(17.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Tím jsme se vypořádali s možnými stanovisky zpravodajů a já otvírám rozpravu k tomuto bodu. Bez písemných přihlášek se táži, zda se někdo hlásí nyní ze svého místa. Pan poslanec Marek Benda jako první.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já se nebudu vyjadřovat k antidiskriminačnímu zákonu, protože mé názory všichni znáte, ale podám procedurální návrh, abychom tento bod v obecné rozpravě přerušili do příštího úterý.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže je zde návrh procedurální, který zní: Poslanecká sněmovna přerušuje tento bod v rozpravě, a to do příštího úterý, tedy do 10. 6. Tak zněl návrh.

Zároveň je zde návrh na odhlášení. Já vás tedy všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali, a budeme hlasovat o tomto návrhu, který přednesl pan poslanec Marek Benda.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41. Kdo souhlasí s návrhem tak, jak byl přednesen panem poslancem Markem Bendou, tedy na přerušení tohoto bodu do příštího úterý? Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 41, přítomno 175, pro 88, proti 63. Návrh byl přijat.

 

Bude probíhat ještě, pokud se nemýlím, kontrola tohoto hlasování, a proto vás všechny požádám o malou chvíli trpělivosti.

Pan kolega Soušek se hlásí.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážená paní předsedající, já bych chtěl zpochybnit hlasování ještě před kontrolou, protože i přesto, že jsem mačkal ne, tak se mně nerozsvítila kontrolka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Slyšeli jsme námitku proti hlasování. Budeme o této námitce rozhodovat v hlasování s pořadovým číslem… Ještě pan kolega Marek Benda ale?

 

Poslanec Marek Benda: To přece není žádná námitka, že se nerozsvítila kontrolka. Pan kolega se netváří, že výsledek jeho hlasování byl jiný, než je na sjetině. (Reakce z pléna.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já chci uklidnit náladu v jednacím sále. Námitka byla vznesena způsobem, který jsme všichni slyšeli, ale musím říct, že tím, že jsme byli odhlašováni, jsme v minulosti vyhověli také návrhům na to, že hlasovací zařízení příslušného poslance nefungovalo.

Ale myslím, že s námitkou se hlásí ještě pan kolega Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Mně už se to stalo dneska podruhé a přede mnou sedí kolega Mirek Svoboda a já jsem mačkal a mačkal jsem ne, a měl jsem tam A. A Mirek tam neměl vůbec nic. Takže tady je nějaká chyba. Takže jestliže to zpochybňuje náš kolega, tak to, prosím vás, berte vážně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zazněly zde v podstatě dvě námitky. Ještě se o slovo hlásí ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Promiňte prosím, pane poslanče, ale jestli tam Mirek neměl vůbec nic, tak to nebyla naše chyba.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak. Pan kolega Svoboda ještě. (V sále je rušno.)

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já chci podpořit tu námitku, protože jsem byl osobně přítomen toho, kdy jsem se snažil identifikovat tím, že jsem intenzivně mačkal tlačítko ne. V mém případě samozřejmě není problém s tím ne, protože jsem na statistice evidován, jako že jsem se zdržel, ale nicméně je evidentní z toho, že hlasovací zařízení nefungovalo tak, jak mělo, takže bych byl rád, kdybychom byli alespoň elementárně fair play a akceptovali námitku kolegy, protože evidentně to bylo technické selhání, které potvrdil i kolega Šplíchal. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid v jednacím sále. Prosím, aby si všichni sedli do svých lavic.

Zazněly zde námitky, kterým já vyhovím, protože nevím, jak to doopravdy bylo, jestli hlasovací zařízení fungovalo, a mohl tedy poslanec vyjádřit svou svobodnou vůli, nebo nemohl. Budu předpokládat, že se poslanci neprohřešili proti svému slibu, který jim něco ukládá, tedy že jim opravdu hlasovací zařízení nefungovalo. Abychom zajistili legitimitu našeho jednání, vyhovuji této námitce. Zároveň registruji vaši žádost o odhlášení. Prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali, zkontrolovali si, zda vaše hlasovací zařízení je v pořádku, a budeme hlasovat o námitce proti předešlému hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP