(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 14.32 hodin a dovolte mi, abych tedy zahájila naše odpolední jednání 27. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu. Budeme se zabývat pevně zařazenými body jak jsme o tom rozhodli. Pro ty z vás, kteří mají zájem vědět, jak se bude vyvíjet dnešní odpoledne, dovolím si rekapitulaci bodů našeho jednání, které budou dnešní odpoledne následovat. Jsou to body 56, 57, 109, 124, 51, na 16.30 hodin pevně zařazený bod 125, poté bod 73. To jsou pevně zařazené body.

 

Dovolte, abych přistoupila k prvnímu bodu, a tím je

 

56.
Senátní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon
č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 381/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 381/1. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan senátor Jiří Pospíšil, kterého jsem viděla připraveného v kuloárech. Prosím, aby ho někdo z Kanceláře Poslanecké sněmovny doprovodil sem do jednacího sálu.

Vítám vás mezi námi, vážený pane senátore, přeji vám příjemné odpoledne. Prosím, abyste se ujal svého slova a předložil nám tento sněmovní tisk. Máte slovo.

 

Senátor Jiří Pospíšil: Paní předsedající, dámy a pánové, přicházím znovu před vás s upraveným návrhem, který jste nám poslali k přepracování. Přicházím poměrně bez iluzí. Myslím to v dobrém. Problémy jsou dnes jiné, většina zákonodárců nedělá nic, co by bylo protizákonné, takže je jim jedno, zda mají, nebo nemají imunitu. Ti, co něco mají na svědomí, ti to nepodpoří. Z toho se dá dobře spočítat, jak to dopadne.

Nyní věcně. Senát vzal na vědomí námitky, které zde byly vzneseny, a upravil svůj návrh tak, že i nadále by imunita ve věci trestněprávní obecné činnosti mimo komoru Parlamentu byla zrušena, leč komory by rozhodovaly o tom, jakým způsobem se bude provádět případné trestní stíhání. To znamená, že námitka, že by pomocí trestního stíhání se mohlo dospět k ovlivnění hlasování, se tím poněkud zvýší. (V sále je hluk.)

Další návrhy nebyly přijaty, s výjimkou jednoho návrhu, který není ani tak věcný jako spíše deklaratorní, a to že zastupitelé zvolení na dalších úrovních nemohou být nějak trestně postiženi za způsob, jakým hlasují. Samozřejmě to nezavádí jejich imunitu, mohli by být i nadále trestně stíhání za věc, která se jim prokáže, ale je to připomenutí toho, že nelze použít jako argument to, že někdo nějak hlasoval.

To je všechno. Nyní je to ve vašich rukou. Myslím, že si nemusím dělat žádné iluze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane senátore. Prosím všechny, kteří nemáte zájem tuto debatu sledovat, abyste opustili jednací sál.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Stanislav Grospič. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl svou zpravodajskou zprávu k tisku 381, tj. k senátnímu návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993, Ústava ČR, ve znění pozdějších ústavních zákonů. (Poslanci stále hlučí.)

Návrh ústavního zákona, jak jsme jej obdrželi do Poslanecké sněmovny ze Senátu, je do velké míry obměnou již jednoho senátního návrhu ve věci poslanecké imunity, který byl předložen v roce 2007 jako tisk č. 169. Senát tedy opět předkládá do Poslanecké sněmovny návrh na vydání ústavního zákona, kterým by se změnila Ústava ČR, ve znění pozdějších ústavních zákonů, a týká se tzv. poslanecké imunity, dále imunity ústavních soudců, členů zastupitelstev územně samosprávných celků. Senátní návrh předkládá změnu ustanovení článku 27 odst. 4 a 5 ústavy tak, že bude vypuštěn stávající text a nahrazen novým zněním. Podstata změny spočívá v tom, že příště by nebyla upravena možnost či nemožnost trestního stíhání poslance nebo senátora, ale otázka jejich zadržení. Zadržení by v tomto případě nepodléhalo souhlasu předsedy příslušné komory Parlamentu. Tomuto souhlasu by podléhala pouze otázka zatčení či vzetí do vazby...

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane zpravodaji, mám obrovské pochopení pro váš zoufalý pohled, s kterým jste se otočil směrem ke stolku řídícího. Proto ještě jednou prosím všechny vážené poslankyně a poslance, abychom minimálně - řeknu to možná upřímněji, než od tohoto stolku zaznívá - si nedělali ostudu před panem senátorem, který je zde zástupcem komory, která prokazuje jinou úroveň a kulturu jednání, než prokazujeme my. Je mi to líto, ale je tomu tak.

Pane zpravodaji, pokuste se pokračovat ve svém projevu.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní předsedající.

Senátní návrh dále obsahuje návrh na doplnění nového znění zrušeného článku 103 ústavy upravujícího ochranu zastupitelů územních samosprávných celků v případě hlasování či projevů učiněných v zastupitelstvu.

Tak jako u zmíněného tisku 169 z minulého roku, i u tohoto návrhu ústavního zákona odůvodnění navrhovaných změn vychází především z odeznění historických důvodů k zavedení imunity členů komor Parlamentu a soudců Ústavního soudu, s tím, že v demokratickém právním státu ztrácí institut imunity postupně smysl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP