(20.10 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu - není faktická poznámka, protože není rozprava, takže hovoří místopředseda Sněmovny Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já nevím, pane ministře Kalousku, já úplně nerozumím tomu, když říkáte, že jsme tady zablokovali nějaké jednání. Nepletu se, nebo pletu se v tom, že koalice má většinu v této Sněmovně? Je to tak, nebo ne? (Smích a potlesk zleva.)

Nechápu, jakým způsobem můžeme my tedy zvrátit to, když vy byste se rozhodl, že projednáte spotřební daň. Mohl jste si ji zařadit kamkoliv v průběhu té schůze. Můžete si k tomu svolat mimořádnou schůzi. V tom máte podle mě nepřeberně prostředků. Nechtějte po mně, abych vám vypočítával, co všechno můžete udělat, pokud je to pro vás priorita. Nic z toho jste neudělal. Teď tady stojíte a říkáte, že my jsme vám to zablokovali. To je přece směšné.

A neveďte tady, prosím vás, debatu, že jednomu připadá tahle ta debata neplodná a druhému tahle. Přece je to v téhle Sněmovně odjakživa, že opozice pokládá pro sebe jiné debaty za významné než koalice. To přece každý z nás zažil a neubráníte se tomu. Když jsem byl ve vládní straně, tak jsem pokládal některé debaty, které dělala odéeska, za zcela nesmyslné, a nakonec mi oprávněně vaši říkali - to se zdá vám, pro nás je tohle důležité na té sněmovně. Tak se nepokoušejme teďka si to znova vyjasňovat. Na tom se prostě neshodneme.

A jiná věc je, že vy tady máte většinu. Věci, které jsou klíčové, tak se můžete postarat, že je projednáte. To je ve vašich silách a teď to nesvádějte na nás.

Já tady za sebe říkám jenom jednu věc a to mám taky právo říci, že já se domnívám, že ta protiraketová obrana, to téma pár hodin skoro před summitem NATO s tím, že se uzavírají strategické smlouvy mezi Českem a Amerikou, mezi Ruskem a Amerikou, bylo podle mne velké téma. S tím nemusíte mnozí souhlasit, ale já si to tady prostě mohu říct.

A je to celkem jedno, přátelé, protože odešel premiér, který byl pro mne důležitý partner pro tu debatu, odešli postupně místopředsedové vlády, a tím se ukazuje, jak silné jsou ty priority, které ještě vy chcete projednávat. Zdá se, že vaší většině už na nich příliš nezáleží a jste s tímto koncem v podstatě srovnáni.

Takže to můžeme sbalit, já vám přeju pěkný večer. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hovořit bude předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, potom místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Reaguji znovu, pane předsedající, na slova pana ministra Kalouska.

Pane ministře, prosím, jestli si berete do úst zemědělce právem, musím říci v tomto případě, sdělte jim ale přes tento mikrofon celou pravdu. Opomenutím Ministerstva financí se stala chyba. My jsme i jako opozice, i jako koalice naznali, že je třeba věc řešit, a proto jsme se takto připravili na ten zákon. Tam jsme podepsáni všichni.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Já se omlouvám Vojtěchu Filipovi, protože pan ministr Kalousek se opravdu hlásil před chvilkou.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Myslím, že dál to nemá cenu extendovat. Má-li zaznít celá pravda, tak celá pravda je, že to nebylo opomenutím Ministerstva financí a že byl-li jsem napomínán vámi, pane předsedo poslaneckého klubu, že křičím, tak se ještě jednou omlouvám, ale myslím, že decibely pana místopředsedy Zaorálka mě mnohokrát předčily.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Kalouskovi. Vystoupí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Takže formálně, protože i podle § 39 má dokonce výbor právo se usnést na tom, že je povinen přijít ministr do výboru Poslanecké sněmovny, Poslanecká sněmovna odvozuje toto právo v § 55. Čili podle § 55 zákona o jednacím řádu žádám Sněmovnu, aby se usnesla, že premiér, tedy předseda vlády České republiky, je povinen se dostavit do Poslanecké sněmovny teď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, tento návrh je hlasovatelný. Čili zahajuji hlasování o návrhu -

 

(Mimo mikrofon: Poslanec Marek Benda: První k hlasování je návrh pana poslance Vidíma. Procedurální návrh. První návrh pana poslance Vidíma, tak. - Ministr financí ČR Miroslav Kalousek: Nekřič, nebo tě napomene Kováčik.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak ty dva procedurální návrhy se míjejí v sobě. Já bych měl za to, že neprojde-li procedurální návrh pana poslance Vidíma, bude hlasovatelný návrh pana místopředsedy Filipa. Je s tím souhlas takto? Tak. Přičemž pan poslanec Vidím navrhl vyřadit všechny body, pan místopředseda Vojtěch Filip navrhl, aby se hlasovalo o vyřazení všech bodů s výjimkou bodů 72 až 78 a toho třetího čtení, to znamená bodu 87.

Čili všechny vás odhlásím. Prosím o novou registraci.

Teď jak postupovat, aby to bylo dobře, aby to mělo logiku? Je to protinávrh k návrhu, čili mělo by se hlasovat o protinávrhu a potom o návrhu pana poslance Vidíma. (Nesouhlasná reakce zprava, výkřiky z lavic.)

Nebudeme na sebe křičet. Prostě pan místopředseda Vojtěch Filip chce, aby se projednávaly určité návrhy, pan poslanec Vidím chce, aby se neprojednávalo nic. To znamená - já se nechci dostat do situace, abyste mi rozuměli, že neprojde z nějakého důvodu návrh pana poslance Vidíma a pak budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vojtěcha Filipa a ten taky neprojde, a co se stane potom? (Výkřiky.) Budeme pokračovat v jednání zítra. Ale zítra není jednací den podle schváleného programu jednání. Tak to budu na to zvědav. Já jsem hledal způsob, který by byl logický. (Opět výkřiky z lavic.)

Tak to začneme rozmotávat. Já dám hlasovat o návrhu pana poslance Vidíma jako první. Nevznese-li nikdo námitku, tak rozhodneme v hlasování pořadové číslo 312. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Vidíma na vyřazení všech bodů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 101 poslanců bylo pro 55, proti 43.

 

Takže návrh pana poslance Vidíma byl přijat a mně vzhledem k tomu, že nezbývá k projednání žádný bod, nezbývá, než ukončit 28. schůzi. Takže tuto schůzi končím a přeji vám přiměřeně příjemný večer.

 

(Schůze skončila ve 20.18 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP