(14.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Další věc. Myslím si, že je potřeba, aby pan ministr zde jasně deklaroval svůj záměr, jak chce privatizovat zdravotní pojišťovny. On chystá tuto změnu. Dámy a pánové, to je privatizace 200 miliard veřejných prostředků, zdravotní daně. Vím, že to tady spoustu lidí vůbec nezajímá, máte pocit, že to není vašich 200 miliard. To ale bohužel je našich 200 miliard. To je našich 200 miliard, které platíme povinně ze zdravotní daně.

Běžte se prosím - a tady velmi prosím skutečně zelené, lidovce, ale i rozumné lidi z ODS, kterým nejde jen o to, teď ukrást, co se dá, a po nás potopa, ale jde jim skutečně o další rozvoj a budoucnost České republiky, aby vzali rozum do hrsti a jeli se podívat na Slovensko, kde něco takového již realizováno bylo. Skutečně velmi prosím poslance za zelené, lidovce, aby tam vyjeli, aby hovořili s lidmi z vlády, z parlamentu o jejich zkušenostech, jak fungují a působí čtyři zprivatizované zdravotní pojišťovny a co jim to přináší. Ostatní se aspoň podívejte do tisku, do médií, kde o tom alespoň spoře informují, co totiž to způsobí.

Způsobí to, že soukromí majitelé si logicky odříznou z těchto 200 miliard částku, kterou si sami určí, a vyvedou ji třeba mimo zdravotnictví. A nejen mimo zdravotnictví. Třeba na Slovensku ji vyvádějí i mimo Slovenskou republiku. Takže slovenští občané platí zdravotní daň, z této zdravotní daně si někdo uřízne desítky miliard a desítky miliard pošle mimo Slovenskou republiku. Ne už mimo zdravotnictví, ale mimo Slovenskou republiku. Toto chceme tady aplikovat? To je skutečně náš cíl? Slovenská vláda, když to dnes chce nějakým způsobem řešit, omezit, tak tito investoři hrozí arbitrážemi, hrozí žalobami, chtějí po slovenské vládě desítky miliard.

Myslím, že bude velmi pozdě o těchto věcech diskutovat v situaci, kdy zákon doputuje sem. Myslím, že o těchto věcech se zodpovědná Poslanecká sněmovna má bavit dopředu, má o tom vést dopředu diskusi, protože to jsou věci, které mají přesah přes jedno volební období, to jsou věci, které mají přesah desítek let. Zaplatíme to ve finále my všichni.

Dámy a pánové, to jsou důvody, proč jsem přesvědčen, aby zde zazněla takováto informace ministra zdravotnictví, abychom o těchto věcech seriózně a vážně diskutovali. Samozřejmě bychom byli nejraději, kdyby premiér Topolánek - a tímto ho k tomu vyzývám, myslím, že jménem sociální demokracie - aby probůh už odvolal ministra Julínka, který škodí českému zdravotnictví. Odvolal ho pro nekompetentnost. My vás snad už ani nevyzýváme, my vás o to prachobyčejně prosíme. Přestože vás prachobyčejně prosíme - jestli chcete, tak si před vámi kleknu, v zájmu českého zdravotnictví a českých pacientů to klidně udělám - přesto nejsme takoví optimisté, abychom věřili, že to stihnete do příštího úterý. Takže myslíme si, že i v zájmu této vlády a jejího premiéra by bylo dobře takovouto diskusi v Poslanecké sněmovně vést.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Prosím vás, abyste mi předložil písemně název bodu.

Jen bych upozornil, že k pořadu se nevede rozprava, ale já jsem tolerance sama a vyslechl jsem desetiminutový monolog.

Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Benda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, navrhnu jenom přesunutí jednoho bodu. Navazuji na návrh, který zde už dala paní kolegyně Čurdová. Po dohodě s ní a po dohodě s ostatními frakcemi navrhuji, aby bod číslo 6, sněmovní tisk 253, antidiskriminační zákon, byl zařazen jako první bod příští úterý, aby byl vytvořen ještě čas na nějaké konzultace. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Děkuji, pane poslanče. O slovo se dále přihlásila paní poslankyně Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane předsedo, dovolte, abych navrhla vyřazení dvou bodů z programu této schůze. Je to bod číslo 39, tisk 372, a bod 40, tisk 373.

Dovolím si jen krátké zdůvodnění. V prvním případě jde o zákon na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Víme, že v těchto dnech rozhoduje o zákonu, který souvisí s reformou veřejných rozpočtů, právě Ústavní soud. Domníváme se, že by bylo dobré vyčkat rozhodnutí Ústavního soudu a návrh, který s tímto zákonem úzce souvisí, projednávat se znalostí rozhodnutí Ústavního soudu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňovacím návrhem k pořadu schůze? Ano, hlásí se pan předseda Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolím si navrhnout u bodu 8, tj. zákon o potravinách a tabákových výrobcích, sněmovní tisk 283, jeho přeřazení na konec bloku druhých čtení. Důvod je jednoduchý: teprve dnes bylo zpracováno a ověřeno usnesení zemědělského výboru, a není možné tedy příslušný sněmovní tisk projednávat. To je můj procedurální návrh - bod 8, sněmovní tisk 283, na konec bloku druhých čtení.

Dále mi dovolte, vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, abych stručně okomentoval pozměňovací návrh k programu, který právě přednesla kolegyně Šojdrová. Kolegyně Šojdrová navrhla vyřadit dva poslanecké návrhy zákonů, z nichž ani jeden nepodepsal nikdo z poslanců KDU-ČSL. To je fakt číslo jedna.

Fakt číslo dva. První zákon se týká skutečně zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, nicméně paní předsedkyně Šojdrová dobře ví, že Ústavní soud rozdělil projednávání příslušné ústavní stížnosti na několik bloků. My jsme vstřícně navrhli projednávat tento zákon až příští úterý, tedy po tom, co ve čtvrtek Ústavní soud nějakým způsobem rozhodne o celé ústavnosti procedury týkající projednávání Topolánkova reformního batohu. Odkaz paní předsedkyně Šojdrové na to, že se má vyčkat na rozhodnutí Ústavního soudu, je tedy z tohoto pohledu lichý.

Rozhoduje se tento čtvrtek, paní předsedkyně, o ústavnosti celé procedury schvalování reformního batohu. My jsme navrhli pevné zařazení příští úterý. Pak tedy neplatí, že toto je reálný důvod. Tak přijďte a řekněte občanům, co je skutečný důvod, proč se KDU-ČSL bojí projednávání tohoto návrhu zákona právě na této schůzi Poslanecké sněmovny.

Co se týká druhého sněmovního bodu, který navrhla kolegyně Šojdrová vyřadit, to je poslanecký návrh zákona o převodu Úrazové nemocnice Brno ze státu na město Brno. Vznikl na základě žádosti Rady města Brna. V Radě města Brna, dámy a pánové, jenom pro vaši informaci, kromě sociální demokracie zasedá také KDU-ČSL. A zástupci KDU-ČSL v Radě města Brna souhlasili se záměrem převodu Úrazové nemocnice Brno ze státu na statutární město Brno. Já absolutně nerozumím tomu, proč nyní kolegyně Šojdrová bez jakéhokoli dalšího zdůvodnění navrhuje vyřazení tohoto sněmovního tisku. Není její povinností podle jednacího řádu to vysvětlovat, ale bylo by slušností české veřejnosti a zejména brněnské a jihomoravské veřejnosti vysvětlit, proč KDU-ČSL tady ve Sněmovně nechce jednat o Úrazové nemocnici Brno.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí k návrhu pořadu. Není tomu tak. Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podávány.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrzích z grémia. Jako první bude hlasování o bodu 4 a 5 schváleného pořadu - zařadit sněmovní tisk 184/3 a sněmovní tisk 349/2. Jsou to zákony vrácené Senátem. Takže první hlasování bude o těchto návrzích.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 188 poslankyň a poslanců pro návrh 167, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP