(12.50 hodin)
(pokračuje Řebíček)

Předkládaná dohoda obsahuje všechny standardní zásady a záruky, které slouží k ochraně investorů na území druhého smluvního státu, a rovněž obsahuje ustanovení, kterými je původně sjednaný text dohody uveden do souladu s komunitárním právem. Sjednáním dohody bude vytvořen právní rámec pro uskutečňování investic na území obou států a dohoda tak přispěje k rozšíření investičních aktivit a dalších ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi.

Doporučuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s ratifikací dohody souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Miloslava Souška, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 356/2.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážené dámy, vážení pánové, vážení kolegové, chtěl bych vás seznámit s usnesením zahraničního výboru z 19. schůze, konané 17. ledna 2008.

Po odůvodnění náměstka ministra financí Tomáše Zídka, zpravodajské zprávě poslance Miloslava Souška a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci dohody mezi vládou České republiky a vládou Království Bahrajn o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 15. října 2007 v Praze.

Ještě bych k tomu chtěl podotknout, že Bahrajn je sice malé království, ale z hlediska investic pro jednu i pro druhou stranu je to země s velkou budoucností pro nás. Požádal bych vás, pokud byste mohli, abyste svým hlasem tento návrh podpořili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Iniciativně tento návrh projednal i rozpočtový výbor a usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 356/1. Prosím paní zpravodajku rozpočtového výboru poslankyni Miloslavu Vostrou, aby usnesení odůvodnila.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením rozpočtového výboru z 22. schůze konané 16. ledna 2008 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Království Bahrajn o podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 15. října 2007 v Praze, tisk 356. Toto usnesení jste všichni dostali do lavic, ale protože při přepisu tam došlo k technické chybě, tak mi dovolte, abych vám text přečetla tak, jak správně má znít.

Po úvodním slově náměstka ministra financí Tomáše Zídka, zpravodajské zprávě poslankyně Miloslavy Vostré a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Království Bahrajn o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 15. října 2007 v Praze, tisk 356 - v usnesení je 313, takže takto, prosím, berte tuto opravu na vědomí;

2. zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Končím rozpravu.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení s tou úpravou, kterou přednesla zpravodajka výboru rozpočtového. Jinak usnesení obou výborů, které se zabývaly touto smlouvou, jsou shodná.

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Království Bahrajn o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 15. října 2007 v Praze." Tolik návrh usnesení.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 86 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 86, přítomno 118, pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Vzhledem k tomu, že pravděpodobně již bychom nestihli - pan ministr Řebíček na mě vysílá zoufalé pohledy - tak zkusíme ještě stihnout za šest minut jednu smlouvu. Je to druhé čtení, mohla by mít podobně rychlý průběh jako tento.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

40.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na učinění výhrady ČR k Úmluvě o mezinárodní železniční přepravě (COTIF)
/sněmovní tisk 376/ - druhé čtení 

 

Prosím o slovo pana ministra dopravy Aleše Řebíčka.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, paní předsedající, děkuji i vám, kolegové.

Důvodem pro předložení tohoto materiálu je požadavek Evropské komise k řešení dysfunkcí mezi právní formou úmluvy COTIF a požadavky práva Evropského společenství. Protože úmluva COTIF 1999 dlouho nevstoupila v platnost, jejíž podmínkou byla nutnost ratifikace nejméně 27 státy, což se stalo v prvním čtvrtletí roku 2006, došlo k synchronizační mezeře, kdy zatím ES v období 1999 až 2002 vyvíjelo v komunitární legislativě další regulační opatření. Evropská komise jasně konstatovala, že pokud členský stát danou výhradu nevydá, zahájí vůči němu řízení o porušení závazků vyplývajících ze smlouvy ES. Evropská komise navrhla text prohlášení, jehož obsah zahraniční výbor Poslanecké sněmovny projednal a doporučil přijmout.

Tímto bych vás chtěl požádat o vyslovení souhlasu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Prosím o slovo zpravodaje zahraničního výboru. Měl to být pan kolega Šimonovský, který zde ale není. Mám avízo, že by se této role ujal předseda zahraničního výboru kolega Hamáček. Děkuji mu za vstřícnost a prosím pana poslance Hamáčka, aby nás seznámil s usnesením zahraničního výboru.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Zahraniční výbor projednal tento tisk na své 23. schůzi dne 2. dubna 2008. Po odůvodnění náměstka ministra dopravy Vojtěcha Kocourka, zpravodajské zprávě poslance Milana Šimonovského a po rozpravě přijal následující usnesení.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna souhlasí s učiněním výhrady České republiky k Úmluvě o mezinárodní železniční přepravě (COTIF), která zní:

"Česká republika prohlašuje, v souladu s článkem 42 Úmluvy o mezinárodní železniční přepravě (COTIF) z 9. května 1980 ve znění Protokolu o změnách z 3. června 1999, že nebude uplatňovat následující přípojky k Úmluvě:

CUI - jednotné právní předpisy pro smlouvu o užívání infrastruktury v mezinárodní železniční přepravě - Přípojek E k Úmluvě,

APTU - jednotné právní předpisy pro prohlašování technických norem za závazné a pro přijímání jednotných technických předpisů pro železniční materiál určený k používání v mezinárodní dopravě - Přípojek F k Úmluvě,

ATMF - jednotné právní předpisy pro technickou admisi železničního materiálu určeného k používání v mezinárodní dopravě - Přípojek G k Úmluvě."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Táži se tedy, zda se někdo hlásí z místa. Neregistruji žádnou přihlášku, proto rozpravu končím.

Budeme moci hlasovat o navrženém usnesení tak, jak nám bylo přečteno předsedou zahraničního výboru.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 87 a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, jak jsme s ním byli před chvílí seznámeni. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 87, přítomno 118, pro 84, proti 1. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a děkuji také panu poslanci Hamáčkovi.

Dámy a pánové, to byl konec dnešního dopoledního programu. Přeji vám dobrou chuť a zároveň oznamuji, že ve 14.30 započne pravidelný čtvrteční program, to je ústní interpelace na premiéra, a poté buď po dokončení těchto interpelací, nebo od 16 hodin začnou ústní interpelace na ministry vlády.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 13.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP