(14.50 hodin)

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vládou vám byl předložen návrh zákona o zrušení Zajišťovacího fondu družstevních záložen - (Mluví tichým hlasem, leč důrazně, s velmi pečlivou výslovností. Ohlas v sále.) - jehož cílem je co nejefektivněji ukončit existenci subjektu, který -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, já vás přeruším a požádám kolegy, aby se uklidnili a vy jste mohl plynně pokračovat dál ve svém projevu. Pane ministře, zkuste to.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, pane předsedo.

(Řečník pokračuje ve své takřka divadelně pojaté dikci:) - který již naplnil svůj účel a z ekonomického hlediska není přiměřené, aby ve své činnosti pokračoval. Zákonem, pokud bude Parlamentem přijat v předkládané podobě, přestane počínaje dnem 1. 1. 2010 existovat Zajišťovací fond družstevních záložen a jeho zbývající práva a povinnosti budou převedeny na stát reprezentovaný Ministerstvem financí. (Veselost v sále.) Důvodem jsou především nutná racionalizační opatření, neboť oproti roku 2001, kdy na území České republiky působilo kolem 130 činných družstevních záložen, je v současnosti těch zdravých pouze 19. (Veselost v sále.) A tyto jsou navíc od účinnosti zákona č. 57/2006 Sb., o změně zákonů v souvislosti se sjednocením dohledu nad finančním trhem, napojeny na fond pojištění vkladů. (Potlesk napříč celým sálem.)

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, s ohledem na výše uvedené vás žádám o vyslovení souhlasu s přikázáním návrhu zákona k projednání rozpočtovému výboru podle návrhu organizačního výboru.

Pevně doufám, že svým vystoupením jsem nedestruoval ani vaše bilaterální rozhovory, ani hlukoměr pana poslance Severy. (Potlesk napříč celým sálem.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Josef Smýkal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Vážený pane předsedo, vládo, kolegyně a kolegové, má zpravodajská zpráva ke sněmovnímu tisku 484 po uměleckém projevu pana kolegy Kalouska z prostoru malých divadelních jevištních forem si myslím, že zasluhuje i další pozornost. Přesto bude krátká a stručná.

Byť to možná nevyznělo, pan ministr Kalousek velmi podrobně zdůvodnil předložený návrh vlády. Myslím si, že i důvodová zpráva, která je součástí tohoto sněmovního tisku, jasně dokladuje postup a úkony Zajišťovacího fondu družstevních záložen, celý jeho vývoj včetně údajů, které tam jsou uvedeny.

Chci jenom připomenout, že minulý týden jsme projednávali obdobný předpis, který se týkal rovněž Zajišťovacího fondu. Myslím si, že vystoupení kolegů Rafaje, Doktora a Dolejše jasně ukázala na činnost fondu, popřípadě i problémy, které s tím souvisí.

Zpráva má být stručná. Dovolte tedy zároveň upozornit na fakt, že jsme minulý týden postoupili do druhého čtení návrh zákona, kterým se mění zákon o spotřebních a úvěrních družstvech a s tím souvisejících opatřeních, rovněž novelu zákona o dani z příjmu, ale také zákona 215 o státním dluhopisovém programu, který hovoří o navýšení prostředků, zjednodušeno řečeno, do Zajišťovacího fondu. Je to svým způsobem v kolizi, přesto doporučuji, abychom propustili tento návrh zákona do druhého čtení s tím, že předpokládám, že v rozpočtovém výboru k tomu povedeme rozpravu, a předpokládám, že jak návrh poslanců o navýšení Zajišťovacího fondu, tak následně tento vládní návrh se nám podaří společně vyřešit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Pan poslanec Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Navážu na vystoupení jak pana předkladatele, tak pana zpravodaje.

Chtěl bych opravdu Poslanecké sněmovně, kolegyním a kolegům, připomenout, že projednáváme v témže čase dvě předlohy zákonů, které jsou z hlediska věcného obsahu ve zřetelné kontradikci, ve velkém rozporu. Jakkoliv by přijetí dalšího plnění ve smyslu zvýšení náhrad odškodnění klientům, respektive spolumajitelům družstevních záložen nemuselo znamenat slevit z ambice a zrušit tento fond, považoval bych za naprosto nepraktické, kdyby se dostalo do časového nesouhlasu projednávání těchto dvou věcí. I když já jsem zřetelně dal najevo svůj postoj a stále věřím, že Poslanecká sněmovna v první zmiňované věci, to znamená v navýšení odškodnění členů družstevních záložen, nakonec zákon nepodpoří a nebude přijat, jeho přijetí by ovšem znamenalo rozšíření některých povinností a závazků, které má Zajišťovací fond družstevních záložen ve své bilanci, a bylo by tedy nutné vyřešit i fakt, že tyto závazky nepochybně musejí přejít na Českou republiku v den jeho likvidace.

Chtěl bych jen doříci to, co nezaznělo ve vystoupení jak pana ministra, tak pana zpravodaje, že sice účinky zákona jsou navrhovány tak, aby ke zrušení došlo k 31. 12. 2009, tedy od 1. 1. je stát Česká republika ve všech vztazích nástupnickou organizací Zajišťovacího fondu, a chtěl bych také připomenout, že do této doby bylo klientům družstevních záložen vyplaceno skrze Zajišťovací fond 8 miliard 93 milionů korun, přičemž 8 miliard těchto zdrojů bylo získáno dluhopisovou emisí, kde stát je v roli jediného garanta, respektive zaplatí ji daňoví poplatníci ze svých daňových povinností.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, aby tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 124 z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 136, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru.

 

Končím prvé čtení bodu č. 38.

 

Budeme pokračovat bodem

 

37.
Vládní návrh zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím
a náboženským společnostem v době nesvobody, o vypořádání majetkových vztahů
mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů
(zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi)
/sněmovní tisk 482/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh postupně uvedou ministr kultury Václav Jehlička, ministr financí Miroslav Kalousek a ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím pana poslance ministra Jehličku, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Václav Jehlička Hezké odpoledne. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předstupuji před vás, jak již bylo řečeno, s úkolem uvést vládní návrh zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody, o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů - zkráceně, předkládám návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Návrh zákona je výsledkem 18 let trvajícího úsilí o zmírnění křivd, které bývalý režim napáchal na svých věřících občanech, na církvích a náboženských společnostech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP