(17.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže to je k té komunikaci, o které mluvil pan místopředseda Vondra. Já si myslím, že ve skutečnosti je ta komunikaci nesmírně zanedbávána. (V sále stále velmi hlučno.)

Na závěr bych jen poděkoval navrhovatelům z výboru pro evropské záležitosti, paní poslankyni Zelenkové, že se pokusili takto vůbec tu debatu o přípravě předsednictví tady ve Sněmovně odstartovat, protože vláda by sama s takovou iniciativou možná vůbec nepřišla. A to je pár měsíců před 1. lednem 2009, kdy má předsednictví začít. Myslím, že dneska i v té atmosféře, která tady je, už toho příliš mnoho nevyřešíme. Přál bych si ale, aby tato debata na půdě Sněmovny pokračovala, a jsem rád, že poslanci výboru ji zahájili. Děkuji jim.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. Kdo dále se hlásí do obecné rozpravy? Pokud nikdo, tak obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy se také nikdo nehlásí, takže podrobnou rozpravu končím a konstatuji, že jsme ukončili tento bod bez toho, že bychom mohli o čemkoliv hlasovat. Takže děkuji paní poslankyni Zelenkové, panu místopředsedovi vlády Vondrovi.

 

Budeme pokračovat dalším bodem, který je na pořadu dnešního jednání. Tím bodem je bod

 

101.
Návrh poslanců Waltera Bartoše, Marka Bendy, Zbyňka Novotného, Petra Plevy,

Petra Bratského, Jana Moravy, Tomáše Hasila, Ivana Ohlídala, Lenky Mazuchové,
Věry Jakubkové, Olgy Zubové a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 344/ - druhé čtení

 

Prosím, aby poslankyně Šojdrová a pan poslanec Walter Bartoš zaujali místo u stolku zpravodajů. Tento návrh jsme projednávali v pátek 25. dubna, přerušili jsme podrobnou rozpravu a jednání odročili do včerejška. Budeme tedy v podrobné rozpravě pokračovat. O slovo se přihlásil jako první pan ministr Liška, potom paní poslankyně Šojdrová. Ne?

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážení pozůstalí, zde zůstalí, nikoliv pozůstalí (smích v jednacím sále), kolegyně, kolegové, chci vystoupit s následujícím sdělením. Prosím o pozornost.

Minulý týden jsem požádal o přerušení tohoto bodu tak, abych mohl vyhodnotit, k čemu přesně došlo při schválení zákona o střetu zájmů, který se dotkl nepředpokládaně také ředitelů škol. Já jsem se rozhodl po konzultaci s právníky, s experty zvláště z Ministerstva školství a dalšími, že situaci ředitelů je potřeba řešit. Ale vyřešíme ji jinak než formou pozměňovacího návrhu ke zde, v tomto bodě otevřenému školskému zákonu, kde debatujeme o počtu přihlášek na střední školy. Já jsem se dohodl i s některými poslanci, kterých se zákon o střetu zájmů týká tím, že se na něm podíleli, dohodl jsem se na následujícím postupu. Prostřednictvím návrhu, který předložím v nejkratší možné době, to znamená v řádu dnů, nejvíce týdnů, představím po dohodě s dalšími model, jak tento problém vyřešit. To znamená tak, aby ředitelé byli vyňati ze zákona o střetu zájmů. Toto jsem považoval za důležité vám sdělit.

Druhá věc, kterou vám chci sdělit, je následující. Ve druhém čtení byl načten také pozměňovací návrh, který se týká odvolávání ředitelů škol. Požádal jsem jeho předkladatele, aby tento pozměňovací návrh stáhl, a to proto, že nyní připravuji na Ministerstvu školství komplexní novelu, která se týká také postavení ředitelů škol, a vedeme s kraji, se zřizovateli, se sociálními partnery a samozřejmě také budeme vést dialog s vámi o tom, jak situaci vyřešit. Objeví se hned v té příští novele školského zákona, která bude předložena v řádu týdnů. Tam bude vhodná příležitost podávat pozměňovací návrhy týkající se možnosti odvolání ředitelů a ředitelek škol. Proto vás chci upozornit na tuto záležitost, abyste jí věnovali pozornost.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Ondřeji Liškovi. Kdo dále se hlásí do rozpravy? Paní poslankyně Zelenková.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím znovu přečíst svůj pozměňovací návrh, který jsem načítala v minulé podrobné rozpravě, která byla přerušena. Činím to tak jen proto, aby z nějakého důvodu náhodou nezapadl. Jedná se o pozměňovací návrh k poslaneckému návrhu na změnu zákona č. 561 -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, přečetla jste tento svůj návrh v podrobné rozpravě, která byla přerušena?

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Ano, přečetla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pak není třeba tento návrh opakovat, protože podrobná rozprava byla pouze přerušena.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Končím, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji za poctivost se vyrovnat se svým návrhem. Paní zpravodajka a pan poslanec Zajíček.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Musím reagovat na výzvu paní doktorky Paulyové z legislativy, která avizuje to, že tento návrh nebyl v podrobné rozpravě přečten. Já se domnívám, že může jít o nedorozumění, které by se vyjasnilo stenozáznamem. Nicméně je zbytečné se o to přít. Jedná se o formální podání tohoto návrhu. Jedná se tedy o podání pozměňovacího návrhu, kdy místo číslovky tří přihlášek se navrhuje dvě přihlášky. Paní kolegyně mě upozorňuje, že její původní znění je nejvýše dvě přihlášky.

Já se s tímto návrhem ztotožňuji, a když dovolíte, pane místopředsedo, navrhuji v podrobné rozpravě pozměňovací návrh, kterým se hlásím k pozměňovacímu návrhu kolegyně Zelenkové, to znamená k tisku 344. Navrhuji, aby číslovka tři byla nahrazena slovy "nejvýše dvě". Tento pozměňovací návrh tedy podávám v podrobné rozpravě ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, děkuji paní poslankyni Šojdrové. Dostal jsem se do takové nezáviděníhodné situace, kdy se trošku rozchází to, co tady mám k dispozici v prezidiálce, asi se skutečností, protože mám informaci, že je třeba načíst ty pozměňovací návrhy ještě znovu, respektive se k tomu přihlásit. Takže omlouvám se paní poslankyni Zelenkové. Raději dvakrát než vůbec, abychom se vyhnuli nějakému nedorozumění.

Čili rozumím paní poslankyni Zelenkové tak, že souhlasí s tím návrhem, který zazněl v předešlém vystoupení v podrobné rozpravě. Čili tam bude zakomponován.

Hlásí se někdo další do podrobné rozpravy? Nikdo. Takže podrobnou rozpravu končím. Pan poslanec Zajíček.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Přestože jsem si vědom, že pokud se nepřihlásím ke svému pozměňovacímu návrhu z té doby, kdy bylo přerušeno projednávání tohoto bodu, tak jenom chci potvrdit slova pana ministra Lišky, že k takové dohodě došlo, tudíž já nejenom že se k němu nehlásím, ale stahuji svůj pozměňovací návrh, který byl vztažen k úpravě § 166.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomu Zajíčkovi, to je jeho právo. Děkuji mu za tuto vstřícnost.

Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím a závěrečné slovo patří navrhovateli a zpravodajce.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, musím reagovat na průběh podrobné rozpravy, neboť tento zákon byl několikrát, respektive třikrát projednáván ve školském výboru. Měl jsem za to, že usnesení školského výboru bylo přijato jakýmsi konsensuálním způsobem, byť někteří kolegové mohli mít jiný názor. Bral jsem tři přihlášky jako určitý kompromis, protože pokud to kompromis není, pokud to nebylo bráno jako kompromis, mohl jsem v podrobné rozpravě vystoupit a navrhovat čísla od tří do nekonečna. Já jsem tři přihlášky chápal skutečně, že je to jakási dohoda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP