(14.30 hodin)

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová V předkládaném materiálu se navrhuje vyslat na území Afghánistánu v rámci operace Trvalá svoboda kontingent speciálních sil v počtu do sta osob na dobu od května letošního roku do 31. prosince. Bude plnit úkoly speciálních operací v sestavě koaličních sil v určeném operačním prostoru na území Afghánistánu. Operace Trvalá svoboda je vojenskou reakcí na teroristické útoky v USA a probíhá v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Jedná se zejména o rezoluce 1368, 1373 a 1378. Všechny tyto tři rezoluce byly přijaty v roce 2001. Tato operace též probíhá s oficiálním souhlasem afghánské vlády. (Poslanci stále hlučí.)

Kontingent speciálních sil byl do operace Trvalá svoboda vyslán již v minulosti, a to v letech 2004 a 2006. Jeho činnost v boji proti teroristům na území Afghánistánu byla vysoce ceněna a spojenci se opakovaně vyslovili pro jeho opětovné nasazení.

Finanční náklady na realizaci předkládaného návrhu budou hrazeny z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany. Americká strana uhradí přepravu kontingentu s vybavením do Afghánistánu a zpět a dále poskytne logistickou podporu v místě působení.

Jak jsem již dříve zmínila, zajištění bezpečnosti v dnešním světě závisí na včasné identifikaci hrozeb, a to jak vojenského, tak nevojenského charakteru, a také na mezinárodní spolupráci zaměřené na jejich předcházení a případnou eliminaci.

Aktivní účast ve vojenských operacích mezinárodního společenství je plně v souladu se zahraničněpolitickými prioritami i s politicko-vojenskými ambicemi České republiky. Předpokladem je, že pokud obě komory Parlamentu vysloví souhlas, kontingent speciálních sil bude v obdobném rozsahu vyslán do Afghánistánu rovněž v roce 2009.

Dámy a pánové, ještě vás chci informovat, že druhá komora, tedy Senát Parlamentu České republiky, schválila vyslání šestsetjedničky již minulý týden. Konečné slovo tedy bude mít Poslanecké sněmovna a já věřím, že po důkladném zvážení vysloví tomuto návrhu podporu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní ministryně. Vládní návrh projednal výbor pro obranu a zahraniční výbor. Usnesení vám byla rozdána jako sněmovní tisky 491/1 a 491/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Jan Vidím. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, vážená paní předsedající. Dovolte mi, abych seznámil Poslaneckou sněmovnu s usnesením č. 73 výboru pro obranu z 23. dubna tohoto roku. Výbor pro obranu po odůvodnění paní ministryně a ředitele Vojenského zpravodajství doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR vyslovit souhlas s vysláním kontingentu speciálních sil resortu Ministerstva obrany do protiteroristické operace Trvalá svoboda v Afghánistánu v počtu do jednoho sta osob v období od května 2008 do konce prosince téhož roku. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Daniela Reisiegela, aby se ujal slova. Pane poslanče Reisiegele, prosím, sdělte nám, jak probíhalo a s jakým závěrem projednávání tohoto tisku v zahraničním výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Zahraniční výbor se materiálem zabýval na své schůzi dne 24. dubna a přijal usnesení č. 123, kterým zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení následujícího znění: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vysláním kontingentu speciálních sil resortu Ministerstva obrany do protiteroristické operace Trvalá svoboda v Afghánistánu v počtu do sta osob v období od května 2008 do 31. prosince 2008. Děkuji.

(Poslanci v jednacím sále stále silně hlučí.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji a otevírám obecnou rozpravu. Do této rozpravy mám zatím dvě přihlášky, jsou to páni poslanci Alexander Černý a Václav Exner. Jako první tedy vystoupí pan poslanec Černý. Vážený pane poslanče, máte slovo. - Ovšem ještě předtím požádám pana poslance Michala Haška, zdali by nebyl tak laskav a svůj diskusní klub eventuálně nepřesunul do jiných prostor, aby nerušil vystoupení svého kolegy.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, kolegyně a kolegové... (Hluk v sále přetrvává.)

Ten ruch, který provází projednávání tohoto bodu, je na jedné straně celkem pochopitelný, na druhou stranu mě nepatrně překvapuje. O vyslání našich specialistů, specialistů na velmi výjimečné vojenské činnosti, specialistů, kteří mají naprosto ojedinělý a mimořádný výcvik v české armádě, nesrovnatelný s žádnou jinou bojovou jednotkou, tak o jejich vyslání do Afghánistánu jsme se nedozvěděli před 14 dny, kdy nás o to oficiálně požádal pravděpodobně ministr obrany Spojených států, ale my jsme dostali první informaci už někdy koncem loňského roku v době, kdy jsme se ve Sněmovně zabývali vysláním našich misí do zahraničí na celý rok 2008, tedy na sklonku loňského roku, v listopadu to bylo, jestli se nepletu. Tak už v tu dobu jsme věděli o tom, že budeme pravděpodobně v brzké budoucnosti řešit i otázku toho, co je předmětem dnešního našeho jednání. Já se nemohu nevrátit ještě k několika dalším věcem, které provázely Poslaneckou sněmovnu v uplynulých dnech.

Minulý týden byla projednávána interpelace pana poslance Paroubka, která se sice vztahovala k radaru, ale v souvislosti s jejím projednáváním zde zazněla i celá řada poměrně jasných a kategorických vyjádření i na téma, které je předmětem našeho jednání dnes. Stejně tak při jiných příležitostech jsme měli možnost mnohokrát zaznamenat v posledních dnech a hodinách, že ani vládní koalice není ve všech případech jednotná, ani v tomto pravděpodobně ne, a probíhající hektická jednání, která se vedou zřejmě i v tuto chvíli, jsou jenom dokladem toho, že se opravdu bavíme o věci, která je velmi citlivá.

Když jsme ve výboru projednávali otázku vyslání či nevyslání vojáků 601. skupiny do Afghánistánu, sklouzla diskuse převážně k tomu, zda jsou a jak jsou tito lidé připraveni. Já chci v této chvíli zdůraznit, že nemám absolutně žádnou pochybnost o tom, že příslušníci oné prostějovské jednotky jsou špičkoví profesionálové, že jsou to lidé, kteří opravdu v české armádě nemají konkurenci a kteří jsou připraveni na tuto misi naprosto stoprocentně. Když říkám stoprocentně, tak si uvědomuji já a bezesporu i oni, právě proto, že jsou to špičkoví profesionálové, jak nebezpečná je to záležitost. Ani v nejmenším nechci zpochybňovat jejich výcvik, jejich připravenost a v případě, že budou nasazeni, tak ani to, že své úkoly splní naprosto zodpovědně a bez jakékoli pochybnosti. Troufnu si ale tvrdit, že o tom to dnes tady není.

Jsem velice rád, že vnímáme, a i při minulém projednávání vyslání našich vojáků do zahraničí tady z tohoto místa zaznělo mnohokrát, že je velký rozdíl mezi jednotlivými misemi. A je i rozdíl mezi misemi v jednotlivých zemích. Všichni, kdo vědí jen trošičku, o co jde, tak rozlišují, co je to mise ISAF a co je to mise Trvalá svoboda. To, že dnes máme dát souhlas k tomu, aby naši vojáci byli zapojeni do operace Trvalá svoboda, je pochopitelně daleko závažnější.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP