(16.50 hodin)
(pokračuje Šlajs)

Co je dneska projekt Borských Polí? Dneska tam pracuje 12 tisíc cizinců, pracují v moderních manufakturách neboli montovnách. V pondělí oznámil primátor města Plzně Pavel Rödl, že v Plzni pracuje 16 tisíc cizinců a že se odhaduje, že další podobné číslo zde pracuje nelegálně. Já si myslím, že to je drobek přitaženo za vlasy, v každém případě pokud jdeme po Plzni, po plzeňských obchodech, mluví se převážně cizími jazyky. To by možná ještě bylo v pořádku, ale dneska tito cizinci polehávají po příkopech, když skončí s vykonáváním své profese, aby je autobusy a mikrobusy odvezly do různých satelitních městeček, kde (cena) ubytování je výrazně nižší než ve vlastní Plzni. Často za ně neplatí různé poplatky, obce s tím mají problémy, a opět jsme u dramatického nárůstu zatím drobné kriminality.

Já bych chtěl říci to, že bychom měli vnímat celý širší rozměr - ano, ekonomicky česká ekonomika potřebuje přiměřený příliv, ale ne tak, jak je to geometrickou řadou. Já nenavrhuji žádné konkrétní opatření. Já bych byl rád, abychom se nad tímto problémem zamysleli a vnímali ho, protože to, co se dnes zdá jako dobré a správné, a David Rath o tom tady hovořil, za 20 let tady můžeme mít ohromný, ale skutečně ohromný problém. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se pan poslanec Urban a paní poslankyně Čurdová.

 

Poslanec David Rath: Já jsem, dámy a pánové, chtěl na příkladu konkrétním, tedy třeba dačické nemocnice, českobrodské, nymburské, ale mohl bych pokračovat ještě o dalších nemocnicích, ukázat, kde je problém. Problém je v tom, že čeští občané, kteří jsou vysoce kvalifikovaní, čeští lékaři a české zdravotní sestry, nám odcházejí čím dál tím víc za lepšími pracovními podmínkami do ciziny. Dneska už to není tak úplně cizina, dneska je to EU, čili řekněme do jiných zemí EU, kde si jejich práce lépe váží. Čím víc zdravotnictví privatizujeme, myslím tím nemocniční sféru, tím rychleji a větší procento sester a lékařů odchází.

Já jsem tady vyjádřil obavu, že jedním z důsledků tohoto zákona může být i to, že tento negativní proces, místo abychom to řešili tak, že vymyslíme způsoby, aby zdravotní sestry, které dostudovávají zdravotní školu v Nymburce, měly aspoň z několika desítek procent jejich celkového počtu chuť pracovat dál v nymburské nemocnici, a že se tedy zamyslíme nad tím, proč nepracují v Českém Brodě, proč nepracují v Dačici, proč nepracují v Kladně, proč nepracují v dalších nemocnicích a domovech důchodců či sociální péče, tak místo toho, abychom hledali důvody a odstraňovali je, tak mám strach, aby tento zákon nebyl dalším klackem na zdravotníky. Mimo jiné.

K dačické nemocnici. Tam myslím, že je to naprosto typické. Nemocnice, pokud ještě byla pod městem Dačice a byla spravována městem, tak fungovala, fungovaly tam tři primariáty. Tyto tři primariáty poskytovaly péči víceméně tak, jak měly. Nemocnice sice generovala jistou ztrátu, ale ta v posledních letech nebyla nijak dramatická a v rámci rozpočtu města Dačice únosná. Mimochodem zeptejte se vašeho starosty v Dačicích, kolik ho stojí plavecký bazén nebo aquapark! Když má město této velikosti na stavbu a dotaci chodu aquaparku, pak nemá pár milionů na dotaci chodu nemocnice! Ano, jsou to priority. Jsou to priority často vašich starostů! Aquaparky - zelená, tam se peníze dávají, ty vydělávat nemusí, ale nemocnice musí vydělat za každou cenu. (Projevy nesouhlasu v pravé části sálu.) To je zvláštní logika!

Pak jste to pronajali firmě PP Hospitals. Mimochodem, tato firma má i řadu nemocnic ve středních Čechách dneska. Zprivatizovala zrovna Brandýs.

Myslím, že reportáž mi nepřišla nijak tendenční, popisovala stav, jaký je. Jestli kolegovi Doktorovi přijde tendenční situace, že nafilmujete někoho, jak špatně hospodaří a rozebírá majetek, tak se zlobte na kameru, zlobte na zrcadlo, že ukazuje obraz, který je skutečností! Měli byste se snad zlobit spíš na skutečnost a sami na sebe, protože to jsou důsledky vašich rozhodnutí! Já vám rozumím, ono je to nepříjemné být konfrontován s důsledky vlastních rozhodnutí a vidět sám sebe v zrcadle. To je velmi nepříjemné. Ale naučte se realitu brát takovou, jakou jste ji způsobili.

To znamená, dačická nemocnice byla pronajata firmě PP Hospitals, mimochodem má i nemocnici v Českém Brodě, a víte, že městu neplatí ani nájem ta firma PP Hospitals? Vaše úžasná soukromá firma, která provozuje několik soukromých nemocnic, neplatí ani nájem v nemocnici, kterou si od města pronajala!

V Dačicích, když to převzali, tak první, s kým se nedomluvili, byli lékaři, takže lékaři odešli. A zde se dostávám ke kýženému vašemu zde předkládanému zákonu. Chápu, že v takovou chvíli by se takové firmě hodilo, aby mohli přivézt lékaře pánbůh ví odkud, kteří by byli ochotni v té třeba dačické nemocnici místo českých lékařů, kteří se odmítli podrobit způsobům soukromých manažerů a platům, které jim dali, tak aby si přivezli pánbůh ví odkud pánbůh ví koho a ten byl rád, že tady může pracovat třeba za 10 tis. korun, protože třeba v Čechách neumře hlady, zatímco doma má třeba tyto problémy. A protože vy máte v rukou i města a krajské úřady, nezlobte se, moje zkušenost je taková, že vy jste schopni toto i pokrýt, byť by ti lékaři nesplňovali elementární požadavky na praxi a úroveň vzdělání. Prostě kus jako kus! Pro ty z vašeho pohledu obyčejné lidi to vlastně stačí. A peníze vydělají stejné jako čeští doktoři, ale samozřejmě za podstatně méně peněz, méně nákladů. Samozřejmě s tím my nikdy nemůžeme souhlasit!

Jak to bylo dál s dačickou nemocnicí. Odešli lékaři z gynekologie, protože nehodlali snášet způsoby, které tam soukromá firma přinesla. Další odešli anesteziologové, další odešli chirurgové, naposledy odešli internisté. Dneska už tam skoro nezbyl žádný doktor. V danou chvíli opravdu já se ptám, zda tento zákon neumožňuje prostě spekulativní chování a zaměstnávání lidí ne zcela kvalifikovaných, zdaleka ne rovnocenných svým vzděláním a praxí, ale podstatně levnějších. Já se obávám, že zákon, tak jak ho přinášíte, tak tuto možnost skutečně umožní!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Urban, připraví se paní poslankyně Čurdová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, věc není ani černá, ani bílá, někde uprostřed je mnoho odstínů, zrovna tak jak je v zákoně, který je předložen.

Já musím popravdě říct, že kdyby v současné době vládla sociální demokracie, tak by v nějaké podobě zřejmě předložila do této Sněmovny návrh na zelené karty. A to se nechci bavit o tom, co se děje ve zdravotnictví, ale o tom, co se děje v českém hospodářství, tedy v českém průmyslu, jehož jedním velikým limitem je právě nedostatek kvalifikovaných i bohužel nekvalifikovaných pracovních sil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP