(16.50 hodin)

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Já nemyslím, pane místopředsedo, moje poznámka je naprosto zásadní. Chtěl jsem se jenom vyjádřit k tomu, co řekl odbor kompatibility Poslanecké sněmovny nebo Parlamentní institut.

Ano, možné to je, ale není to nutné. A v každém případě rozdílný režim pro rozdílné národní parky je něco, co tady vůbec nemá žádný racionální důvod. Tím chci říci, že argument, který tady byl řečen, je korektní, nicméně není argument ve prospěch, protože je pravda, že máme dosáhnout téhož účelu a že cesta, kterou zvolíme, je naše cesta. A podle mě máme veškeré parky pokud možno upravovat stejným způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ptám se, kdo další do obecné rozpravy. Paní kolegyně Kateřina Konečná. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Já už jenom velmi stručně zareaguji na pana ministra, který tady mluvil o novelizovaném zákoně č. 114.

Pane ministře, my ho od vás rok a půl požadujeme. Je to stejné jako u odpadů - nikdo ho neviděl, nikdo o něm neslyšel, ale vy nám říkáte, že vy připravujete něco jinak. Sdělte nám, prosím, princip, jakým způsobem to máme chystat a připravovat v souladu s vámi, když my ani nedostaneme základní podklad připravovaných zákonů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Požádám o vystřídání na chvilku v řízení schůze a dovolím si říci závěrečné slovo za navrhovatele.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Závěrečné slovo navrhovatele. K mikrofonu zvu místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, já si dovolím říct na závěru jenom dvě základní poznámky.

Za prvé. Je samozřejmě pravda, že se jedná s obcemi a s občanskými sdruženími na několika úrovních. Je pravda, že s obcemi v regionu šumavského národního parku to bylo projednáno. Je pravda, že všechny obce nemají stejný názor na situaci, která tam je. Je pravda, že došlo k určitému posunu. Není úmyslem navrhovatelů, aby došlo k větším rozporům. Je úmyslem navrhovatelů, aby se diskutovalo o tomto návrhu zákona a aby problémy, které tam zůstávají a zůstaly, byly vyřešeny.

Prosím vás, abyste uvážili, že je zájem jak Jihočeského kraje, tak Plzeňského kraje, aby tento zákon vznikl. Oba kraje ovšem nesplnily příslib, který udělaly po roce 2001, že se tím budou zabývat, a nepředložily takový zákon. Myslím si, že pokud bude ve druhém čtení, budeme mít šanci, abychom to projednali takovým způsobem, aby nedošlo ani ke kolizi s připravovanou novelou zákona o ochraně přírody a krajiny, ani aby nedošlo k většímu rozporu na tomto území. Naopak jsem přesvědčen, že tak jako přispěla k uklidnění situace debata, která byla při druhém projednávání tohoto návrhu zákona, kde jsme skončili ve druhém čtení po podrobné rozpravě, tak taková debata na parlamentní půdě takovému uklidnění také prospěje.

Dovolím si vás tedy požádat, abyste nehlasovali pro zamítnutí tohoto návrhu zákona, abyste ho propustili do druhého čtení. Myslím si, že je méně kontroverzní než návrh zákona, který tady předkládal kolega senátor Kubera. Přesto jsme ho do druhého čtení pustili, protože debata nad některými tématy je prostě nutná. Já si myslím, že je to debata ve prospěch ochrany přírody, je to debata ve prospěch Šumavy, a jsem přesvědčen, že pokud přispěje k tomu, že například se splní sen pana ministra životního prostředí a místopředsedy vlády o tom, že vláda předloží jiný návrh zákona, i to bude výsledek. Ale bez debaty tady v této Sněmovně nad tímto textem nedospějeme asi k ničemu.

Prosím vás tedy, abyste umožnili projití tohoto návrhu zákona do druhého čtení, abychom se mohli ve výboru pro životní prostředí zabývat tímto návrhem a abychom se mohli tímto návrhem zabývat také ve výboru pro regionální rozvoj, protože v tomto ohledu onen vztah je přímo úměrný tomu, nakolik žijí lidé v tomto území. Je to největší území v České republice a moc bych vás prosil, abyste takto uvážlivě hlasovali o návrhu, který tady padl jak ze strany zpravodaje, tak ze strany pana místopředsedy vlády. Je to proto, abychom byli schopni dostát svým závazkům po vstupu České republiky do schengenského prostoru, které máme k tomuto regionu. Znovu vyzývám všechny, aby se podívali z Třístoličníku jak do Rakouska, tak do Německa, tak na Šumavu na české části, a zjistíte, že vám zákon skutečně chybí. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo závěrečné slovo navrhovatele. Děkuji místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Filipovi. Závěrečné slovo za zpravodaje. Prosím, pane kolego Přemysle Rabasi.

 

Poslanec Přemysl Rabas: Dobrý den. Děkuji. Paní předsedkyně, vážení kolegové, chtěl bych poděkovat všem poslancům, kteří se účastnili poměrně bouřlivé debaty, ve které vystoupilo osm poslanců, někteří i opakovaně. Stanovisko vlády, jak už jsem řekl, k tomuto návrhu je negativní. Padl návrh na zamítnutí jak od ministra životního prostředí, tak od zpravodaje.

Myslím, že není co dodat. Snad jenom, že ostatně soudím, že kontaktní norování musí být zrušeno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Budeme tedy rozhodovat o návrzích padlých v obecné rozpravě. Padl jediný návrh, jak řekl pan zpravodaj, a to návrh na zamítnutí. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 176. Než ho zahájím, tak vás všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Přihlaste se, prosím, svými identifikačními kartami...

Myslím, že už je dostatečný počet těch, kteří mají zájem o toto hlasování.

 

Ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu v hlasování pořadové číslo 176. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 176 z přítomných 151 poslance pro 94, proti 46. Návrh byl přijat. Nemohu jinak, než konstatovat, že návrh zákona o Národním parku Šumava byl zamítnut v prvním čtení.

 

Končím bod č. 51, pátý pevně zařazený bod.

 

Budeme pokračovat šestým pevně zařazeným bodem. Tím bodem, který jsme odhlasovali původně na 16.30, nyní tedy na 17. hodinu - vidím pana ministra zahraničních věcí, že je přítomen, můžeme tedy za jeho přítomnosti projednávat bod

 

125.
Informace ministra zahraničních věcí o budoucím statutu Kosova

 

Na lavice vám bylo rozdáno usnesení zahraničního výboru č. 107 ze dne 31. ledna 2008. Prosím pana ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, aby tuto informaci uvedl. Prosím, pane ministře, máte slovo. (V sále je velký hluk.)

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, při posuzování otázky statutu Kosova je nezbytné vzít v úvahu vývoj v Kosovu od konce 80. let minulého století. Kosovským Albáncům bylo po zrušení autonomního statutu provincie v roce -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás na chvilku přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Projednáváme velmi vážnou věc, která se týká nejen Kosova, ale celé Evropy. Víme, že o tom bylo jednání na různých úrovních, a bylo by vhodné, aby pan ministr zahraničí mohl mluvit v atmosféře, která odpovídá vážnosti situaci. Kdo máte jiné věci, která máte k projednání, prosím, přemístěte se do předsálí, abychom mohli zprávu pana ministra v klidu vyslechnout. Ještě chviličku, vidím, že někteří kolegové se budou zabývat jinými otázkami... Děkuji vám.

Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP