace nemůžete zajistit, aby peníze ležící na účtu VZP šly do LDN a nemocnic, tak se jenom přiznáváte, že jste naprosto neschopní. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nezbývá nám nic jiného, než tuto polemiku rozhodnout hlasováním. Táži se pana poslance Šťastného, i když jsem zde vyjádřila věcné připomínky k hlasovatelnosti návrhu usnesení pana poslance Krákory, nikoliv pana poslance Hovorky, jestli chce vznést námitku proti mnou navržené proceduře, tedy proti tomu, že jsem připravena dát o návrhu na přerušení a odročení hlasovat, či nikoliv. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Boris Šťastný: Ano, je to tak. Vznáším námitku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. O této námitce rozhodneme bezprostředně, a to v hlasování s pořadovým číslem 71, které tímto zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s takto vyslovenou námitkou. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 192 poslankyň a poslanců pro 94, proti 93. Tato námitka nebyla schválena. Budeme se tedy muset vypořádat s předloženými návrhy na usnesení v následujících hlasováních.

 

Stále se ještě nacházíme v rozpravě podrobné. Do této rozpravy se nikdo nehlásí, takže podrobnou rozpravu končím. Registruji žádost o odhlášení. Dovolím si vás tedy všechny odhlásit a požádat vás o opětovnou registraci.

Nejprve rozhodneme o usnesení navrženém panem poslancem Krákorou, tedy o usnesení ve znění: "Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání návrhu zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2008 a odročuje je do doby splnění podmínek stanovených usnesením zdravotního výboru." Příslušné číslo usnesení a datum projednávání bude posléze doplněno.

Dovolím si ještě počkat, až se ustálí počet přihlášených… Myslím, že se tak již stalo.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 72, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo je, prosím, pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro návrh 95, proti 89. Tento návrh nebyl schválen.

 

Přeje si někdo provést kontrolu výsledků hlasování? Ano. (Probíhá kontrola hlasování.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP