(15.50 hodin)
(pokračuje Exner)

Samozřejmě souhlasím s tím, aby smlouva byla v Parlamentu projednána, a obdobně jako u předchozí smlouvy, která se rovněž týkala problematiky sociální, navrhuji, aby kromě výboru zahraničního ji projednal také výbor pro sociální politiku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí. Ano, pan poslanec Schwippel.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji. Dovolte mi stručně reagovat na to, co zde řekl pan poslanec Exner. Pokud jsem byl schopen rychle zaznamenat, tak hned na úvodní stránce předkládací zprávy se hovoří o Korejské republice, je to v odstavci 2 řádek 4. Takže myslím, že není pravda, že se v tom textu hovoří výlučně o Koreji.

Tu druhou poznámku, omlouvám se, jsem nestihl. Ale pokud jde o to, kolika občanů České republiky v Koreji, respektive v Korejské republice, se tato smlouva týká, tento dotaz jsem uplatnil na Ministerstvu zahraničních věcí a bylo mi řečeno, že prakticky jde pouze o jednotlivce, např. o některé studenty z České republiky apod. Takže tam opravdu to číslo nepřesáhne desítku.

Samozřejmě beru na vědomí návrh přikázat tento tisk také výboru pro sociální politiku a nemám proti tomu žádné námitky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Tážu se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a pan poslanec Exner navrhl přikázat k projednání výboru pro sociální politiku.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání zahraničnímu výboru. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 135 z přítomných 137 poslankyň a poslanců pro návrh 114, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání výboru pro sociální politiku. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 136 z přítomných 137 poslankyň a poslanců pro návrh 82, proti 10. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán i výboru pro sociální politiku.

 

Končím bod 79 a budeme pokračovat dalším bodem. Je to bod

 

64.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Etiopskou federativní demokratickou
republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní
z příjmu, která byla podepsána v Addis Abebě dne 25. července 2007
/sněmovní tisk 279/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dámy a pánové, jak již bylo řečeno, 25. července v Addis Abebě byla podepsána standardní smlouva zamezující dvojímu zdanění pro investory z Etiopské federativní demokratické republiky a České republiky. Děkuji rozpočtovému výboru i výboru zahraničnímu za projednávání a souhlasné stanovisko. Jsem přesvědčen, že přijetí a ratifikace této smlouvy posílí právní jistoty všech federativních Etiopanů a unitárních Čechů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Usnesení zahraničního výboru a rozpočtového výboru byla rozdána jako sněmovní tisk 279/1 a 279/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Petr Wolf. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přečetl usnesení zahraničního výboru ze 17. schůze, která se konala 15. listopadu 2007.

Po odůvodnění náměstka ministra financí Petra Chrenka, zpravodajské zprávě polance Petra Wolfa a po rozpravě zahraniční výbor

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Etiopskou federativní demokratickou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Addis Abebě dne 25. července 2007;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovně podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím zpravodajku rozpočtového výboru paní poslankyni Miloslavu Vostrou, aby se ujala slova. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, tisk 279 projednal na svém jednání 8. listopadu rozpočtový výbor a přijal k němu následující usnesení:

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Etiopskou federativní demokratickou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Addis Abebě dne 25. července 2007, tisk 279.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Otvírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Rozpravu končím.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o navržených usneseních. Obě usnesení výborů jsou shodná.

Kdo s návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 137 z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro návrh 111, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím tím bod 64 a zahájím bod

 

65.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Návrh na přijetí nového znění Přílohy I Úmluvy o účincích
průmyslových havárií přesahujících hranice států (Helsinky, 17. března 1992)
/sněmovní tisk 275/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedo Sněmovny, dámy a pánové, předkládám vám návrh na přijetí nového znění Přílohy č. I Úmluvy o účincích průmyslových havárií přesahujících hranice států. Cílem této úmluvy je předcházet škodlivým účinkům závažných průmyslových havárií, které přesahují hranice jednotlivých států, na lidské zdraví, životní prostředí a majetek.

Pro Českou republiku je úmluva platná od 10. září 2000. V současné době má 37 smluvních stran včetně Evropského společenství. Rozhodnutí změnit přílohu bylo schváleno v roce 2006 v Římě. Příloha č. I definuje nebezpečné látky a je čistě technického charakteru. Delegace České republiky postupovala na zasedání konference, která o tomto rozhodovala, v souladu s usneseními vlády a podpořila přijetí rozhodnutí o znění přílohy č. I úmluvy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP