(11.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

Poslední materiál, který máme k dispozici tady na stole, je

 

103.
Návrh poslanců Jana Vidíma, Jiřího Čepelky, Juraje Ranince, Michaela Hrbaty,
Tomáše Kladívka, Václava Klučky, Karla Černého a Antonína Sedi na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 451/ - třetí čtení

 

O slovo se přihlásil pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se velmi omlouvám, že tady asi budu rušit kruhy jinak velmi bohulibého věcného záměru. Ale vzhledem k tomu, že v příslušném výboru byl přepsán v podstatě ten pozměňovací návrh komplexně, mohu se vyjádřit až teď ve třetím čtení. A chci vyjádřit své zásadní rozpaky nad některými ustanoveními, zejména tedy nad odstavcem 5 článku II Přechodná ustanovení, neboť tam je napsáno, že dnem účinnosti tohoto zákona se na Hasičský záchranný sbor České republiky převede majetek, s nímž hospodaří Armáda České republiky, vojenský záchranný útvar, který je určen rozhodnutím vlády, a odpovídající část prostředků ze státního rozpočtu. Já se přiznám, že z hlediska správy majetku a účetnictví toto ustanovení činí neskonalý problém, neboť Armáda České republiky není organizační složkou státu, není účetní jednotkou a nehospodaří s žádným majetkem, tudíž ho nemůže nikam převádět. Rovněž tak Hasičský záchranný sbor není organizační složkou státu, není účetní jednotkou, nehospodaří s žádným majetkem, tudíž lze na něj jenom velmi těžko převádět majetek už tak dost nespecifikovaný.

Vzhledem k tomu, že minimálně jeden z předkladatelů je poslanec, který si mimořádně potrpí na přesnou specifikaci transferovaného majetku, pevně doufám, že naleznu pochopení pro tuto prosbu. Já se skoro domnívám, že to v tomto znění není hlasovatelné. Pokud to je hlasovatelné, tak to zcela určitě není aplikovatelné. A pokud by se to aplikovalo, tak by vznikly neskonalé zmatky při správě majetku a při účtování majetku státu.

Dovolím si proto jako poslanec Poslanecké sněmovny navrhnout vrácení do druhého čtení a jako ministr financí nabízím technickou pomoc v dopracování tak, aby tento jinak správný záměr aplikovatelný byl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče, v tuto chvíli. Nebylo to otevřené. Já musím dát příležitost vystoupit panu ministrovi, protože jsem nevěděl, s čím vystoupí, a jinak otevírám rozpravu.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Kolegyně, kolegové, je mi velmi líto, že dochází k tomuto, a nemám pochyb, že to je věcný názorový rozdíl, že v tom není nic jiného, jsem si bytostně jist. Je mi líto, že ta připomínka je uplatňována až nyní, protože iniciativa kolegů ze všech poslaneckých klubů je z mé strany vysoce hodnocena. Je to vítaná pomoc při řešení dílčího problému, který souvisí s transformací záchranných praporů. V této věci je Ministerstvo vnitra a Hasičský záchranný sbor spolupartnerem, který nabízí řešení tohoto problému. Vzhledem k časové naléhavosti jsme přivítali aktivitu poslanců a já jim za to děkuji a už jsem jim za to posledně děkoval.

V tuto chvíli doopravdy nevím, jak se s tím problémem vypořádat, neboť tady je nepochybně dobrá vůle ze strany kolegů. My jsme poskytli z naší strany maximální součinnost a teď jsem i sám bezradný, jak tedy se s tou připomínkou vypořádat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Zatím budeme postupovat ve smyslu jednacího řádu, takže vystoupí pan poslanec Vidím za navrhovatele, potom pan poslanec Boháč jako zpravodaj.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní a pánové, velmi mě mrzí, že jsme se dostali do této zvláštní situace, a musím mít docela ostrou výtku vůči panu poslanci Kalouskovi, protože znění pozměňovacího návrhu schváleného výborem pro obranu bylo nepochybně Poslanecké sněmovně známo při zahájení druhého čtení, nikoliv třetího. Čili bylo možné v průběhu druhého čtení proti tomuto textu usnesení výboru pro obranu namítat a připravovat nějaké jeho modifikace. Mně nezbývá než požádat Poslaneckou sněmovnu, aby neschválila procedurální návrh pana poslance Kalouska a aby projednávala ve třetím čtení ten návrh, jak je předložen ve Sněmovně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Zdeněk Boháč coby alternující zpravodaj.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, ta situace se trošičku zkomplikovala vystoupením pana ministra Kalouska. Představa byla taková, že dvojím hlasováním tuto materii zvládneme, jednak komplexním pozměňovacím návrhem, tak jak vzešel z dílny výboru pro obranu, ale v tuto chvíli to není možné. Budeme zřejmě muset vrátit.

Navrhuji vrácení tohoto materiálu dle návrhu pana ministra Kalouska do druhého čtení a prosím, pane místopředsedo, abychom nechali o tomto návrhu hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pavel Severa se hlásí.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, pan zpravodaj to již řekl. Nám přece nejde o to, přijmout něco, co nebude funkční. Myslím, že se budeme muset dohodnout na tom, že jestli došlo k tomu, že se něco opomenulo, tak se k tomu vrátíme. Já trochu nesouhlasím se slovy pana ministra Langera, že to podporovali všichni. My jsme nějakým způsobem vznášeli připomínky, které byly k prvnímu návrhu. Ne úplně všechno bylo vyřešeno a domnívám se, že nejsme v časovém presu, že jsme schopni to ve druhém čtení znovu projít a nějakým způsobem dopracovat tak, abychom neměli spor. Výsledkem přece nemá být nějaký chaotický návrh, výsledkem má být něco, čím jsme si jisti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji Pavlu Severovi, Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní a pánové, za prvé, ten návrh je projednáván jako návrh skupiny poslanců právě proto, že je spěch. To je nesporná věc.

Za druhé. Výbor pro obranu ten návrh, tak jak je v tuto chvíli v Poslanecké sněmovně předložen jako komplexní pozměňovací návrh, schválil jednomyslně a já prostě nemohu za to, že někteří z jeho členů v tu chvíli nebyli přítomni. To za druhé.

Za třetí. Je samo sebou možné, aby Senát, pokud shledá námitky ministra financí v tu chvíli relevantní, návrh upravil, poslal jej Poslanecké sněmovně zpátky, a my ho můžeme na příští nebo přespříští schůzi schválit ve znění Senátu. To je samozřejmě také možnost, jak se s tím vyrovnat.

Já v tuto chvíli opravdu za skupinu navrhovatelů žádám Poslaneckou sněmovnu, aby odmítla procedurální návrh pana poslance Kalouska a aby schválila návrh zákona ve znění pozměňovacího návrhu výboru pro obranu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Pan poslanec Kalousek asi v tuto chvíli.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já samozřejmě přijímám výtku pana poslance Vidíma jako poslanec a celé je mi to mimořádně nepříjemné. Ale to je prostě problém legislativního procesu, kdy něco, co se bytostně dotýká ústředního orgánu státní správy, je předkládáno jako komplexní návrh až ve druhém čtení. Přesto se to týká majetku státu, přesto se to týká státního účetnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP