(12.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Já prostě hledám ten nejrychlejší způsob, jak Sněmovna nebude hlasovat o věcném nesmyslu. A prostě jestli chceme hlasovat o tom, že někdo převede majetek, a jsme si přitom vědomi, že on s tím majetkem nehospodaří, nemůže to provádět, že to není organizační složka státu, že nemá právo hospodaření s majetkem a že neúčtuje, tak prostě vědomě hlasujeme o něčem, o čem víme, že nedává ani právní, ani logický, ani věcný smysl.

Samozřejmě se to dá opravit i v Senátu. Záleží na každém z nás. Mojí povinností bylo vás na to upozornit a dát tento procedurální návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Hlásí se ještě někdo? Pan poslanec Boháč.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si jenom dovolím připomenout, že ve druhém čtení jsme hlasovali o tomto komplexním pozměňovacím návrhu, aby byl brán za základ, tedy chci říci, že jsme se o tom tedy tady bavili v rámci druhého čtení.

Ale v tuto chvíli asi nezbývá nic jiného než nechat hlasovat o procedurálním návrhu pana ministra Kalouska. To by byl asi první krok, jestli mohu, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tady není prostor pro nějakou diskusi. To tak je.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: A potom jako druhý krok navrhnu hlasování o komplexním pozměňovacím návrhu, tak jak vzešel z výborů v rámci usnesení výboru pro obranu a třetí krok hlasování o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili vy jste toto své slovo pojal jako závěrečné slovo zpravodaje. Já tomu tak rozumím.

Zavolám všechny, kteří se chtějí zúčastnit hlasování. Odhlásím vás. Poprosím o novou registraci.

 

První hlasování, kterému se budeme věnovat, je návrh pana poslance Kalouska na vrácení této předlohy do druhého čtení k projednání výborům.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 220. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 149 hlasujících bylo pro 47, proti 59. Návrh nebyl přijat.

 

Tudíž postupujeme ve třetím čtení tak, jak navrhl pan poslanec Boháč, to znamená hlasovat o návrhu A.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Ano, o komplexním pozměňovacím návrhu, tak jak byl přijat v usnesení výboru pro obranu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Stanovisko? (Zpravodaj má stanovisko kladné. Navrhovatel doporučuje.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 221. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 157 poslanců, 123 bylo pro, 8 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Třetí hlasování - o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Souhlasím. Přečtu návrh: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jana Vidíma, Jiřího Čepelky, Juraje Ranince, Michaela Hrbaty, Tomáše Kladívka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 451, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Jest tak?

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Ano, takto to doporučuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 157 poslanců, 129 bylo pro, 4 proti. Návrh byl přijat.

 

Takže končím projednávání tohoto bodu. Dámy a pánové, domnívám se, že v tuto chvíli není možnost projednávat další body, takže vyhlašuji polední přestávku. (V sále je hluk.)

Pan předseda Miloslav Vlček navrhuje, abychom začali projednávat body, které, řekněme, jsou naším dluhem z minulých schůzí, to znamená 80 až 87, což je Informace předsedy vlády o postupu vyjednávání o umístění prvků protiraketové obrany.

Pokud nejsou námitky, tak si nemyslím, že jakákoliv formální procedurální námitka by nám neumožnila začít projednávání tohoto bodu. Jak to vidí pan předseda vlády? Ano, takže zahajuji bod 80 až 87. - Ta věc je trošku komplikovanější, protože některé body byly otevřené, některé byly nezahájené.

Pan předseda Tluchoř se hlásí.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl přispět k tomu, abychom ten lehký zmatek v bodech nějak uklidnili a uklidili. Dovolím si tedy navrhnout, abychom po otevření všech bodů hlasovali o sloučení obecné i podrobné rozpravy do jednoho bloku. Je to možné samozřejmě až ve chvíli, kdy všechny ty body budou postupně otevírány. Teď jsou otevřeny tři, pak otevřít ty další a sloučit všechny body do jednoho. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám za tento návrh. Pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, o návrhu pana předsedy Tluchoře rozhodne Sněmovna hlasováním, ale ono to tak jednoduché úplně nebude, protože různé body mají různý stupeň rozjednání a my bychom rádi věděli, jaký ten stupeň rozjednání je. Do různých bodů byli poslanci přihlášeni do rozpravy. Rádi bychom, aby se osvěžila paměť, kteří poslanci jsou do rozpravy přihlášeni, a pokud se toto vyjasní, teprve potom je možno hlasovat tak, jak navrhoval pan předseda Tluchoř. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, já vaši paměť osvěžím. Přihlášen je pan poslanec Hamáček, Exner a Exner.

Slovo má pan předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nedoprojednané body nebyly nedoprojednané z mé viny. Jakékoliv spekulace o tomto odmítám.

Myslím si, že se jedná pořád o jeden bod, a tento bod je dobrovolná informace předsedy vlády o stavu vyjednávání o případném umístění protiraketové obrany v České republice. Doporučuji, abychom opravdu z hlediska účelnosti body sloučili do jednoho, protože se pořád jedná o jeden bod. Tento bod má zaznít na každé schůzi a to, že na každé schůzi nezazněl, nepokládám za svou chybu.

Žádám vás o racionální přístup a o sloučení diskuse do jednoho bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, já se domnívám, že není problém dát hlasovat o tom, že body, které se týkají protiraketové obrany, lze sloučit, respektive o tom rozhodnete vy. Jsou nějaké námitky, abych dal hlasovat o tom, že bude…?

Pan poslanec Exner se hlásí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP