(17.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

Já bych vás chtěl znovu, dámy a pánové, přes celou řadu výhrad především ze strany opozice, požádat o to, aby tento návrh byl propuštěn do druhého čtení, kde samozřejmě jsme připraveni diskutovat celou řadu aspektů počínaje zelenými kartami a konče některými problémy aktivní politiky zaměstnanosti apod. a případně jednat i o pozměňovacích návrzích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi. Se závěrečným slovem paní zpravodajka Lenka Mazuchová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, jelikož se náš bod jednání táhne během celého dnešního jednacího dne a měnil se řídící schůze, dovolím si shrnout to, že třikrát byl podán návrh na zamítnutí, jednou byl podán návrh na prodloužení doby o 30 dnů.

Zákon, myslím si, je potřebný, ale ne v takové podobě, v jaké je. Určitě my jako opozice se nesmíříme s tím, že už teď máme dovoleno si pojmenovat barvu zelené karty nebo přebarvit si zelenou kartu třeba i na tu oranžovou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Evidoval jsem přihlášku zástupce klubu sociální demokracie. Pana místopředsedu klubu Ratha už vidím, ten se chtěl přihlásit s procedurálním, resp. faktickým návrhem. - Ne, nechtěl, takže můžeme přistoupit k hlasování o věcech, které byly navrženy při projednávání návrhu zákona v prvém čtení.

Jak konstatovala paní zpravodajka, byl předložen návrh na zamítnutí. O tom bychom rozhodli. Pokud nebude přijat, budeme rozhodovat o přikázání zákona a poté o případném prodloužení lhůty k projednání.

Odhlásím vás a požádám vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 62, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 62 z přítomných 147 poslanců pro 69, proti 73. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat. Ano, počkám na kontrolu zápisu o výsledku hlasování. Vidím, že všechny kluby mají zájem o kontrolu. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.)

Pokud je všechno v pořádku a zápis souhlasí s úmysly jednotlivých zákonodárců, konstatuji, že návrh nebyl přijat, a budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor Poslanecké sněmovny navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím.

Bude to tedy návrh k hlasování, o kterém rozhodneme v hlasování pořadové číslo 63, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 63 z přítomných 150 pro 144, proti 1. Návrh byl přijat.

 

V průběhu rozpravy padl návrh na prodloužení lhůty k projednání o 30 dnů. Říkám to správně, paní zpravodajko? Ano. O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo… Ano, ještě na požadavek z pléna vás odhlásím a požádám vás o novou registraci.

 

O návrhu na prodloužení lhůty k projednání o 30 dnů rozhodneme v hlasování pořadové číslo 64, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro prodloužení lhůty k projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 64 z přítomných 145 pro 71, proti 67. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a lhůta pro jeho projednání zůstala podle zákona o jednacím řádu.

Děkuji ministru práce a sociálních věcí a místopředsedovi vlády Petru Nečasovi a paní poslankyni Lence Mazuchové jako zpravodajce a končím přerušený bod číslo 26.

 

Podle schváleného pořadu schůze budeme nyní pokračovat bodem číslo 28. Tímto bodem je

 

28.
Návrh poslanců Davida Ratha, Jaroslava Krákory, Petra Rafaje, Miloslava Vlčka,
Josefa Smýkala a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb.,
o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 437/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 437/1. Požádám, aby za navrhovatele se u stolku zpravodajů posadil pan poslanec David Rath a zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Alfréd Michalík. Kolegu Michalíka ještě nevidím, věřím, že dorazí. Ano, už ho vidím.

Nyní tedy prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedl pan poslanec Rath. Ještě než začnete, pane kolego, požádám podle včerejšího zvyku o zklidnění atmosféry ve sněmovně, aby ti, kteří mají jiné povinnosti, přesunuli případné rozhovory do předsálí, abyste mohl v klidu návrh zákona přednést. Ještě pan ministr.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, předstupuji před vás s poměrně jednoduchou technickou normou, která má jediný cíl - sjednotit praxi používanou v českém zdravotnictví a sjednotit podmínky, jak je přistupováno k jednotlivým druhům lékařů-soukromých podnikatelů.

V tuto chvíli máme v ambulantní sféře v podstatě dva druhy podnikajících osob: fyzicky podnikající osoby, kterých je většina, nějaké zhruba dvě třetiny, a právnické osoby. To znamená setkáte se s tím, že třeba praktický lékař, internista, gynekolog buď funguje jako jednotlivá fyzicky podnikající osoba, anebo jako s.r.o, což je asi nejčastěji. Méně často je to formou třeba akciové společnosti. Tento návrh chce sjednotit způsob, jakým tato zařízení komunikují s pojišťovnou, resp. mohou předávat určité vazby na zdravotní pojišťovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP