(9.20 hodin)
(pokračuje Prosek)

V poslední větě tohoto návrhu pak je uvedeno, že tento poplatek nepodléhá dani z přidané hodnoty. K tomuto dovětku směřuje ta legislativně technická úprava. Konstatuji, že ustanovení, že poplatek vybíraný Hospodářskou komorou a Českou poštou nepodléhá dani z přidané hodnoty - jedná se o legislativně technicky nepřípustnou novelu zákona o dani z přidané hodnoty, a proto navrhuji tu poslední větu v pozměňovacím návrhu F1 pana poslance Urbana v § 8 odst. 3 zákona z pozměňovacího návrhu vypustit.

Za tu legislativně technickou chybu se omlouvám a prosím Poslaneckou sněmovnu o vstřícnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je jeden návrh, který může být v rámci třetí rozpravy přednesen. Hlásí se ještě pan poslanec Milan Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, aby nedošlo k případným složitostem při hlasování, tak navrhuji stáhnout pozměňovací návrh, který jsem předložil já, a to pozměňovací návrh F2.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže to je pro zpravodaje - stažení návrhu.

Kdo dál se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Pokud se nikdo nehlásí, tak můžeme… Ještě vidím pana poslance Hojdu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, jedná se o novelu zákona, která je poměrně vstřícná k podnikání v České republice. My jsme k této novele také tak přistupovali. Pokusili jsme se navrhnout takové změny, které by více ochránily zejména spotřebitele, ale i některé další drobnější podnikatele ve vzájemném vztahu. Pro nás bude nesmírně důležité, zdali bude přijat návrh, který právě takto činí a nedává úplnou volnost v tom živnostenském podnikání, které je stanoveno jako živnost volná. Čili shrnujeme to do čtyř oborů, které jsou sobě nesmírně příbuzné. V případě, že by tento návrh nebyl přijat, nepovažujeme to za katastrofu, ale doporučím klubu, aby se k celému návrhu zdržel.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo ještě do rozpravy? Pokud se už nikdo nehlásí, tak končím rozpravu ve třetím čtení a slovo dostane zpravodaj, jak vidím, pan poslanec Prosek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem hlasovací procedury k tisku 354. Za prvé konstatuji, že v rámci druhého čtení nebyl podán návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane poslanče, ale já tady mám -

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Doporučení sociálního výboru nehlasovat pro, to tam jistě máte, ale nebyl podán návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tady mám, že sněmovní tisk 354/3 obsahuje návrh na zamítnutí. Já vám jenom sděluji, co mám tady napsáno, tak bych byl rád, kdyby se to zkontrolovalo. (Poznámka mimo mikrofon.) Já věřím zpravodaji. Děkuji. Takže nebyl podán.

Promiňte, pane zpravodaji, hlásí se pan poslanec Hojda, možná jenom s upřesněním k této věci, předpokládám, aby se to vyjasnilo, proč to tady mám. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já se omlouvám, ale návrh na zamítnutí je obsažen v usnesení výboru pro sociální politiku, a jestliže se usnese výbor, tak o tom Sněmovna snad musí hlasovat. Já jsem o tom přesvědčen.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Já se domnívám, že není problém hlasovat o návrhu -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud byl podán regulérně, tak o něm musíme hlasovat, to je podstata věci. To potom není na naší úvaze. Mně jde o to, jestliže byl tento návrh podán, tak o něm rozhodně musíme hlasovat. Jestliže je potvrzeno, že ta informace je správná, tak ten návrh je hlasovatelný a my to musíme učinit.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji vám, pane předsedající za tradičně razantní jednoznačné vystoupení a názor. Ano. Čili nejprve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který, jak říkáte, je součástí usnesení sociálního výboru, a poté doporučuji hlasovat o pozměňujících návrzích obsažených v tisku 354/3 v tomto pořadí: za prvé hlasovat o pozměňovacím návrhu -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, možná, pane zpravodaji, to uděláme tak, že budeme nejdřív hlasovat ten návrh na zamítnutí, a podle výsledku pak se pustíme do procedury vlastního hlasování. Jestli neprotestujete, tak bych to učinil takto.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Ani bych si netroufl protestovat. (Veselost.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já myslím, že se dohodneme. Jenom zazvoním na poslance, pokud by ještě někdo chtěl hlasovat, pozvu je do sněmovny.

Budeme hlasovat onen podaný návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Doufám, že všichni, kdo chtějí, jsou v sále.

 

Zahajuji hlasován. Kdo je pro, zamítnout tento návrh zákona, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 200, přítomno 186, pro hlasovali 4, proti 143. Návrh na zamítnutí přijat nebyl.

 

Teď bych požádal pana zpravodaje - pardon, ještě pan ministr Gandalovič.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, hluboce se omlouvám, jsem ještě po ránu trošku zmatený. Hlasoval jsem proti, a na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování, ale jenom prosím, abych pro záznam toto prohlášení zde mohl provést.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, v pořádku. Já bych poprosil zpravodaje pana poslance Proseka, kdyby nám teď sdělil, jaká bude procedura hlasování.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji. Napotřetí se tedy dostávám k návrhu na proceduru k hlasování o pozměňujících návrzích pod tiskem 354/3.

Za prvé navrhuji, abychom poprvé hlasovali o návrhu označeném písmenem B, který jsem podal a který dává zákaz provozování živnosti do souladu s novelou insolvenčního zákona. Najdete ho na straně 7. Dále navrhuji… (Řečník se radí s poslancem Plevou.)

Děkuji, připomíná mi pan poslanec Pleva, že nejdříve bychom měli hlasovat o návrhu na stažení toho pozměňovacího návrhu uvedeného pod písmenem F/II, který přednesl dnes v obecné rozpravě k třetímu čtení pan kolega Urban.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP