(13.20 hodin)
(pokračuje Wolf)

Proto vás, dámy a pánové, prosím o důkladné, odpovědné zvážení všech dostupných informací. Rovněž prosím o to, abychom všechny, kterým má tento návrh zákona alespoň symbolicky ospravedlnit způsobené křivdy, i my neodsoudili k další křivdě a bezpráví. To si opravdu nezaslouží.

Dovoluji si vás proto požádat - propusťme tuto novelku do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se ujme slova pan poslanec Vilímec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, sněmovní tisk 370, tedy poslanecký návrh novely zákona číslo 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a o zvláštním příspěvku k důchodu těmto osobám či osobám pozůstalým, je předkládán za účelem rozšíření výčtu oprávněných osob uvedených v § 5 stávajícího zákona, tedy osob mající nárok na tzv. zvláštní příspěvek k důchodu, o osoby, které pracovaly v resortu Ministerstva obrany a těmto osobám byl neoprávněným způsobem ukončen pracovní či služební poměr.

Je třeba nejprve uvést, že onen zákon 357/2005 Sb. přes § 5 přiznává nároky na dávky třem skupinám osob. Osobám či jejich pozůstalým, pokud se jednalo o účastníka odboje, osobám či pozůstalým, pokud se jednalo o účastníka povstání v květnu 1945, nebo osobám, které byly účastny soudní či mimosoudní rehabilitace, a to - podotýkám - pouze v souvislosti s omezením osobní svobody. Nárok skupin osob politicky dříve perzekvovaných v souvislosti s omezením osobní svobody formou neoprávněného výkonu vazby nebo trestu odnětí svobody či pobytu v táboře nucených prací je však, a to je třeba podtrhnout, podmíněn délkou takto omezované osobní svobody alespoň ve výši 12 měsíců. Tudíž příspěvek nenáleží automaticky všem těmto neoprávněně odsouzeným osobám. Osoba, která byla zbavena omezení svobody na šest měsíců, nemá tudíž podle zákona 357 nárok na zvláštní příspěvek k důchodu. Smysl tohoto zákona ve vztahu ke třetí skupině byl především v tom, alespoň částečně těmto osobám kompenzovat utrpení spojené s neoprávněným zbavením či omezením osobní svobody. V žádném případě se však nejedná o normu, která by měla za cíl provést plnou kompenzaci občanské či politické perzekuce.

Navrhovatelé se snaží rozšířit okruh osob v onom zmíněném § 5 o zaměstnance jednoho resortu, resortu Ministerstva obrany, jak jsem již uvedl, u nichž došlo ke skončení pracovního či služebního poměru neoprávněně. Především je třeba uvést, byť pan předkladatel s tím polemizoval, že nároky osob obecně, u nichž došlo za komunistického režimu k neplatnému skončení pracovního poměru, řeší obecně originálně zákon číslo 87/1991, o mimosoudních rehabilitacích. Také je třeba uvést - nechci polemizovat meziresortně - že postižení osob ztrátou zaměstnání za komunistického režimu se netýkalo skutečně pouze zaměstnanců jednoho resortu, v tomto případě resortu obrany.

Lze konstatovat, byť chápu dobré úmysly navrhovatelů a nechci polemizovat s poctivostí navrhovatelů v tomto smyslu, že skutečně nejde o návrh ani kompletní, ani z pohledu právního nastavení kompenzace křivd v minulých letech za návrh systému. A skutečně, jak vláda uvádí, ve svém důsledku by vedl k nerovnosti vůči dalším skupinám takto postižených osob, poněvadž takto postižené osoby byly i v jiných resortech, nejen v resortu Ministerstva obrany.

Nezbývá, než se ztotožnit, byť si uvědomuji pohnutky předkladatelů, s nesouhlasem vlády. Podotýkám obecně, že snaha o vylepšování stávajících odškodňovacích norem tímto dílčím, nekompletním způsobem, ať již přichází zleva nebo zprava politického spektra, k nějakému dobrému výsledku ve svém konci vést nemůže. Byť se jedná o jinou problematiku, a nechci srovnávat, ale z optiky oné nesystémovosti má tento návrh podobné vady jako nedávná snaha přiznat zvláštní příspěvek k důchodu některým našim významným sportovcům v minulých dobách.

Nezbývá mi tedy, než dát návrh k zamítnutí tohoto tisku Sněmovnou hned v prvním čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan ministr Svoboda. Prosím, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane předsedo, nebudu obtěžovat, protože s tím, co řekla vláda, byla Sněmovna seznámena. Myslím, že máme historicky postupovat korektně, uznat odboj proti komunistům v padesátých letech jako odboj. To považuji za důležitější než dělat nesystémové kroky tohoto typu. To, co bylo řečeno ve stanovisku vlády, bylo nyní sděleno Sněmovně. Z tohoto důvodu se připojuji k návrhu na zamítnutí. Doufám, že Sněmovna se takto také zachová. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se dále přihlásil pan poslanec Grebeníček, poté pan poslanec Vidím. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, když dovolíte, nejprve se vyjádřím k podstatě posuzovaného návrhu.

Především chci zdůraznit, že navrhovatelé požadují doplnit zákon číslo 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, v § 5 odstavce 1 písmene c) o nový bod 3, tedy fakticky rozšířit okruh oprávněných osob, kterým je přiznáno právo na zvláštní příspěvek k důchodu, o osoby, které byly zaměstnanci Ministerstva národní obrany nebo Federálního ministerstva národní obrany, s nimiž došlo v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1980 ke skončení pracovního nebo služebního poměru z důvodu politické perzekuce nebo postupu porušujícího obecně uznávaná lidská práva a svobody, a bylo mu o tom vydáno osvědčení organizace nebo rozhodnutí soudu podle § 22 zákona číslo 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích.

Dámy a pánové, navrhovatelé se v důvodové zprávě k návrhu na rozšíření okruhu oprávněných osob, který předkládají, dovolávají toho, že již dříve byl zákon 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, upravován a okruh oprávněných osob rozšířen o osoby, které nebyly účastníky národního boje za vznik a osvobození Československa a pozůstalými po nich, zákony o soudní rehabilitaci číslo 82/1968 Sb. a číslo 119/1990 Sb., nebo o vyjmenované skupiny osob rehabilitované podle zákona číslo 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP