(Jednání pokračovalo v 15.45 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, lhůta pro jednání poslaneckého klubu sociální demokracie uplynula. Můžeme tedy pokračovat v přerušeném projednávání návrhu zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2008.

Ještě předtím se ale o slovo hlásí předsedkyně… Až po projednání tohoto bodu. Dobře.

Takže se nacházíme v otevřené rozpravě podrobné. V této rozpravě padly dva návrhy na usnesení. Jedním byl návrh pana poslance Kochana na vyslovení souhlasu se zdravotně pojistnými plány, druhý byl návrh pana poslance Ratha na vrácení návrhu zdravotně pojistných plánů k přepracování. Dále byl přihlášen pan poslanec Krákora.

S faktickou - pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Já svůj návrh stahuji, protože bude přednesen návrh, na kterém jsme se dohodli s poslancem, kolegou, Krákorou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Děkuji vám, vážený pane poslanče, a prosím pana poslance Jaroslava Krákoru, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, dávám procedurální návrh na přerušení a odročení do doby splnění podmínek výboru pro zdravotnictví, které tady byly načteny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. Pan ministr zdravotnictví si přeje vystoupit a vyjádřit se k těmto návrhům. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji. Paní místopředsedkyně, já si myslím, že tady si kolegové neuvědomují pozici Sněmovny. Nicméně já budu říkat fakta, ne bludy, o kterých tady hovořil pan poslanec Rath.

Já jsem ve své zprávě upozorňoval na to, že v roce 2008 - opakuji, že v roce 2008 - budou příjmy o 5 miliard větší a výdaje o 16 miliard větší. To znamená trojnásobek. Něco neobvyklého ve zdravotním pojištění. To znamená - tady nejde o žádné zadržování peněz. Od přebytků v současných pojišťovnách, které jsou ve výši 27 miliard, si musíte odečíst měsíční rezervu na platbu lékařům, která činí 17 miliard. To znamená, že takzvané volné prostředky, které se stejně v tom roce spotřebují, jsou okolo 5 až 7 miliard. Podle toho, jak se to bude vyvíjet.

My tady máme situaci, kdy lékaři dostávají velmi promptně zaplaceno. Už tady není ta situace, kdy dostávali za měsíc a půl a brali si kontokorentní účty. Tak prosím vás, já nechápu, proč nad tímto naprosto pozitivním plánem, který je připraven odpovědně v rámci zákonů, budeme nad něčím dál spekulovat. Tady ty peníze opravdu v tom základním fondu zůstanou, nikam nezmizí přebytky, které tam jsou.

Já odmítám dělat praxi svých předchůdců nebo schvalovat praxi pojišťoven, že tyto peníze jednoduše vysypou do zdravotnických zařízení, aniž bychom věděli, co za to obdržíme. My se snažíme zásadně o to, aby už v tomto roce peníze šly na vážně nemocné pacienty. A ty první parametry to ukazují. Zároveň máme už úspory z regulačních poplatků. To znamená tady budou ty peníze přesunuty směrem k pacientům. Tady není o to žádná obava.

Jenom si ještě opravdu neodpustím uvést na pravou míru zvýšení platby za státní pojištěnce. Prosím vás, ta otázka vznikla tím, že senátor Julínek dal pozměňovák k Senátu. Není pravda, že to udělala Paroubkova vláda. To musím pro pořádek říci. A proto tady máme takovouto rezervu. Já ale odmítám ji spotřebovat primitivním způsobem. My tady máme naplánované vyšší výdaje z veřejného zdravotního pojištění a zároveň se snažíme chovat jako dobří hospodáři.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: To bylo vystoupení ministra zdravotnictví k předloženým návrhům. Ještě si přeje do rozpravy podrobné připojit svůj příspěvek pan poslanec Ludvík Hovorka. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych se přimluvit za podporu toho návrhu, který přijal výbor pro zdravotnictví, a to zejména z toho důvodu, že se domnívám, že skutečně je třeba navýšit platby, zejména do léčeben dlouhodobě nemocných, protože tam došlo k podfinancování v těch zdravotně pojistných plánech. Došlo tam k valorizaci pouze o dvě procenta apod.

My jsme se snažili na ty věci upozornit pana ministra ještě v závěru loňského roku. Pan ministr řekl, že to navýšení je dostatečné. A jestliže se dneska ukazuje, že na účtech zdravotních pojišťoven je kolem 30 miliard, pak nevidím žádný důvod k tomu, aby ta podmínka, kterou zdravotní výbor dal, nemohla být naplněna.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP