(19.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Břetislavu Petrovi. Nyní patří mikrofon panu kolegovi Antonínu Seďovi, který je zatím posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, nejprve musím zdůraznit, že osobně jsem pro narovnání některých majetkových křivd způsobených církvi a náboženským společnostem. Nicméně návrh zákona v předložené poloze nemohu podpořit, a to především z těchto základních důvodů.

V § 14 jsou uvedeny finanční náhrady pro jednotlivé církve. Ptám se, proč není přiložen výčet tohoto majetku a procedura výpočtu těchto částek. Ptám se, kdo tvořil seznam pozemků a budov pro potřeby tohoto zákona. Dle mých informací - a už to tady padlo - jej předložily samy církve. Ptám se, kdo a jakým způsobem ocenil tento majetek na výši 83 miliard korun. Opět mám informace, že tato cena neodpovídá zákonem stanovených vyhlášek, ale spíše tržní ceně. Ptám se: Jsou v seznamu nemovitostí pozemky, které odpovídaly tzv. Švehlovu záborovému zákonu?

Dalším problémem je systém splácení 83 miliard po dobu 60 let. Ptám se, v jakých proběhlých restitucích bylo navrženo takovéto řešení s tak vysokým úročením. Není to prolomení principu klasických restitucí? Neobáváte se ústavních stížností či stížností k Evropskému soudnímu dvoru těch restituentů, kteří se oprávněně budou cítit být oklamáni?

Vláda uvádí, že zároveň s finanční náhradou se budou vracet i pozemky a nemovitosti. Ptám se: Proč se budou otevírat možnosti pro spekulativní nákupy, vydírání nájemců, investorů či obcí? A to vůbec nehovořím o technických problémech zahlcení pozemkových a katastrálních úřadů. Ptám se tedy, proč je volena i varianta přímých náhrad.

Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, pro mě osobně nepředložila vláda informace, které by odpověděly na mnou položené otázky. Zároveň nejsem přesvědčen, že uvedený návrh je ku prospěchů občanů České republiky.

Úvodem jsem řekl, že jsem pro zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvi. Podle mého názoru je však nutno jednat pouze o finančních restitucích a je nutno zkrátit dobu splácení na co možná nejkratší dobu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Antonínu Seďovi. Zeptám se pro jistotu, zda jsme vyčerpali všechny přihlášky do obecné rozpravy k tomuto bodu, protože písemnou přihlášku žádnou k dispozici nemám. Táži se vás tedy, zda se ještě někdo hlásí ze svého místa. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Jsou před námi závěrečná slova. Jako prvního požádám o závěrečné slovo pana ministra kultury Václava Jehličku. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Václav Jehlička Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, omezím se pouze na stručná slova. Chci vám poděkovat za rozpravu, která zde proběhla. Vážím si všech vašich názorů, otázek, připomínek k materiálu, který jsme vám předložili k projednání. Samozřejmě projednávání tak závažného návrhu zákona se nemůže obejít bez určité výměny názorů, která zde proběhla. Ale to vše mě přesvědčuje, že je v Poslanecké sněmovně velký zájem vyřešit problém vztahu mezi státem a církvemi. Mám dobrý pocit, a to je asi to nejdůležitější, co bych vám chtěl sdělit, že si myslím, že zde v Poslanecké sněmovně je nadpoloviční většina vás, kteří chcete konstruktivním způsobem vyřešit vztahy mezi státem a církvemi. Já bych byl samozřejmě velmi rád. Záleží to na vás, protože vy máte mandát hlasovat, aby návrh zákona mohl být projednáván ve výborech, kde jsme připraveni všichni, kteří návrh předkládáme, spolu se svými spolupracovníky odpovídat na vaše otázky a vše, co zde padlo, ještě podstatně hlouběji projednávat. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za závěrečné slovo panu ministrovi Václavu Jehličkovi. Závěrečné slovo má zpravodaj pan Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych se také přidat k poděkování pana ministra za debatu, kterou jsme zde vedli.

Na závěr bych si dovolil shrnout tyto všechny vaše příspěvky do několika otázek, které by bylo dobré, abychom si před sebe položili ještě předtím, než budeme hlasovat buď pro návrh v prvním čtení, nebo pro předložené návrhy pana místopředsedy Filipa.

Myslím, že bychom si měli položit tyto otázky: Máme odvahu zmírnit křivdu, která se stala v době vlády komunistů s cílem perzekvovat církve? Jak vnímáme církve? Jako společenství občanů, kteří potřebují spiritualitu, službu a charitu potřebným občanům ke svému životu, nebo jako instituce s již dávno přežitým ideovým zakotvením? Chceme snižovat podíl financování církví státem, nebo stále pokračovat ve financování chodu církví včetně platů duchovních ze státního rozpočtu? Chceme získat informace o přesné výši dluhu a hledat optimální finanční a majetkové vypořádání pro stát i církve? Chceme odblokovat spousty pozemků, jejichž blokace brání rozvoji obcí a regionů naší republiky? Chceme vrátit nemovitosti církevním řádům, kongregacím či církvím, které budou používat pro duchovní, pastorační, charitativní, zdravotnické, vzdělávací či další účely, nebo ne? A do budoucna vyjmenované činnosti, včetně péče o tyto nemovitosti zajišťovat státem?

Pokud si, vážené kolegyně a vážení kolegové, odpovíme ano, podpořte vládní návrh zákona v prvém čtení. Pokud někteří z vás si na většinu z nich odpoví ne, přihlaste se k návrhům, které přednesl pan místopředseda Poslanecké sněmovny Filip a ještě jej podpořil, tuším, pan poslanec Koníček, tedy návrh na zamítnutí v prvém čtení, případně návrh na vrácení navrhovateli k přepracování za podmínky vytvoření dočasné komise Poslanecké sněmovny složené ze zástupců všech pěti politických stran pro dohodu o restituční tečce. - Doufám, že jsem to, pane místopředsedo, přečetl přesně podle vašeho přání.

To je má zpravodajská zpráva. Dále bych ještě uvedl, že nepadl žádný jiný návrh na přikázání, než byl návrh organizačního výboru, tudíž pokud nedojde v hlasování k návrhu pana místopředsedy Filipa, budeme ještě hlasovat o přikázání. Mezi tím byl ještě návrh pana poslance Tlustého.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za závěrečné slovo. Upozorňuji, že jsme ve fázi závěrečných slov. Panu poslanci Martínkovi, který se hlásil, nemohu dát nyní slovo. Závěrečné slovo pana zpravodaje jsme slyšeli. Jsou před námi návrhy na hlasování, které zazněly.

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS pan kolega Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, předstupují před vás v tuto chvíli nejprve s omluvou, protože vím, že je pozdní hodina, nicméně požádám vás v tuto chvíli o deset minut na jednání poslaneckého klubu ODS a svolávám tento klub do Státních aktů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přerušuji naše jednání do 19.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 19.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP