(16.10 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Rozhodnutí komise nebylo nikdy zveřejněno. Veškeré zdůvodnění pana ministra se zatím opíralo pouze o úsporu stavebních nákladů, která vznikne přemístěním části nemocnice do Fakultní nemocnice Brno, oproti nákladům na rekonstrukci na stávajícím místě, případně oproti výstavbě nové nemocnice.

Co však považuji za zcela zásadní skutečnost, je to, že ministerstvo nerespektovalo názor výboru traumatologické společnosti a tento názor nebyl předložen v ministerské komisi v písemné podobě.

Nebyl respektován požadavek děkana Lékařské fakulty Masarykovy univerzity na předložení koncepce traumatologie Jihomoravského kraje a nikdy se o tom nejednalo. Podle informací České televize z 1. 8. 2007 byl předložen oficiální názor Hasičského záchranného sboru, že budova nemocnice je zatížena vysokým požárním rizikem a je přinejmenším diskutabilní, zda je vhodné zvyšovat její kapacitu další přístavbou, resp. nástavbou.

Zdravotní pojišťovny se k připravovanému stěhování části nemocnice do Bohunic oficiálně jasně nevyjádřily, tedy v té době, v tom roce 2007. Pouze neurčitě sdělily, že v Brně je nadbytek chirurgických lůžek a že by uvítaly jejich redukci.

Názor samosprávy města Brna nebyl nikdy vážněji brán v potaz. Samospráva Jihomoravského kraje se k záměru ministerstva vyjadřuje velmi opatrně. Kraj Vysočina, přestože těžké případy jsou letecky odesílány do Úrazové nemocnice Brno jako do vyššího pracoviště, se o osud Úrazové nemocnice příliš nezajímá.

Ze všech těchto důvodů nemám důvod věřit tomu, že stěhování Úrazové nemocnice do jakéhosi provizoria a rušení zbytku této nemocnice je dobrým řešením v zájmu pacientů. Bohužel rušení Úrazové nemocnice se stává tématem krajských a senátních voleb, což je určitě na úkor rozumného řešení.

Dlouho budovaný tým Úrazové nemocnice se začíná rozpadat díky nejistotě z budoucnosti, a já nechci být svědkem ztráty instituce, která má pro město Brno, pro Jihomoravský kraj a pro celou Českou republiku velký význam a slouží také jako školicí centrum. Dovoluji si proto požádat pana ministra o zastavení nepřipravené a silově prosazované akce sestěhování Úrazové nemocnice do Fakultní nemocnice Bohunice, o přehodnocení tohoto procesu, dokud je čas, a zahájení otevřené a oficiální diskuse nad novou budovou Úrazové nemocnice.

Předložený návrh zákona sice nepovažuji za ideální, protože za ideální bych považoval, pokud to bude nutné, přesun celé nemocnice do nové budovy, ale pokud se jedná o jedinou možnost, jak zabránit zrušení jedinečné značky, právní subjektivity této nemocnice a rozbití kvalitního týmu lékařů a sester, myslím, že je třeba tento návrh podpořit.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Mám zde zatím poslední přihlášku v rámci obecné rozpravy, a to od pana kolegy Ladislava Šustra. Prosím ho tedy, aby se nyní ujal slova.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, možná mnozí z nás měli přiznat střet zájmů, když řešili tuto věc. Jednak tam bydlí, jednak tam něco viděli, možná tam někdy byli. Nikdo to neudělal. Já to trošku udělám, protože se postiženým věnuji desítky let, ať už je to na Kociánce v Brně nebo právě v traumacentru. Následná věc, která se staví v Bohunicích, je totéž co v Praze Paraple Fénix, kontakt s postiženými sportovci, olympioniky a s vedoucími silami odbornými právě v Úrazové nemocnici. Nevím, proč je tolik humbuku kolem, a těžko se k nějaké věci vracet, byť to láká. Když tady slyším od svých kolegů, kterých si vážím, narážky na personální věci, tak si vzpomínám na ministra Fišera, jak to řešil třeba v Masarykově onkologickém ústavu atd. Nechci to schválně vůbec otevírat.

Že je to kus politiky - to si můžeme stokrát říkat, že ne. Je. Že Brno má jednu nemocnici a má jí plné zuby, je také jasný fakt. Zkuste se vrátit k tomu, co je potřeba v té věci dělat, a to má na starosti Ministerstvo zdravotnictví. Já jsem zde zažil už myslím třináct ministrů, v minulém volebním období tři po sobě, je mi jich líto, protože za rok činnosti nemohli dělat vůbec nic, a teď je šance, že tato sestava pod vedením ministra Julínka tu šanci má. Samozřejmě že je to věc složitá, ale uzurpovat si právo Parlamentem zasahovat do věci stylem převodu majetku atd., poškozujeme tu věc. Nedělejme si větší ambice, než máme.

Na základě toho, co jsem všechno i dneska slyšel, navrhuji zamítnutí tohoto návrhu zákona. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Váš návrh jsem si poznamenala. Nyní se hlásí o slovo ještě ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, paní místopředsedkyně. Já už jsem nechtěl vystupovat, to se točí v kruhu, ale vystoupení pana Hovorky považuji za velmi nekorektní, protože dostal mnoho informací a o tom, že zpochybňuje připravenost Úrazové nemocnice, na to nemá opravdu právo potom, co se dozvěděl a kolik času mu bylo věnováno při vysvětlování.

Tady je, pane poslanče, závěrečná zpráva (ukazuje směrem k poslanci Hovorkovi materiály), tady jsou projekty. Tady jsou projekty, můžete se podívat, jak je to připraveno. Vy o tom víte, že je to připraveno, víte, že jsou tam vyčleněny investice. Jestliže já mluvím o 320 milionech, tak mluvím o nějakém konkrétním projektu a konkrétním užití těchto peněz. Asi znáte pravidla státního rozpočtu, že si to nemohu vycucat z prstu a něco si říkat.

Takže chcete si to prostudovat? Tady to máte a neříkejte už, že to není připraveno. Neříkejte to z koaličních lavic. A buďte férový vůči mně. Tolik času, kolik já jsem vám věnoval, nevěnoval žádný ministr žádnému poslanci. Nechápu, proč si zasloužím vaše zpochybňování mých exekutivních kroků z poslaneckých lavic. Opravdu nevím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. O slovo se hlásí pan kolega Šimonovský.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, určitě pan ministr už těžko naši argumentaci vnímá. Má svoji představu, je ovšem potřeba si říci, že každý tu představu může mít jinou. Pan poslanec Hovorka je určitě člověkem, který si věci velmi dobře prostudoval a má svůj názor, který samozřejmě diskutujeme s ním také.

Myslím si, že do Sněmovny patří emoce, ale tento případ, který emoce vzbuzuje, je na jednu stranu velmi zajímavý politicky, ale na druhou stranu je velmi tristní ho sledovat. Určitě bychom byli všichni rádi, aby Úrazová nemocnice v Brně fungovala tak, jak fungovala před lety a ještě před několika měsíci, a na druhé straně je potřeba dát prostor Ministerstvu zdravotnictví a odpovědnost ministrovi. Pokud se rozhodl optimalizovat zdravotnickou síť, tak je ta odpovědnost na něm a snímat z něho odpovědnost rozhodováním Sněmovny je velmi problematické.

Určitě se najde daleko více regionů než jen brněnský region, který potřebuje řešení zdravotnictví a jasnou odpověď na to, jaká bude zdravotnická obslužnost, kde budou lidé mít svou nemocnici. To všechno je určitě před Ministerstvem zdravotnictví a ministrem zdravotnictví, nikoli před Sněmovnou. Kdybychom si takto brali odpovědnost za každý region a případně ještě za další oblasti, které má v kompetenci exekutiva, tak bychom tu odpovědnost pouze rozmělnili, protože naše kolektivní rozhodnutí není rozhodnutí o odpovědnosti, to necháváme potom té exekutivě, ale s tím, že do toho vstupy a parametry nastavíme sami. Podle mého názoru je to velmi nesprávný krok.

Přestože jsem nikdy nesouhlasil s tím, že bude Úrazová nemocnice omezena, zrušena, převedena, tak si myslím, že tuto odpovědnost je třeba nechat Ministerstvu zdravotnictví, a proto také podpořím návrh na zamítnutí tohoto poslaneckého návrhu, protože to pokládám za nemístné manévry politické. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou pan kolega Urban, potom dvě přihlášky - pan poslanec Rath a pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Milan Urban: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, argumentace, kterou tady teď řekl pan poslanec Šimonovský, neplatí. A já myslím, že nemá smysl, aby ji sem účelově zaváděl. Já řeknu jeden příklad. Poslanecká sněmovna například rozhoduje o tom, jestli zruší nebo zřídí finanční úřad v některé obci v České republice. Je finanční úřad více, nebo méně než úrazová nemocnice? Já myslím, že finanční úřad je mnohem méně než jakákoliv nemocnice v České republice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP