(20.00 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to docela vtipné, jak to bylo řečeno.

Dovolte mi, abych ještě několika větami oslovil odcházejícího premiéra.

Je to pěkné, se zavázat, že Sněmovně podám informaci na každém jednání o vývoji kolem protiraketové obrany Spojených států, ale je potom dobré si potom udělat bilanci, jak takový závazek fakticky skončí.

A já bych si dovolil upozornit Sněmovnu ještě v těch posledních minutách na jednu věc. (Důrazně:) Mě opravdu skutečně mrzí, že se na této sněmovně nezabýváme tímto bodem. Chtěl bych upozornit na to, přátelé, že jste v textu, který vám byl rozeslán od pana ministra Schwarzenberga, dostali text smlouvy, která se týká zahájení strategického jednání a dialogu se Spojenými státy americkými. Připadá mi docela skandální, že takováto zásadní věc, která se týká dalšího směřování české zahraniční politiky, nebyla projednána ani ve výborech, nebyla projednána ani v Parlamentu, že se dějí věci, které jsou zcela zásadní z hlediska dalšího chování, orientace české zahraniční politiky, a my se tady o nich ani nedokážeme bavit. Prostě diskutujeme tady řadu věcí, často podle mě docela neplodně, ale věci, které jsou důležité, se na program sněmovny vůbec nedostanou.

A ještě jednu věc bych vám rád řekl. Chystá se summit NATO v Bukurešti. Na tom summitu kromě jednání o protiraketové obraně proběhne také jednání rady Rusko a NATO a po tom summitu proběhne jednání mezi prezidentem Bushem a prezidentem Putinem. Vy jste asi někteří sledovali, že je to také výsledek dopisu, který zaslal pan prezident Bush prezidentu Putinovi, ve kterém se řeklo, že je zájem vytvořit nový strategický rámec a také dohodu mezi Spojenými státy a Ruskem. Já jsem se chtěl zeptat pana premiéra, jaká je podoba a co víme o tom novém strategickém rámci dohody mezi Ruskem a Spojenými státy. Dohody, které se týká také ta protiraketová obrana, jejíž součást má být v České republice. A chtěl jsem se pana premiéra zeptat, jestli to, co je součástí toho rámce, není náhodou proti zájmům České republiky a Evropy. To by nás mělo zajímat, když něco podobného chceme v této zemi zřídit. Je to životní zájem České republiky a Evropy.

Vy, pane premiére, jste řekl na Kongresu ODS, že protiraketový systém tady má být umístěn také proto, aby se zabránilo sklouzávání do geostrategického prostoru Ruska. To jste řekl! To byly řeči. Teď jsme v situaci, kdy bychom se o tom měli bavit. Já to pokládám za velice vážnou věc. Já se domnívám, že je tady řada otázek, které bychom si měli vyjasnit, a my se o nich prostě vůbec nebudeme bavit. Já si myslím, že je to proti zájmům České republiky. Vy jste to měl dneska vyvrátit. My se o tom bavit nebudeme. Jestli si toto Sněmovna neuvědomuje, že jsou důležité věci, a prostě se klidně rozejdeme, jak jsme to vtipně sfoukli a celé téma vyřadili, tak si myslím, že je to špatné s českým Parlamentem. (Poslanci z levé strany sálu tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O slovo se přihlásil pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, já tady nechci útočit na ty řečníky, kteří tady byli předtím. Ale musím říci, že předřazením tohoto prohlášení, které jsme projednávali k Tibetu, jsme se zase připravili o možnost, aby nám pan premiér před bukurešťským zasedáním podal zprávu. Proto klub KSČM navrhoval, aby se těch sedm bodů zařadilo.

Já mohu prohlásit jediné:

Za prvé - pane premiére, styďte se! Neplníte slib, který jste veřejně dal před touto Sněmovnou, že na každé schůzi podáte tu zprávu. Pokaždé jste se jí vyhnul.

A za druhé chci říci, že zásadně nesouhlasím s návrhem pana kolegy Vidíma. Já nesouhlasím s vyřazením bodů a trvám na pokračování. Jestli chcete vyřazovat body, tak bez těch sedmi bodů o radarovém systému. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O slovo se přihlásil pan předseda vlády Mirek Topolánek a potom pan ministra financí Miroslav Kalousek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já nechci říkat nic, co by vás pohoršilo. Nicméně když si vezmu tu diskusi, která tady proběhla odpoledne, tak jsme ztratili spoustu času naprosto zbytečnou diskusí o něčem, co bylo dopředu jasné. My jsme přece chtěli dát důchodcům ty peníze. (Důrazně:) Tam jsme měli dvě nebo tři hodiny zbytečných diskusí, které nám teď chybějí. Já se omlouvám, já odcházím. (Potlesk v pravé části sálu. Protesty v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hovořit bude Miroslav Kalousek, ministr financí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Kolegové z opozice, jak pan předseda Filip, tak pan místopředseda Sněmovny Zaorálek, já bych rozuměl vašemu rozhořčení, kdybyste nezablokovali - a byl to jistě legitimní postoj - hlasování Sněmovně po 19. hodině o důležitých zákonech. Tady nebyl jenom radar, tady nebyla jenom protiraketové obrana. Tady bylo také třetí čtení zákona o spotřební dani, na které, věřte mi, mnohem napjatěji než na radar čekal celý český venkov. Všichni čeští zemědělci s napětím čekali, zda dnes Sněmovna řekne, zda si přeje, nebo nepřeje vratku ze spotřební daně pro toto citlivé odvětví. (Důrazně:) Od vás dostali zprávu, že o nich dnes rozhodovat nechcete, protože máte mnohem důležitější věci na práci.

Pro mne jako pro ministra financí a pro pana ministra zemědělství je to dramatická zpráva, protože vy jste dnes řekli: Nechceme říci českému venkovu, zda ho podpoříme, nebo ne. (Protesty z levé strany sálu.) Ale také nekřičím. Bylo to vaše rozhodnutí. Mohli jsme klidně jednat až do půlnoci a mohli jsme projednat vše. Pánové, nemůžete měřit různým metrem podporu venkova a protiraketovou obranu státu. Buď jste měli připustit obojí - zablokovali jste jedno, pak se nezlobte na druhé. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hovořit bude místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl upozornit pana ministra Kalouska, že nemá pravdu. Já jsem přece jasně navrhl, aby se nevyřazovaly ty neprojednané body a rozhodlo se o pokračování schůze. (Důrazně:) Pane ministře, říkejte alespoň veřejně to, co je pravdou. Já nechci, aby tato schůze skončila bez projednání těch věcí. Že se nemá hlasovat po 19. hodině, to jste zablokovali přece, přijetí toho zákona, vy, že jste předřadili Tibet. Tak nevykládejte věci, které tak nejsou! To je jedna věc. Docela zásadní. Protože jsme klidně mohli to hlasování mezi 18.44, kdy končilo projednávání jednoho bodu, do 19 hodin stihnout. Tu spotřební daň. Tak nevykládejte nesmysly!

A druhá věc: Podívejte se, budeme si tedy počítat to, jak se chováte k opozici jako vládní koalice. Pomocí dvou přeběhlíků? Pomocí zrady na voličích? To je opravdu vynikající! Tak jestli se chcete takto bavit, tak samozřejmě můžeme.

Ale já jsem vystoupil kvůli něčemu jinému. Já žádám Poslaneckou sněmovnu, aby trvala na přítomnosti předsedy vlády. To je podle jednacího řádu naše právo a pan premiér nám tady nebude oznamovat, že se s námi bavit nebude. To takto ještě pořád platí, že Česká republika je parlamentní demokracií, a ne jakýmsi hájemstvím pana předsedy vlády. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hovořit bude pan poslanec Pavel Kováčik. Připomínám, že na základě usnesení Poslanecké sněmovny jsou přítomni dva místopředsedové vlády. (Hlas: Ti se právě stejně rozhodli odejít. - Reakce na poznámku z pléna mimo mikrofon:) Ano, to je samozřejmě možné navrhnout, ale není potřeba kvůli tomu zvyšovat hlas. (Reakce na poznámku z okolí mimo mikrofon:) Může navrhnout cokoli.

Hovoří Pavel Kováčik, předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Když jste mluvil o tom, že není třeba zvyšovat hlas, musím reagovat na pana ministra Kalouska.

Pane ministře Kalousku, nekřičte na nás, nebo alespoň nekřičte na nás nespravedlivě. To řešení s tím návrhem zákona o spotřební dani vzniklo tak, že vznikla jistá chyba, kterou jsme se odhodlali napříč politickým spektrem napravit, a proto jsme se také na řešení té věci domluvili. Věřte mi, že za tři týdny bude ta věc odhlasována napříč politickým spektrem.

Ale jsem otřesen tím, že pan předseda vlády, jestli svůj soukromý názor, že nějaká část diskuse se mu nelíbí a že je zbytečná, tady odůvodňuje svůj odchod tím, že diskuse je tady zbytečná a že tady jako předseda vlády nemusí dále setrvávat. Znovu připomínám - a věřte, že mi není příjemné, že zrovna já to musím připomínat - že v parlamentní demokracii, typu, který máme v České republice, je vláda odvozena od parlamentu, nikoli naopak.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Nyní bude hovořit pan ministr Kalousek. Potom pan místopředseda Zaorálek.

Všechny znalce jednacího řádu prosím, aby mi pomohli zorientovat se stran návrhu pana místopředsedy Vojtěcha Filipa o přítomnosti předsedy vlády, o co to mám opřít.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Věřte mi, že jsem nekřičel, pane předsedo. Pokud vám to tak připadalo, tak se omlouvám. Pouze jsem chtěl, aby mě všichni slyšeli v mém sdělení, že možná veřejnost vnímala různě priority jednotlivých předloh, které jsme dnes měli dojednat, a že silná slova o nesmyslech, která zazněla na moji adresu, nezastřou, že dnes se Sněmovna také vaším rozhodnutím rozhodla nevydat zprávu českému venkovu o podpoře či nepodpoře a o tom, kdy ty vratky budou uplatňovány. Protože dokud ten zákon - vy mluvíte o třech týdnech, možná že pro každého z nás tři týdny nic neznamenají, pro českého zemědělce jsou tři týdny poměrně dost - nevstoupí v platnost, není možné uplatnit a získat vratku ze spotřební daně.

Pokud ty diskuse, které jsme dnes vedli, byly důležitější než vratka ze spotřební daně pro českého zemědělce, bylo to vaše rozhodnutí a já to respektuji. Já jenom chci, aby jednoznačně zaznělo, že dnes vaším rozhodnutím tuto zprávu český venkov nedostal. To není žádný nesmysl, to je holý fakt, to je možné zjistit z hlasovacích listin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP