(16.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

Po prvním čtení v říjnu minulého roku byl návrh smlouvy se Spojenými státy projednáván v rámci více výborů, než je u podobných smluv obvyklé. Díky tomu bylo možno blíže vysvětlit jejich základní poslání v oblasti sociálního pojištění, otevřeně poukázat na jisté finanční dopady a podtrhnout i její zahraničněpolitický význam.

S ohledem na výsledky projednávání mohu s plnou zodpovědností doporučit, aby Sněmovna vyslovila s návrhem na ratifikaci Smlouvy o sociálním zabezpečení se Spojenými státy americkými souhlas. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo. Usnesení zahraničního výboru, výboru pro sociální politiku a rozpočtového výboru byla rozdána jako sněmovní tisky 313/1, 2 a 3. Prosím, aby se slova postupně ujali zpravodajové, tedy nejprve zpravodaj výboru zahraničního pan poslanec Milan Šimonovský, poté pozvu k pultu pana poslance Jiřího Petrů a na závěr pana kolegu Petra Červenku. Nyní má slovo pan poslanec Milan Šimonovský.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, tato smlouva je dlouho očekávanou standardní úpravou vztahů mezi státy, které si vzájemně uznávají výplatu svých důchodů. Po projednání zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně souhlas k ratifikaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Požádám tedy o slovo zpravodaje výboru pro sociální politiku pana kolegu Jiřího Petrů.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku na své 14. schůzi dne 15. listopadu 2007 přijal usnesení číslo 60 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, která byla podepsána 7. září 2007, toto usnesení.

Po odůvodnění náměstka ministra práce a sociálních věcí Mariána Hoška, zpravodajské zprávě poslance Jiřího Petrů výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s ratifikací Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými podepsanou v Praze dne 7. září 2007.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Do třetice - další zpravodaj, tentokrát zpravodaj výboru rozpočtového pan poslanec Petr Červenka. Prosím o slovo.

 

Poslanec Petr Červenka: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru ze 16. ledna letošního roku k sněmovnímu tisku 313.

Po úvodním slově náměstka ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky, zpravodajské zprávě poslance Petra Červenky a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi vládou České republiky a Spojenými státy americkými, podepsané v Praze dne 7. září 2007.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Písemnou přihlášku do ní žádnou nemám. Tážu se, zda se někdo hlásí do této rozpravy. Žádnou přihlášku, nevidím, proto rozpravu končím. Budeme moci hlasovat o navrženém usnesení.

Usnesení bude znít takto: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi vládou České republiky a Spojenými státy americkými, podepsané v Praze dne 7. září 2007, podle sněmovního tisku 313."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 140. Tážu se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 140 přítomno 151, pro 113, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi i všem pánům zpravodajům a tím končí projednávání bodu číslo 69, sněmovní tisk 313.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

70.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými
o vědeckotechnické spolupráci, podepsaná v Praze dne 6. září 2007
/sněmovní tisk 326/ - druhé čtení

 

Mám zde napsáno, že by tento materiál měl uvést ministr školství Ondřej Liška, ale nevidím ho zde. Prosím o zprávu, kdo tento materiál uvede. (Předsedající chvíli vyčkává.)

Pan ministr školství Ondřej Liška je přítomen a prosím, aby se ujal slova. Připomenu pouze, že projednáváme bod 70, sněmovní tisk 326, a jsme ve druhém čtení. Prosím vás, pane ministře, o úvodní slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážená paní předsedající, děkuji. V roce 1998 byla podepsána dohoda mezi vládou České republiky a Spojenými státy americkými o vědeckotechnické spolupráci na dobu pěti let. Tato dohoda skončila ovšem platnost dnem 30. září 2003 a na základě výměny diplomatických nót pak došlo k jejímu prodloužení na dobu jednoho roku v jejím původním znění. Americká strana, která v roce 2005 připravovala typ smlouvy vhodný pro všechny země střední Evropy v nových podmínkách členství v Evropské unii, navrhla potom nové znění dohody.

Tato dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o vědeckotechnické spolupráci je koncipována ve stejném duchu jako dohoda původní, ovšem s tím, že má pro obě strany výhodnou dobu platnosti, a to na dobu deseti let s možností jejího prodloužení, resp. vypovězení.

Návrh této dohody prošel v České republice třemi koly meziresortního připomínkového řízení a po vypořádání všech připomínek byl předložen vládě. Na základě usnesení vlády číslo 723 ze dne 27. června 2007 byla dohoda podle předloženého návrhu ministryní školství, mládeže a tělovýchovy paní Danou Kuchtovou a velvyslancem Spojených států amerických v České republice Richardem Graberem v Praze dne 6. září 2007 podepsána.

Vzhledem k tomu, že dohoda je smlouvou prezidentské kategorie podle článku 49 písmena a) a e) Ústavy České republiky, byla předložena oběma komorám Parlamentu k vyslovení souhlasu s ratifikací prezidentem republiky. Senát dal souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy o vědeckotechnické spolupráci svým usnesením číslo 296 dne 17. ledna 2008. Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučil Poslanecké sněmovně dát souhlas s ratifikací dohody svým usnesením číslo 101 ze dne 17. ledna 2008.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím o slovo zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Milana Šimonovského, aby i tentokrát odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 326/1.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pan ministr zastal takřka funkci zpravodaje, protože přečetl i usnesení, které přijal zahraniční výbor.

Myslím si, že k této dohodě není potřeba dlouhého úvodního slova. Je dlouho očekávaná, už tři roky není žádná smlouva, na jejímž základě by mohla probíhat technická a vědecká spolupráce mezi Spojenými státy a Českou republikou. Proto zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně udělit souhlas k ratifikaci této dohody a doufá, že bude tou kýženou základnou pro vědeckotechnickou spolupráci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Šimonovskému a otevírám rozpravu. Opět konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku, a proto se vás ptám, zda se někdo chcete přihlásit do otevřené rozpravy. Nevidím žádnou takovou přihlášku, proto rozpravu končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP