(16.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

Budeme se nyní věnovat bodu

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 61/2000 Sb.,
o námořní plavbě,ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 427/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra dopravy Aleše Řebíčka, aby se ujal slova.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, hlavním účelem návrhu novely je zajištění transpozice právní úpravy několika směrnic ES do českého právního řádu. Jedná se opět o euronovelu zákona, kterou se transponují předpisy ES.

Upravuje se především uznávání průkazu způsobilosti námořníků vydaných jak jinými členskými státy EU, tak i státy nečlenskými. Pokud se jedná o průkaz způsobilosti velitele lodě, musí tento prokázat znalost českého jazyka vedle anglického jazyka a znalost právního řádu ČR, protože loď plující pod vlajkou ČR je pod jurisdikcí ČR.

Cílem navrhované právní úpravy je též zlepšení ochrany mořského životního prostředí, zdůraznění odpovědnosti za jeho znečišťování a možnosti efektivnějšího postihu odpovědných osob; konkrétně jde o povinnost provozovatele námořního plavidla a velitele lodě zajistit, aby do moře nebyly vypuštěny znečišťující látky nad stanovené limity, a zabránit tak znečištění moří.

Rozšiřuje se právo plout pod vlajkou ČR i na provozovatele námořního plavidla, který je občanem jiného členského státu EU nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor nebo má sídlo v těchto státech. Upravuje se platba poplatků za právo vlajky, které se nově odvozují od délky trvání tohoto práva oproti dosavadní platbě paušálního ročního poplatku. Tato úprava by se měla vztahovat na námořní jachty a Ministerstvo dopravy si od ní slibuje zvýšení počtu jachet zapsaných do našeho rejstříku. V současné době námořní úřad, kterým je Ministerstvo dopravy, v námořním rejstříku neeviduje žádnou obchodní loď, ale pouze námořní jachty plující pod českou vlajkou, zhruba v počtu 350. Záměr je namísto ročního poplatku stanovit víceletý poplatek v návaznosti na dobu platnosti osvědčení o technické způsobilosti námořní jachty k plavbě, tedy maximálně pětiletý. Cílem tohoto opatření je snížit administrativní náročnost vybírání poplatků za právo plout námořní jachtou pod státní vlajkou. Uvažované snížení výše poplatků o přibližně 500 korun by mělo zatraktivnit tuzemský námořní rejstřík především pro české provozovatele námořních jachet, kteří se zapisují na Slovensku, popř. v jiných zemích. Odhad nejméně 200 jachet. Pro provozovatele by tato úprava představovala nižší finanční náklady a nižší byrokratickou zátěž v souvislosti s možností komunikovat s námořním úřadem ČR, a nikoliv zahraničními námořními úřady. V konečném důsledku by došlo k vyššímu počtu zápisů do domácího námořního rejstříku a přes snížení poplatků ke zvýšení příjmů státního rozpočtu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení a tím je pan poslanec Oldřich Vojíř. (Není přítomen.) Prosím, zdali by bylo možno nějakým způsobem, nejlépe vhodným, kontaktovat pana poslance Oldřicha Vojíře a připomenout mu jeho zpravodajskou povinnost. (Čeká se.)

Dobře. Dámy a pánové, po dohodě s panem poslancem Karlem Sehořem vám předkládám návrh, aby zpravodajem pro první čtení byl on. Musíme nicméně o tom rozhodnout hlasováním.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 32 a táži se, kdo souhlasí s tím, aby pan poslanec Karel Sehoř byl zpravodajem pro první čtení tohoto tisku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 130 poslanců, 97 bylo pro, nikdo proti.

 

Prosím pana poslance Sehoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhovatel pan ministr Řebíček nám řekl, čím se tento tisk zabývá. Vnitrozemská plavba i námořní plavba jsou čas od času zde novelovány. Myslím si, že už jsem to zažil asi čtyřikrát. Myslím si, že to bude ku prospěchu věci. Navrhuji, aby tento tisk byl přikázán hospodářskému výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Myslím, že jsme si rozuměli všichni navzájem. Mohu otevřít rozpravu, činím tak. Kdo se hlásí do rozpravy? Nikdo, takže obecnou rozpravu končím a můžeme se zabývat návrhem na přikázání.

 

Organizační výbor ve shodě se zpravodajem vám předkládá k rozhodnutí návrh přikázat tento tisk k projednání výboru hospodářskému. Jsou nějaké další návrhy? Ne-li, zahajuji hlasování pořadové číslo 33. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 132 poslanců, 106 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

A já mohu konstatovat, že první čtení této vládní předlohy je u konce. Děkuji panu ministrovi i panu poslanci Sehořovi.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

26.
Návrh poslance Michala Doktora na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 387/ - prvé čtení

 

Hovořit bude pan poslanec Michal Doktor. Připomínám, že stanovisko vlády je k dispozici jako tisk 387/1.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, poté, co se Sněmovna efektivně vyrovnala s tím, že jsme se velmi rychle dostali do fáze, v níž začínáme projednávat zákony projednávané v režimu prvního čtení, dovolte, abych před vás předstoupil s novelou zákona o správě daní a poplatků a zjednodušil naši debatu i rozvahu zde vedenou o fakt, že v té samé věci před vás předstupuji již podruhé. Přestože Sněmovna tuto věc již jednou a úspěšně projednávala, jsem nepochybně povinen, a vedou mě k tomu velmi racionální důvody, vám vysvětlit, proč jsem podal opakovaně návrh novely zákona o správě daní a poplatků.

Již 163 z vás při hlasování, které zmiňuji, odsouhlasilo změnu zákona, který upravuje povinnosti každého z nás - povinnosti daňového poplatníka, resp. vztah mezi státem, mezi finančními úřady a námi jako daňovými poplatníky. Jak už jsem řekl, návrh již jednou přijat byl, ale protože se stal součástí věci projednávané v Senátu a ten projednávanou věc zkomplikoval doplněním některé jiné části a úpravou jiné části zákona, nebyl v opakovaném hlasování v Poslanecké sněmovně tento můj návrh zohledněn.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP