(16.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ještě se jednou zeptám, abych se nedopustila stejné chyby jako před chvilkou. O slovo se hlásí místopředseda vlády Petr Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, nestává se často, abych tady řekl, že pod slova pana poslance Jičínského bych se podepsal včetně závěrečného provolání.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi. Hlásí se, prosím, další poslankyně či poslanci do rozpravy k tomuto bodu? Nehlásí, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak bylo přijato výborem pro sociální politiku. Návrh usnesení zní takto:

"Poslanecká sněmovna dává souhlas k vypovězení
I. Úmluvy Mezinárodní organizace práce č. 45 ze dne 21. června 1935 o zaměstnávání žen podzemními pracemi v podzemí a dolech všech druhů,
II. a článku 8 odst. 4 Evropské sociální charty ze dne 18. října 1961."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 142. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 142 přítomno 157, pro 98, proti 25. Návrh byl přijat. S návrhem usnesení tedy byl vysloven souhlas.

 

Opět děkuji panu místopředsedovi vlády Petru Nečasovi. Děkuji oběma zpravodajkám. Končím projednávání bodu 72 sněmovního tisku 336.

Oznámím vám zároveň, že právě dorazila další omluva z dnešního odpoledního jednání. Omlouvá se předseda vlády z dnešního jednání, a to od 16 hodin. (V sále je hluk.)

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu. Prosím, abyste se ovšem na další bod, který právě ohlašuji, soustředili a své hovory přenesli mimo tento sál.

 

Je to bod

 

108.
Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2006
/sněmovní tisk 346/

 

Tuto zprávu uvede místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík, kterého prosím o slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, prezentovat vám zprávu o stavu životního prostředí a o trendech za rok 2006 je poměrně široká materie, a proto se budu soustřeďovat jen na ty trendy, které pokládáme v resortu životního prostředí za nejpodstatnější. Nemějte nám za zlé, že si více všímáme trendů, které jsou negativní, protože ty jsou impulsem pro konkrétní politiku, opatření, nástroje, které často předkládáme prostřednictvím vlády České republiky i vám, poslankyním a poslancům, k posouzení a k vaší laskavé asistenci nad přijímáním rozličných novel zákonů.

Rád bych na tomto místě odkázal na takový abstrakt této zprávy za rok 2006 (ukazuje ho), který kdo z vás nemá k dispozici, tak samozřejmě vám ho poskytnu. Součástí toho je i CD, kde je kompletní statistická ročenka, a důležité je, že tam je také zpráva o stavu životního prostředí v jednotlivých krajích, která vám může sloužit jako určitá inspirace pro vaši práci ve volebních obvodech.

Co vidíme na stavu životního prostředí dramatickým. Ovzduší je silně znečištěné jemným polétavým prachem. Jemný polétavý prach je prekurzorem, nosičem, organických uhlovodíků, především benzopyrenu. Roste počet alergiků. V roce 2006 byla alergická onemocnění zaznamenána u 30 % dětí a polovinou z toho byla respirační alergie. V roce 2001 oproti roku 1996 se zvýšil počet dětských alergiků o polovinu a v roce 2006 to byl podobný nárůst o další polovinu. Odborné studie nám prokazují, že to je právě jemný polétavý prach a prachové částice, které přispívají k alergickým onemocněním.

V posledním roce se dokonce mírně zvýšila produkce skleníkových plynů, které přispívají ke globálním klimatickým změnám. Máme relativně nízký podíl obnovitelných zdrojů energie, a přitom máme před sebou schvalování nové směrnice, která nám bude ukládat podíl 13 % čisté výroby energie z obnovitelných zdrojů na čisté spotřebě energie v roce 2020.

Když shrnu nejpodstatnější negativní a pozitivní vývoj, tak stále významná část obyvatel České republiky je vystavena nadlimitním koncentracím nejen prašných částic, ale také přízemního ozonu v ovzduší. 29 % území České republiky jsou oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, ale žije zde více nežli 60 % obyvatel. Nejzávažnější situace je standardně v Moravskoslezském kraji a v Praze. Mírně se zvýšilo znečištění povrchových vod. Biodiverzita původních druhů v České republice se nadále snižuje, nikoliv zvyšuje. Negativní dlouhodobé trendy v dopravě, roste podíl silniční dopravy na úkor dopravy železniční, zejména v oblasti přepravy zboží. Zvýšil se podíl komunálního odpadu, který se ukládá na skládky, ale snížila se celková produkce odpadů. Stoupá zatížení hlukem. Tolik nejvýznamnější negativní stránky vývoje životního prostředí.

Pokud jde o pozitivní vývoj, tak pokračuje pokles snižování emisí oxidu siřičitého, oxidu dusíku a těkavých organických látek. Významně poklesla energetická náročnost přepočtená na jednotku HDP, a to o 6,5 %, což je nejvyšší meziroční pokles od roku 1995. Celková produkce odpadů meziročně poklesla o 5,7 % odpadů a celkově bylo materiálově využito 82 % celkového objemu odpadů. Ale pokud jde o komunální odpad, tak tam podíl vytřídění je pouze 11,2 %, přičemž v těch nejvyspělejších zemích je to mezi 30 a 40 %. Vzrostl podíl využití alternativních paliv v dopravě, což je dáno také rozhodnutím Poslanecké sněmovny. Vedle biopaliv je to stlačený zemní plyn a propanbutan a dělá to celkem 3,4 % spotřeby benzinu a nafty. 92,4 % obyvatel je připojeno k vodovodům, a ke kanalizacím už je to 79,6 %.

Já bych mohl pokračovat v těchto trendech, které jsou zde naznačeny. Ve zprávě to máte ve struktuře složkové, máme jednotlivou složku životního prostředí. Můžete jít do většího detailu. Nechci Poslaneckou sněmovnu více tímto výčtem zaneprázdňovat, pouze jsem chtěl vysvětlit, proč se ze zprávy zaměřujeme především na negativní trendy, tak abychom dokázali včas na ně reagovat a aktivní moderní politikou životního prostředí zlepšovat kvalitu života obyvatel naší České republiky a zároveň snižovat náš podíl na zatěžování životního prostředí včetně našeho příspěvku emisí skleníkových plynů v rámci Evropy a celého světa.

Prosím vás, abyste tuto zprávu vzali na vědomí, a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády a oznamuji, že zprávu projednal výbor pro životní prostředí, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 346/1. Slovo nyní patří zpravodaji tohoto výboru panu poslanci Václavu Menclovi. Prosím tedy, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, výbor pro životní prostředí se touto zprávou podrobně zabýval včetně důsledků pro naši činnost včetně legislativní. Na základě tohoto projednání doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby Zprávu o životním prostředí České republiky v roce 2006, tisk 346, vzala na vědomí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP