(18.00 hodin)
(pokračuje Laudát)

Ještě k závazkům do budoucna. Domnívám se, že může být, že zde prohlašujete, že je to zatěžování dalších a dalších generací. Pokud se rozvinou v naší zemi dlouhodobé projekty partnerství soukromého a veřejného sektoru, budeme se zavazovat ekonomicky na stejně srovnatelné doby a v částkách podstatně větších. Skutečně z důvodu jisté jistoty, jisté konzervativní instituce, která bude pořád připomínat a snažit se vychovávat - dělá to zatím v míře nedostatečné - k elementárním lidským pravidlům, na nichž jsme vyrostli, jsou tyto peníze vyhozenými? Skutečně možná zanedlouho dvě tři dálnice vám nestojí za to, abychom měli jistý tmelící konzervativní prvek, který v případě, že skutečně dojde na lámání chleba, bude možná jednou z těch institucí, jako to bylo opakovaně - ono se přitom nemluví příliš mnoho - ale jako to bylo opakovaně, že v dobách zlých také církev pomohla zachránit nebo zachraňovat ať už jazyk, leccos bylo jinak, než se donedávna vykládalo. Skutečně nechceme mít instituci, která bude natahovat ruku k potřebným, kteří nestačí, a bude jich možná čím dál více, současnému zběsilému tempu naší civilizace? Opravdu nechceme instituci, která může připomínáním hodnot, vychováváním nebo spoluvychováváním k hodnotám zabetonovat svým způsobem naši civilizaci proti atakům jiných kultur? A nechci zde konkrétně, ale víte dobře, o čem mluvím, jaké výzvy zřejmě před euroatlantickou civilizaci, chcete-li to takto řečeno, budou zřejmě za několik možná už desítek let postaveny. Domnívám se, že výkřiky o jakési nejhorší investici - ono nezaznělo investici, ale obchodu - nevím, já se domnívám, doufám, že se jedná naopak o dobrou investici, která může odpomoci veřejnému sektoru od řady těch nejnepříjemnějších věcí v oblasti péče o lidi, kteří víceméně dynamickou a mladou společnost málokdy zajímají, kteří se prostě nenosí.

Samozřejmě, pokud se někdo domnívá, že vztah státu a církve - i když tímto zákonem bychom přece jenom nastartovali proces, byť roztažený na 60 roků, úplné odluky církve a státu, přece nechtějme zavazovat příští generace, možná že někdo po nás dojde k názoru, že je potřeba se více starat o církevní památky, účinněji, razantněji, že se vyplatí, a pak samozřejmě asi i z veřejných peněz, tak jak už je to dneska na úrovni obcí - Praha přispívá církvi na opravu a údržbu památek, i když by nemusela a má svých problémů dost - tak že jim bude dávat nějaké peníze. To bych nepředjímal. Na druhou stranu se domnívám, že těžko by církev obhajovala morálně, kdyby po tomto zákonu přišla s jakýmikoli majetkovými požadavky v budoucnu.

Děkuji zatím za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Laudátovi. S faktickou poznámkou pan kolega Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych vaším prostřednictvím vzkázal kolegovi Laudátovi, předsedovi podvýboru pro důchodovou reformu, že částka 300 mld. za těch 60 let představuje jeden roční důchodový účet, který tento stát vyplácí. My se snažíme řešit důchodovou reformu - a tady hravě těch 300 mld. jsme ochotni věnovat. Věnovat na majetky.

A já bych se teď obrátil na pana ministra Cyrila Svobodu, který si určitě vzpomene nejenom na Mníšek pod Brdy, ale taky na kauzu voršilky a správní budova Národního divadla. Kolik takových akcí je započítáno i tady v těchto náhradách? Pan ministr se diví, tak se ho zeptám přímo. Na některých dokumentech, které jsou spojeny s kauzou voršilky - Národní divadlo, je i podpis JUDr.Cyril Svoboda. Je to totožný JUDr. Cyril Svoboda jako současný ministr? Pokud není, budu klidnější. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka. Nyní na ni bude reagovat s faktickou poznámkou pan ministr Cyril Svoboda. Prosím.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Žádná kauza voršilky není se jménem Cyril Svoboda, mým jménem, spojena. Jediné, co je, a to přiznávám, že to je pravda, když se zpracoval návrh tehdy zákona o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací, byl jsem jako zpracovatel podepsán pod celým návrhem toho zákona. To je pravda. Ale voršilky byl speciální případ uvedení v omyl, který se týkal tehdejšího předložení návrhu, protože podle dokladů, tak jak byly tehdy předloženy nejenom vládě, ale i Federálnímu shromáždění, protože Federální shromáždění pro ten návrh zákona hlasovalo, ono ho schvalovalo, tak tyto dokumenty byly předloženy tak, že všichni rozhodovali s čistým svědomím, že se rozhoduje podle faktického stavu věci. Potom se ukázalo, že to tak v tomto případě nebylo. Nicméně to, že nastala kauza voršilky, je důkazem toho, že celý návrh byl zpracován dobře a velmi přesně, protože tam je těch položek velmi mnoho, jsou to řádově stovky položek a jenom jedna položka se ukázala jako položka špatná.

Podle mě pozdější vývoj nebyl dobrý. Já nejsem spokojen s tím, jak se k tomu postavili aktéři celého příběhu, protože podle mě se ten majetek měl okamžitě vydat státu, to je mé hluboké přesvědčení, ale myslím si, že to s touto materií nesouvisí, protože pokud - a já věřím, že tento návrh bude schválen, tak se bude vydávat cestou individuálních rozhodnutí, případně pod kontrolou moci soudní. Voršilky se nemohou opakovat. Podle tohoto návrhu se nemohou opakovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan ministr Cyril Svoboda. Nyní faktická poznámka pan kolega Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jenom chci říct, že samozřejmě 300 mld. jsou obrovské peníze, ale za 60 let, myslím, 300 mld. bude možná za čtrnáct dní výplaty důchodů, protože to musíme brát, že je to skutečně obrovsky dlouhý horizont z tohoto pohledu. Vždyť přece i malé peníze, když je uložíte na 60 roků, tak pak ty sumy jsou obrovské. Když zvolíme kratší řešení, tak tu částku zaplatíme jednorázově, a samozřejmě pokud by ji dali někam do banky na dlouhé úroky, tak na tom vydělají asi i více. Já se nedomnívám, že to takto je.

Na druhou stranu možná s kolegou můžu souhlasit, ale já bych vyjmenoval tisíce dalších věcí, kde má stát další priority, ale prostě je to otázka a tady máme něco nedořešeno. Já se domnívám, že se s tím máme morálně srovnat. Prostě to tak je.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka. Nyní řádná přihláška pan poslanec František Bublan a po něm je zde přihláška paní poslankyně Kateřiny Jacques.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, já bych možná zahájil takovým malým vysvětlením toho, co zde zaznělo od pana ministra Kalouska, když použil citát blahoslavení chudí duchem. Ono je třeba číst bibli s komentářem, případně s nějakým exegetickým výkladem. Tím se nemyslí lidé jaksi blázni nebo lidé, kteří jsou duševně choří, ale myslí se tím lidé, kteří jsou přímí, kteří nejsou vychytralí a vypočítaví. Tak to se vztahuje na tuto skupinu lidí, takže abychom to nezaváděli někam jinam.

Nicméně já bych chtěl trošku se podívat na tento zákon z jiného pohledu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP