(Jednání pokračovalo v 15.36 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, uplynula pauza, kterou jsme si nevzali na kluby, ale byla vyhlášena panem předsedou proto, abychom se zklidnili. Já bych tedy chtěla všechny pozvat do jednacího sálu, abychom mohli pokračovat v bodu, který byl přestávkou přerušen. Počkám ale do doby, než všichni poslanci dorazí do svých lavic, a to i ti, kteří jsou uvnitř, i ti, kteří jsou mimo jednací sál.

Jestli se nemýlím, tak byl přerušen bod v době, kdy pan ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pronášel své úvodní slovo. Prosím tedy pana ministra, aby své úvodní slovo dokončil, a vás všechny vyzývám k tomu, aby tak mohl učinit v klidu.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážené poslankyně, vážení poslanci, ještě jednou. Vláda předkládá žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy a Albánskou republikou, podepsané v Lucemburku dne 12. června 2006.

Dohoda o stabilizaci a přidružení upravuje formy politického dialogu Evropské unie s Albánií včetně posílení regionální spolupráce. Předpokládá vznik zóny volného obchodu mezi Společenstvím a Albánií do deseti let od vstupu dohody v platnost. Dále upravuje pohyb pracovníků, svobodu usazování, poskytování služeb a běžných plateb a pohyb kapitálu. Dohoda zakotvuje závazek Albánie sblížit právní předpisy s předpisy Evropských společenství, zejména v oblasti vnitřního trhu, a vymezuje rámec spolupráce s Albánií v řadě oblastí, zejména v oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečnosti. Dohoda zřizuje radu, výbor a parlamentní výbor pro stabilizaci a přidružení, který bude dohlížet na uplatňování dohody.

V souladu s běžnou praxí se ve vzájemných vztazích uplatňuje z 12. června 2006 prozatímní dohoda týkající se především obchodu, spolupráce, institucionálního rámce. Platná bude do doby, než dohoda o stabilizaci a přidružení vstoupí po ukončení ratifikačního procesu v platnost. Jedná se o standardní stabilizační a asociační dohodu, které je podobná dohoda, kterou Evropská unie již uzavřela s Chorvatskem, Makedonií, Černou Horou a která se v současné době už také připravuje se Srbskem a Bosnou a Hercegovinou.

Albánská republika se nachází v regionu, o jehož stabilizaci Česká republika v rámci své zahraniční politické koncepce dlouhodobě usiluje. Sjednání dohody je jak ve všeobecném zájmu Evropské unie, tak i v národním zájmu České republiky. Vstup dohody v platnost podpoří rozvoj bilaterálních vztahů včetně ekonomických a přispěje k celkové stabilizaci regionů jihovýchodní Evropy. Nepředpokládá se dopad provádění dohody na státní rozpočet ani na rozpočet Evropské unie. Česká republika podporuje integraci Albánie do evropských a euroatlantických struktur, vysoce oceňuje stabilizační roli Tirany v regionu západního Balkánu. Zvláště pozitivně hodnotíme její dosavadní realistický a pragmatický přístup k otázce Kosova.

Senát Parlamentu České republiky dal souhlas k ratifikaci dne 19. března 2008, zahraniční výbor Poslanecké sněmovny České republiky schválil návrh v příslušném usnesení bez připomínek dne 2. dubna 2008. Vzhledem k velmi dobrým vzájemným vztahům mezi Českou republikou a Albánskou republikou, jichž bylo dosaženo po demokratických změnách v obou zemích, je ze zahraničněpolitického hlediska nyní žádoucí, aby se česká strana co nejdřív připojila k ostatním členům Evropské unie, kteří již dohodu ratifikovali.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi a prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Bauera, aby nyní odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 391/1.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi přednést stanovisko a usnesení zahraničního výboru, které, předpokládám, je stejně tak bezproblémové, jako bezproblémové projednávání byl celý tento bod. Zároveň dovolte jenom upozornit, že z pohledu představitelů Albánské republiky je tento bod velice silně vnímán a samozřejmě velice dlouze je naše rozhodnutí očekáváno.

Usnesení zahraničního výboru z 23. schůze 2. dubna letošního roku zní následujícím způsobem:

Zahraniční výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Albánskou republikou na straně druhé, podepsané dne 12. června 2006 v Lucemburku. Dále zahraniční výbor - za druhé - pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. A konečně za třetí - zahraniční výbor zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP