(18.40 hodin)

Poslanec Jan Hamáček: Dalším výborem je výbor pro sociální politiku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 291. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců. Pro bylo 33, proti 61. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Hamáček: Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasování pořadové číslo 292 bylo zahájeno. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců. Pro 47, proti 57. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Hamáček: Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 293. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 148 poslanců. Pro bylo 32, proti 60. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Hamáček: Výbor pro zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 294. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců. Pro 59, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Hamáček: Výbor pro životní prostředí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 295. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců. Pro bylo 32, proti 61. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Hamáček: Zahraniční výbor.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 296. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 148 poslanců. Pro bylo 137, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Hamáček: Posledním výborem je výbor zemědělský.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 297. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců. Pro bylo 59, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Takže tím jsme vyčerpali výbory. Nyní se budeme věnovat návrhům na prodloužení lhůty pro projednávání. První návrh byl 150 dnů. Pan premiér se vysloví.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Čistě hypoteticky. Pokud by Senát náhodou podal ústavní stížnost, tak se přerušuje i tato lhůta o prodloužení, a v tom případě já s tou lhůtou nesouhlasím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, takže nám zbývá možnost hlasovat o prodloužení na 80 dnů. O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 298, které jsem zahájil. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců. Pro bylo 84, proti 47. Takže tento návrh byl přijat.

 

Dámy a pánové, domnívám se, že teď je čas hlasovat o doprovodném usnesení. Prosím pana zpravodaje Hamáčka, aby toto usnesení přečetl.

 

Poslanec Jan Hamáček: Usnesení, které navrhl kolega Exner, zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá Ústavní soud podle článku 87 odstavec 2 Ústavy České republiky o posouzení shody Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem České republiky."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 299. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro bylo ze 148 poslanců 33, proti 54. Takže tento návrh nebyl přijat.

 

Dámy a pánové, konstatuji, že jsme přikázali tento materiál k projednání výboru pro evropské záležitosti, výboru ústavněprávnímu, výboru zahraničnímu a že jsme prodloužili lhůtu na 80 dnů. Myslím si, že je to vhodná příležitost, abych projednávání tohoto bodu v prvním čtení ukončil.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

83.
Návrh Prohlášení Poslanecké sněmovny u příležitosti 49. výročí povstání v Tibetu

 

Tímto návrhem jsme se zabývali v úterý 25. března, kdy jsme jej přerušili po vystoupení zpravodajky zahraničního výboru poslankyně Kateřiny Jacques. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali navrhovatel tohoto bodu poslanec Marek Benda a zpravodajka zahraničního výboru paní poslankyně Kateřina Jacques.

Táži se navrhovatele a zpravodaje, zdali se chtějí ujmout slova v tuto chvíli. Ne-li, tak přečtu jména těch, kteří se přihlásili do rozpravy. Je to pan poslanec Hamáček, Paroubek, Grebeníček, Kateřina Konečná, Zdeněk Jičínský. Takže v tomto pořadí prosím, aby jako první vystoupil pan poslanec Jan Hamáček.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem si vědom časového faktoru. Nechci zdržovat, pouze chci říci, že tento text je podle mého názoru textem vyváženým, textem, na kterém se shodl zahraniční výbor této komory, a mám za to, že si zaslouží naši podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní vystoupí - nevystoupí, protože pan poslanec Paroubek je omluven, takže vystoupí pan poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v posuzovaném prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu mě mimo jiné zaujala následující věta: "Poslanecká sněmovna vnímá lidská práva jako nedělitelnou a univerzální hodnotu, na jejichž dodržování mají nárok lidé všude na světě."

Kritika porušování lidských práv, napsal k tomu uznávaný komentátor Petr Uhl, je velkým klackem. Česká pravice se tak připravuje na šíření lží, jako tomu bylo koncem 90. let v případě Kosova, kde vrazi byli americkými přáteli. Petr Uhl také napsal: "Schwarzenberg, Bursík a pravice rozšiřují kolovrátek kritiky porušování lidských práv," přičemž Ministerstvo zahraničí s Tibetem odsuzuje násilí na pokojných a neozbrojených demonstrantech. Přímí svědci ovšem tvrdí, že to byl dopředu organizovaný pogrom části Tibeťanů na běžné Číňany a muslimy, přičemž hořela nejen Bank of China, ale kdejaká malá jídelna a šlapací rikša toho nejchudšího Číňana a muslima, kteří byli mezitím lynčováni. A až komicky prý vedle toho vypadaly kordony čínských vojáků beze zbraně, jen s plastovými štíty a obušky.

A tak si, dámy a pánové, kladu otázku, jak je to s principem nedělitelnosti lidských práv, který tak často deklaruje jistá část českého politického spektra. Je univerzalita lidských práv v souladu s reálnou politikou Severoatlantické aliance, a Spojenými státy americkými zejména?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP