(19.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Jacques. Hovořit bude paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, jak jsem již oznámila, ráda bych tento text doplnila o dva body.

1. Poslanecká sněmovna vyzývá k dodržování lidských práv v srbské provincii Kosovo-Metochie.

2. Poslanecká sněmovna požaduje vyslání delegace Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k prozkoumání situace v Kosovu-Metochii, zvláště pak k posouzení nepřiměřeného používání síly proti Srbům, kteří se domáhají svých práv v kosovské Mitrovici.

O tyto dva body bych ráda toto usnesení rozšířila a zároveň žádám, aby se o tomto usnesení hlasovalo po bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O kterém? O tom vašem? (O celém.) O celém, to beru.

To první - jsem trošku na pochybách, protože se opravdu nevěnujeme bodu, který by souvisel jakkoli s Kosovem, a byť vím, že to zaznělo v rozpravě, tak jsem na pochybách, zdali bod Návrh prohlášení u příležitosti 49. výročí povstání v Tibetu můžeme rozšiřovat libovolně o cokoli dalšího. Prosím o upřesnění.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Já to upřesním. My v tomto usnesení máme text, že Poslanecká sněmovna vydává toto prohlášení: Poslanecká sněmovna vnímá lidská práva jako nedělitelnou a univerzální hodnotu, na jejíž dodržování mají nárok lidé všude na světě. Proto si myslím, že je možné toto prohlášení rozšířit o tyto dva body, které jsem navrhla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně Kateřina Jacques… Nicméně já s tímto vaším vysvětlením nemohu být spokojen, paní poslankyně Konečná. Já se domnívám, že se o tom nedá hlasovat v rámci tohoto bodu. Chtěla-li jste tento bod zařadit, určitě byla příležitost na začátku jednání této schůze.

O slovo se přihlásil pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, je to poměrně jednoduché. Podle mého soudu, pokud bude projednávání tohoto bodu a bude hlasováno, tak je potřeba k tomu bodu, pokud bude prohlasován, rozhodnout o změně názvu toho prohlášení, protože je a existuje v tom textu to, co citovala paní kolegyně Kateřina Konečná, to znamená, pokud bude prohlášení k Tibetu a máme univerzální úctu k lidským právům, tak že bude k Tibetu, ke Kosovu a Metochii.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já si nicméně troufnu trvat na tom, že můj výklad je správný a že nelze dát v rámci tohoto bodu hlasovat o návrhu paní poslankyně Kateřiny Konečné.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Pane předsedající, já to dělám velmi nerada, nicméně v tuto chvíli musím dát námitku proti postupu předsedajícího. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, já si myslím, že to je způsob, jak se z této situace dostaneme.

Hlásí se pan poslanec Václav Exner. Podrobná rozprava ještě nebyla ukončena, takže má příležitost ke svému vystoupení.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dovolte mi, abych ve prospěch návrhu paní poslankyně Kateřiny Konečné argumentoval návrhem usnesení, tisk 113, o kterém jste informoval, které přijal zahraniční výbor. Toto usnesení obsahuje například také bod, který přečtu: Poslanecká sněmovna - vzhledem k tragickým zkušenostem s politickými procesy v Československu a po rehabilitaci československých politických vězňů v 90. letech minulého století - trvá na propuštění a rehabilitaci všech občanů, kteří byli potrestáni za prosazování svých politických názorů nebo náboženského vyznání a za uskutečňování svých nezadatelných práv.

Chci říci, že tento bod velmi podporuji, avšak tento bod se absolutně netýká, Česká republika, Číny ani Tibetu, ačkoliv je obsažen v navrženém usnesení. Tudíž i jiný bod může mít takto všeobecný charakter nebo konkrétní charakter jiný.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já s vámi nemohu vést z tohoto místa diskusi. Doporučuji všem, aby si ten bod, který pan poslanec Exner zmínil, přečetli a sami si udělali obrázek o tom, jak mají hlasovat o námitce, která byla relevantní a o které dám samozřejmě hlasovat.

Hlásí se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, skutečně nevím, proč máte potřebu z místa předsedajícího něco komentovat s tím, aby si to poslanci přečetli, když celý bod jsem tady právě přečetl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, děkuji. O slovo se hlásí pan poslanec Grebeníček. (V sále je velký hluk.)

Prosím o klid!

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Pane předsedající, dnes zjevně nejste ve formě a dopouštíte se věcí, které u vás nejsou obvyklé. Například to, co tady předvádí ministr Svoboda, to je srovnatelné s pouličním hejskem. Provokuje tady a vy nedokážete ho buď vykázat ze Sněmovny, nebo ho vyzvat, ať si sedne na své místo. To za prvé.

Za druhé, připomínám, že obsahem dokumentu, který posuzujeme, jsou lidská práva a přímo z každého bodu vlastně doslova vyzařuje kritika porušování lidských práv. Já si živě vzpomínám, když ve Spojených státech amerických v nedávné době zaujali kritický postoj vůči praktikám předsedy KDU-ČSL, že se to mnohým nelíbilo. Dokonce ani premiérovi, a ohradil se plným právem. Za těch okolností znovu upozorňuji - lidská práva se týkají všeho. V té souvislosti jsem upozornil i na usnesení Evropského parlamentu. Přestaňte manipulovat se Sněmovnou!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Pro váš klid vám chci sdělit, že jsem pana ministra Svobodu napomínal a ukazoval jsem mu, ať si sedne na své místo - on to nezapře - ale nemám nástroj, jak ministra, který nehlučí a neporušuje jinak jednací řád, vykázat z jednací síně. To určitě dobře víte.

Připomínám, že usnesení se týká prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu. Já rozumím námitce paní poslankyně Konečné. O této námitce dám bezprostředně hlasovat, hned, jakmile mi to bude umožněno.

Hlásí se pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím o klid!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já se budu držet striktně jednacího řádu a podrobné rozpravy. Navrhuji tedy formálně rozšíření názvu usnesení - Prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu a v Kosovu a Metochii.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Myslím, že pan místopředseda Vojtěch Filip využil možnosti jednacího řádu a že to bude první bod, o kterém vůbec možné hlasovat po ukončení rozpravy. Ale rozumíme tomu, že v případě, že rozšíření názvu nebude přijato Poslaneckou sněmovnou, tak je irelevantní hlasování o návrhu paní poslankyně Kateřiny Konečné. Respektuji ovšem, že její námitka nebude zřejmě stažena a že bude i nadále trvat na své námitce, takže i o té budeme hlasovat. Poté přistoupíme k hlasování o bodech, jak je právo poslance. Ve spolupráci se zpravodajkou musíme najít body, o kterých budeme hlasovat, protože to není úplně jednoduché.

Jsou námitky proti tomuto postupu? Ještě pan místopředseda Vojtěch Filip se hlásí. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP