(17.00 hodin)

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážení páni ministři, paní ministryně, mě velmi mrzí, že tady dnes pan ministr není, protože mi bylo ze strany pana ministra Bursíka vyčteno, že se panu ministru zahraničních věcí nevěnuji. Já jsem se mu dnes věnovat chtěla, a pan ministr nepřišel. Tak jenom pro upřesnění - pro příště.

Vážený pane ministře, nicméně obracím se na vás s dotazem, k němuž mě inspirovala odpověď pana ministra Langera na písemnou interpelaci ve věci propagace nacismu a rasismu na internetu. Podle jeho sdělení se Policie ČR od roku 2007 zabývá obsahem webové stránky www.whitejustic.com, kde je propagován nacismus, a na její obsah byla podána mnohokrát stížnost. Protože uvedená webová stránka je umístěna na serveru ve Spojených státech amerických, kde se prý jedná o projekt spadající do rozsahu svobody projevu, chci se vás tedy zeptat: Jaké kroky ve věci podobných extremistických a závadných stránek učinilo vaše ministerstvo, případně vy sám? Protestoval jste někdy u vlády Spojených států proti propagaci nacismu, proti vyzvedávání Adolfa Hitlera a Reinharda Heydricha, proti urážlivému označení strůjců atentátu na tohoto vraha, českých občanů, jako zločinců?

Snažím se pochopit, že nechcete zasahovat do vnitřních záležitostí Spojených států, že vám nevadí, že jejich svoboda plodí internetové stránky, které negativně vnímá celá Evropská unie, že podporují nacismus, když neznemožňují výroky, jako například - cituji: My všichni jsme Hitlerovými dětmi, jsme dětmi nacionální revoluce, kráčíme v jeho šlépějích a naplňujeme odkaz, který nám zanechal. Byl to veliký a dobrosrdečný člověk, muž ušlechtilých zásad, bystrý politik, který dokázal vytěžit z minima maximum. Byl učitelem, otcem, byl vším. Proto nesmíme na toho muže nikdy zapomenout a vždy ctít jeho památku. Konec citátu.

Snažím se to pochopit v souvislosti s vašimi iniciativami zaměřenými proti jiným státům v porušování lidských práv. Možná mi proto ještě odpovězte na to, jaké jste učinil kroky v souvislosti s porušováním lidských práv ve Spojených státech. (Předsedající upozorňuje na čas.) Protestoval jste proti mučení vězňů či proti způsobu provádění poprav odsouzených? Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Jelikož pan ministr je omluven, odpoví na vaši interpelaci do třiceti dnů podle § 111 odst. 7 našeho jednacího řádu.

Nyní vystoupí pan poslanec Hovorka. Je to na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve věci budoucnosti Ústavu hematologie a krevní transfuze. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se pan poslanec Ohlídal.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane ministře, 29. listopadu jste v odpovědi na moji interpelaci ve věci budoucnosti Ústavu hematologie a krevní transfúze uvedl, že probíhají analýzy rizik slučování Ústavu hematologie a krevní transfuze s Všeobecnou fakultní nemocnicí, a to finanční, lékařská a problematiky zániku či zachování mezinárodní akreditace. A že všechna rizika budou pojmenována a řešena. Tehdy jste také uvedl, že ústav zůstane ve svých prostorách, a že dokonce ta první hematoonkologická klinika se naopak přestěhuje k ÚHKT, protože léčení některých krevních chorob provádí ona. Řekl jste, že bude vhodné, když ústav bude léčit oba typy leukémie, a že se tak stane unikátním pracovištěm. Dokonce že je ve vašem plánu a návrzích, aby se to nové zařízení jmenovalo úplně stejně, jako se jmenuje nyní, to znamená Ústav hematologie a krevní transfuze, aby pro ten akreditační proces a jeho potvrzení existoval stejný název, stejné týmy a stejné služby, které bude poskytovat.

Dovoluji si vás tedy, pane ministře, požádat o sdělení, zda zmíněné analýzy jsou již hotovy, kdy budou předloženy a jaké jsou závěry analýz těchto rizik a jaká bude ve skutečnosti budoucnost Ústavu hematologie a krevní transfuze, jestli to bude ústav samostatný s právní subjektivitou, nebo to bude součást Všeobecné fakultní nemocnice, a jaká součást, když má zůstat stejný název, stejné týmy a stejné služby. Domnívám se, že od vyhlášení prvních záměrů na sloučení ÚHKT s Všeobecnou fakultní nemocnicí už uplynulo hodně času a že by bylo vhodné sdělit, jaká je další existence ústavu, aby jak zaměstnanci, tak i pacienti měli jistotu v budoucnost tohoto zařízení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Slovo má ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, odpověď na tuto otázku - přesně tak jak ty procesy byly popsány v interpelaci, tak probíhají. Cílový stav je, po všech těch jednáních, určitá míra samostatnosti v rámci celku univerzitní nemocnice. Cílem je, aby vzniklo komplexní hematologické centrum. koneckonců jste to přímo popsal sám. Takže ten cíl je pořád stejný. V současnosti dochází k dílčím krokům, které jsou postaveny na především smluvní bázi mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí a ústavem, to je slučování některých agend, jako jsou nákupy léčiv, sdílení provozů, tak aby to bylo ekonomičtější. Pokud budeme hovořit o úsporách, už teď se jeví, že to budou desítky milionů korun.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. (Ministr se vrací k řečništi.)

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pardon, já to ještě doplním. Samozřejmě prioritou je, aby akreditace a přechod potom na nový režim v rámci univerzitní nemocnice zaručoval přechod - pardon, aby ten přechod zaručoval zachování akreditace nebo její snadné převedení na nový subjekt.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec chce vystoupit s doplňující otázkou? Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane ministře, děkuji za odpověď, ale přesto bych chtěl slyšet, jestli ty analýzy rizik, které jsem zmiňoval, to znamená ta lékařská, finanční, otázka té akreditace, již byly zpracovány a kdy budou předloženy, v kterém termínu a jaká bude ta právní subjektivita nebo částečná subjektivita; jak jste tady uvedl, že to bude sice pod hlavičkou, ale jaký bude ve skutečnosti ten status toho ústavu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr hodlá reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Vysoce pravděpodobně to bude dceřiná společnost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S další interpelací vystoupí pan poslanec Ohlídal. Je to interpelace na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišku. Je to ve věci financování vysokých škol v ČR. Připraví se pan poslanec Bublan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane ministře, já vás nebudu interpelovat ve věci, která se týká toho, že české vysoké školství je podfinancováno. To je známý fakt. Já bych vás rád interpeloval v jiné věci, a to ve způsobu rozdělování stávajících finančních prostředků na české vysoké školy. Je to podruhé, co vás v tomto směru interpeluji.

Když jsem o tom hovořil posledně, tak jsem zdůraznil, že rozhodující finanční prostředky dostávají vysoké školy pouze na počet studentů. Rozhodující není vůbec kvalita výuky, vůbec není rozhodující uplatnění absolventů. Vědecké výsledky práce jsou druhotné v tomto finančním ohodnocování. To znamená vede to k tomu, že vysoké školy a fakulty, na kterých se takzvaně pěstuje věda, které dosahují dobrých výsledků jak ve vědě, tak ve výuce a nemají dostatečný počet studentů - a týká se to většinou těch moderních technických a přírodovědných oborů - jsou finančně podhodnocovány.

Vy jste s tím v naší diskusi v poslední interpelaci na vás víceméně souhlasil. Já jsem tehdy také říkal, že je velmi jednoduchá náprava tohoto neblahého stavu, a to náprava pomocí těch takzvaných známých koeficientů ekonomické náročnosti studia. Ty byly nastaveny na začátku 90. let minulého století, naprosto již neodpovídají realitě a hlavně nastavení těchto koeficientů způsobuje ty finanční problémy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP