(10.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Takže byl bych rád, kdybyste si ty informace, pane předsedo vlády, alespoň připouštěl v té podobě, která je pravdivá. To, že tady říkáte něco jiného, mě možná tolik neznepokojuje, ale chtěl bych vás jenom požádat, abyste neuvěřil tomu, co tady říkáte.

Moje stanovisko je neměnné. Myslím, že ani odpovědi, které jste tady poskytl, mně nepostačily k tomu, abych je změnil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky chce reagovat premiér Topolánek a pan poslanec Exner.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já se omlouvám, protože musím odejít, tak závěrečná poznámka.

Já tedy bych neříkal věty o někom, že nestoudně lže, zvlášť když to není pravda. Já se opravdu ve svých vyjádřeních držím všech faktů, které jsou k dispozici, a žádnou nepravdu ve svém vyjádření jsem neuvedl. Ta situace je stejná, jako když jste vládl, pane poslanče, vy, protože pořád není nic dohodnuto, pořád jsme ve fázi vyjednávání. Možná že v jiné fázi tohoto vyjednávání, ale fakticky o umístění v Brdech bylo rozhodnuto ještě před naším nástupem, nebo o potenciálním místě umístění, fakticky se vyjednávalo o tom, že bude na našem území jak radar, tak interceptorová jednotka, a fakticky jsme se o tom bavili v momentě rozdělení těchto dvou nástrojů, nebo těchto dvou prostředků. Vy jste vyjádřil názor, že by to neměl být velký problém, a já, protože to nemůžu prokázat, tak nebudu ale říkat stejné věty jako vy, že nestoudně lžete.

Já se domnívám, že to chce daleko více klidu, než vyjadřujete vy. V tomto smyslu věřím, že diskuse bude daleko věcnější. Samozřejmě že vám předložíme všechny aspekty projednávaných smluv, které ještě nejsou, jak víte, ve speciální části SOFA dohodnuty, také jsme jenom v jiné fázi toho vyjednávání. Nic není dohodnuto, nic není slíbeno a pořád budeme jednat do té doby, dokud nebudeme mít pocit, že to je pro Českou republiku výhodné.

To jenom na závěr. Já se omlouvám, bohužel musím odejít a nechám vás v klidu pokračovat v tomto bodu. Na shledanou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní fakticky chtěl vystoupit pan poslanec Exner, pak je přihlášen pan poslanec Hamáček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dámy a pánové, trošku mě překvapuje, že nic není dohodnuto, když bylo oficiálně oznámeno, že je dohodnuta hlavní smlouva. Vzhledem k tomu, že pan předseda vlády oznámil, že jeho politika je otevřená, konzistentní a průhledná neboli transparentní, já se ho tedy ptám, jestli bude reagovat na výzvu, kterou mu učinil předseda našeho klubu Kováčik na minulé schůzi, když požádal v tomto případě o zveřejnění dohodnuté hlavní smlouvy před jejím podpisem.

Také pokud jde o problematiku ústavy, je potřeba vyjasnit, že ústava mluví výslovně o pobytu vojsk, a my tady máme určitou součinnost Parlamentu při každém přeletu letadla nebo průjezdu auta s cizími vojsky, ale v případě základny jde o něco jiného. Jde o omezení suverenity na té části našeho území.

Doporučoval bych, aby ústavní otázka případného umístění základny byla předtím, než budeme dále pokračovat v případném schvalování smluv, jasně vyjasněna.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan premiér odešel a já jenom připomínám a žádám, aby tady byl přítomen také některý z místopředsedů vlády, pokud tady není premiér.

O slovo se přihlásil pan poslanec Hamáček.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, kdyby to nebyla tak vážná záležitost, tak bych řekl, že to je spíše úsměvné. My tady projednáváme bod písemné interpelace na členy vlády, konkrétně písemnou interpelaci na předsedu vlády v takto závažné věci, jakou je protiraketová obrana, pan předseda vlády se v polovině debaty zvedne a odejde a za mnou je prázdno a není zde přítomen nikdo z místopředsedů vlády. Já mám za to, že nemůžeme dále pokračovat v jednání.

Já jenom věřím, že kolegové z vládní koalice pečlivě poslouchali pana premiéra a konečně umožní projednat tu asi sedmkrát přerušenou zprávu předsedy vlády o vyjednávání se Spojenými státy, tak aby Sněmovna mohla tu debatu dovést do konce a možná navrhnout a možná hlasovat i o nějakém usnesení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je bod, který jsme dnes zařadili, tuším, na středu.

Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Hlásí se pan poslanec Rath. Prosím. Ještě jednou připomínám, že tady není přítomen žádný místopředseda vlády, takže bych byl rád, aby v tom byla zjednána náprava. Pan premiér se omluvil, že má zahraničního hosta, ale není tu přítomen nikdo z místopředsedů.

 

Poslanec David Rath: Já myslím, pane předsedající, že s tím se tady setkáváme bohužel ve Sněmovně opakovaně. Pan premiér má důležitější věci a zdá se, že ani jeden z místopředsedů vlády nerespektuje usnesení Sněmovny, že pokud není přítomen premiér, tak má být přítomen některý z místopředsedů.

Já bych skutečně požádal předsedy klubů vládní koalice, aby zajistili přítomnost... (Ozývají se hlasy z pravé strany sálu.) Snažíte se o to. Ale zjevně zatím neúspěšně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže já udělám pauzu na deset minut. Budeme pokračovat v 10.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.36 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP