(9.20 hodin)

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, vážení členové vlády, pane místopředsedo vlády, námitku poslanec jistě může mít kdykoliv. Máme tady precedens, a to přímo precedens týkající se návrhu předsedy Sněmovny. Předseda Sněmovny nedávno navrhoval změnu usnesení Sněmovny týkající se upřesnění bodu podle jednacího řádu Sněmovny a takový tisk byl rozdán a bylo přitom oznámeno, že projednáván bude 24 hodin poté, co byl rozdán. Byl to přesně stejný případ jako nyní, kdy je rozdáno usnesení výboru, které je dokonce řádně označeno jako usnesení výboru, zatímco v případě návrhu předsedy Sněmovny šlo vlastně formálně o iniciativu poslance. Proto vznáším námitku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, já o této námitce nechám hlasovat. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Exnera, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 217. Z přítomných 140 poslankyň a poslanců pro návrh 41, proti 61. Námitka nebyla přijata.

 

Budeme tedy hlasovat o tom, že za sněmovní tisk 142 zařadíme bod číslo 83.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 218. Z přítomných 138 poslankyň a poslanců pro návrh 63, proti 28. Tento návrh nebyl schválen.

 

Dále budeme hlasovat o tom, že zařadíme jako poslední bod dnešního jednání před interpelacemi bod číslo 46. Je to Lisabonská smlouva.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 219. Z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro návrh 108, proti 11. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Prosím o klid, abychom všichni věděli, které body dnes budeme projednávat! Budeme projednávat body 15, 41, 6, sněmovní tisk 142 a bod 46. Poté budou následovat ústní interpelace.

Než přistoupíme k prvnímu bodu, ještě bych vás rád informoval, že jsem včera převzal další petici, a to je nesouhlas s případným uznáním jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova Českou republikou. Tuto petici signovalo 1300 občanů.

 

Nyní přikročíme k projednávání prvního bodu dnešního dne, kterým je

 

15.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2008
/sněmovní tisk 424/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení, ale tady musím také upozornit na to, že bylo podáno veto proti tomuto postupu.

Nyní prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dobré ráno, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám předložil návrh zákona o dluhopisovém programu, kterým se kryje větší část schodku rozpočtovaného na rok 2008. Dovolte mi, abych vám připomněl, že zákon o státním rozpočtu, který byl schválen pro rok 2008, počítá s deficitem ve výši 70,8 mld. korun, přičemž přímo v návrhu tohoto státního rozpočtu bylo navrženo a schváleno, jak má být tento schodek vypořádán, a to tak, že 60 miliard z této částky bude uhrazeno vydáním dlouhodobých dluhopisů, 10 miliard pak přijetím dlouhodobých úvěrů a změnou pohybu na účtu státních aktiv. V případě státních aktiv se jedná o snížení o 572 mil. Kč, zbytek pak bude přijetím dlouhodobých úvěrů.

Financovat 60 miliard krátkodobými dluhopisy nebo krátkodobými pokladničními poukázkami České národní banky je za prvé mimořádně nákladné, za druhé výrazně zvyšuje refinanční riziko státu. Proto ten nejlevnější a nejbezpečnější způsob je vydávání dluhopisů delších než jeden rok. Dovoluji si opět připomenout, že v loňském roce jsme poprvé poměrně úspěšně vydali až padesátiletou tranši. Byla to osmimiliardová tranše a byly to až padesátileté dluhopisy.

K vydávání těchto dluhopisů jsme oprávněni pouze na základě zákona, a to je ten návrh zákona, který si vám teď dovoluji předložit ke schválení. Vzhledem k tomu, že charakter tohoto zákona teoreticky i prakticky vylučuje jakékoliv pozměňovací návrhy, dovolila si vláda požádat o projednání v režimu § 90. Já samozřejmě respektuji právo jakéhokoliv klubu na veto k tomuto postupu. V takovém případě bych si dovolil požádat o zkrácení lhůty, abychom to mohli uzavřít alespoň na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Ladislav Šustr. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vysvětlení ministra je jasné. Já si dovolím doplnit pouze stanovisko České národní banky, která vydává k tomu toto: Česká národní banka nemá připomínky k vládnímu návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2008, který byl schválen vládou na jejím zasedání 23. ledna 2008.

Děkuji. V podrobné rozpravě navrhnu zkrácení na 30 dnů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Děkuji, pane poslanče. Prosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádné přihlášky. Hlásí se někdo z místa? Pan zpravodaj avizoval, že se přihlásí. Nikdo z místa se nehlásí. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji za slovo. Navrhuji zkrácení doby na projednání ve výborech na 30 dnů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Na třicet dnů, ano. Návrh zazněl. Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Táži se na závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje. Nechtějí vystoupit.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Jiný návrh neregistruji. Přistoupíme k hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP