(12.40 hodin)
(pokračuje Hašek)

Kolik ještě potřebujeme všichni důkazů o neschopnosti této vlády? To vám nestačí protesty odborářů? To vám nestačí protesty zemědělců? (Hluk z pravé strany sálu, výkřiky: "Ne!") To vám nestačí protesty pacientů, demonstrace zdravotníků? Včerejších 120 tisíc učitelů v ulicích? (Velký hluk zprava.) To je vaše vizitka, dámy a pánové.

Topolánkova vláda a tato koalice je zjevně neschopná. Vláda, která je nedůvěryhodná, slabá a neschopná, nemá právo vládnout. Je to vláda, která škodí zemi, koneckonců škodí jednotlivým politickým stranám, které se na takové vládě podílejí. Mirek Topolánek podle nás, dámy a pánové, svoji šanci promarnil.

Ještě několik slov k panu Jiřímu Čunkovi. Nelze se totiž před vlastním hlasováním o nedůvěře vládě nezmínit o bývalém a zjevně také budoucím prvním místopředsedovi vlády. V podstatě platí, že dnešní hlasování je také hlasováním o důvěře nebo nedůvěře Jiřímu Čunkovi.

Připomeňme si některé aspekty takzvané Čunkovy kauzy. Připomeňme si podnikatele údajně spojeného s kauzami lehkých topných olejů, který je obviněn z toho, že se snažil podplatit klíčovou svědkyni případu pana Čunka. Snažil se ji přesvědčit, aby vypovídala ve prospěch bývalého a budoucího místopředsedy Topolánkovy vlády. Tento muž se měl podle zpráv dostupných z médií scházet s hlavní svědkyní a nabízet jí peníze za změnu výpovědi. Tu situaci zjistila a zdokumentovala policie. Dalšímu nátlaku zabránila. Ano, jedná se o ty policisty, kteří byli poté, a možná nikoli z tohoto, ale z jiného důvodu, z případu odvoláni.

Připomeňme si, že někdo vykradl poštu mezi svědkyní a vyšetřovatelem. Materiály, které pak zkoumala inspekce Ministerstva vnitra, díky zmíněné krádeži však státní zastupitelství jako důkaz odmítlo jako neopodstatněné. A lze jenom spekulovat, jestli i toto nebylo důvodem, proč později nejvyšší státní zastupitelství raději celou věc nepřevedlo jinam a nerozhodlo ji samo.

Ve prospěch pana Čunka svědčili také svědci, nebo se objevili svědci, jeden z nich mimochodem náměstek ministra, kteří dosvědčili, že v nějaké době byli někde s panem Čunkem. Policie zjistila, že byli v té době úplně jinde a že lhali ve prospěch pana Čunka. Dnes jsou vyšetřováni pro křivou výpověď.

Pan premiér tady včera ve své řeči použil podle jeho názoru trefné srovnání kauzy Čunek s případem bývalého sociálně demokratického ministra financí Svobody. Já mu chci za tu paralelu poděkovat, ale říci, že se pan Topolánek poněkud mýlil. Tehdejší premiér Miloš Zeman, kterým se tak rád oháníte, pane Topolánku, totiž pana Svobodu okamžitě z vlády odvolal a umožnil nezávislé a objektivní vyšetřování celé věci. Ano, tehdy platilo, a také za dalších premiérů platilo, když se objevil takovýto problém, heslo padni, komu padni. Za vaší vlády možná platí heslo, které jako vtip napsal novinář z Mladé fronty, které se tady mělo šířit Sněmovnou, to pověstné 11. přikázání - neprokážeš.

Milí kolegové z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, zkuste prosím vzít rozum do hrsti. Využijte dnešního hlasování a pokuste se zachránit Českou republiku. Naše země potřebuje, aby v ní fungovala silná solidní pravicová strana, jakou se jednou může stát ODS. Stejně tak je pro Českou republiku dobré, aby i v budoucnu mohla těžit z bohatých tradic z historie lidové strany. A přiznám se, že osobně bych byl velmi nerad, kdyby se pár měsíců existence této vlády stalo hrobem Strany zelených.

Vážené dámy, vážení pánové, zkuste v sobě najít odvahu k důstojnému řešení. Jsem hluboce přesvědčen, že řada z vás, poslankyň a poslanců ODS, KDU-ČSL i Strany zelených, šla do politiky s dobrými úmysly. Odmítněte prosím dále zrazovat svoje voliče. Řešením, které dá šanci na stabilní a slušné uspořádání v České republice, jsou podle našeho názoru předčasné volby. Pojďme dnes umožnit takové jednání, jak k nim nalézt slušnou a korektní cestu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany sálu. Velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Michalu Haškovi. Nyní bude hovořit pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Dámy a pánové, prosím o klid!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dámy a pánové, já budu stručný. Já bych chtěl jenom poukázat na to, co se stalo v těch hodinách, kdy my projednáváme nedůvěru vládě. Stalo se to, že v průběhu těch hodin byla zveřejněna zpráva amerických tajných služeb, která se týká Íránu a ve které mimo jiné bylo konstatováno, že od podzimu 2003 Írán zastavil svůj vojenský nukleární program. A já jsem si před chvilkou přečetl reakci místopředsedy vlády Alexandra Vondry, který sděluje, že tato zpráva na naše jednání o radarové základně USA v České republice nebude mít vliv. Mně to připadá jako typická ukázka zvláštní setrvačnosti myšlení, které odmítá vzít v úvahu fakta.

Já chci jen upozornit na jednu věc, na to, co se stalo v posledních dnech. V Polsku máme dneska novou vládu, která řekla, že otázku protiraketového štítu ve střední Evropě chce řešit především na půdě Severoatlantické aliance a Evropské unie, a dokonce pozoruhodně tato vláda říká, že chce jednat speciálně s Českou republikou, s Německem a také s Ruskem. Tato vláda ve dva dny starém prohlášení ústy premiéra sdělila, že má pochyby o informacích, které k tomuto štítu a protiraketové obraně byly ze Spojených států předány Polsku a České republice. Říkají, že mají pochyby o informacích k tomuto systému. A prakticky současně se dozvídáme, že tajné služby Spojených států vydaly prohlášení ústy Steva Hadleyho, šéfa Národního bezpečnostního úřadu Spojených států, kde se sdělují zcela zásadní fakta.

Já tady tvrdím, že ta fakta jsou přelomem v analýze hrozeb pro tento prostor, ve kterém žijeme. Pokud někdo před tím chce zavírat oči, tak to znamená, že chce dělat účelovou politiku, účelovou politiku nepřítele bez ohledu na fakta, prostě podle hesla, že si fakta seženeme, a pokud se nám jich nedostává, tak si prostě nějaká vymyslíme.

Dovolte mi, abych tady ocenil jednu věc. Já bych chtěl ocenit, že Spojené státy zveřejnily pravdivě informaci o tom, jak si věci stojí. To je pro mě důkaz demokratičnosti systému. Prostě bez ohledu na to, jakou politiku děláme, pravdivá fakta jsou sdělena. To bych chtěl na našich amerických partnerech ocenit.

Ale chtěl bych vyzvat tuto vládu, aby také ona byla ochotna reagovat na pravdivá fakta, pokud je s nimi konfrontována. Mně připadá, že tento přístup, že nás fakta nezajímají, je typický pro postup této vlády, a je to pro mě jeden zvláštní důvod navrch, proč hlasovat a proč této vládě nedat důvěru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. Nyní vystoupí předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že se hlasuje o nedůvěře mé vládě, tak mi dovolte něco jako velmi krátké nekonfrontační závěrečné slovo.

Přesto velmi krátká reakce na Luboše Zaorálka. Já nevím, jestli mohu brát informace, pokud byly v médiích, za úplně hodnověrné. Chce to přece nějaký den nebo týden, abychom věděli, jestli to je, nebo není pravda. Navíc ta obrana je protiraketová, a ne protiatomová, to znamená, že to je jenom velmi krátká reflexe.

Kdybych chtěl pokračovat v rétorice, kterou tady přinesl Zdeněk Škromach, tak bych nehledal důvody, proč by ta vláda neměla pokračovat, ale snášel bych teď důvody, proč pokračovat má, a dokonce musí: zahraničněpolitické, vnitropolitické, ekonomické a jiné. Neudělám to, protože řada z toho byla řečena.

Pominu-li některá agresivní vystoupení, tak ta diskuse byla svým způsobem věcná. A možná je dobře vždycky s odstupem času nebo toho půlroku, jak jsem to řekl ve svém úvodním projevu, udělat určitou revizi a ukázat občanům, co vlastně vláda dělá, co si opozice myslí, že dělá špatně, nebo nedělá vůbec.

Musím říci, že pro veřejnost musela být příjemným zjištěním ta konfrontace mezi stínovými ministry, bývalými ministry a skutečnými ministry a jejich kompetencí, jejich kompetencí řešit operativní každodenní problémy, jejich kompetencí připravit koncepci a tu potom v Parlamentu s pomocí zákonů realizovat.

Ano. Tato vláda je v Parlamentu úspěšná a to si myslím, že je nakonec důležité. Já bych chtěl mé vládě popřát dlouhé vládnutí a doufám, že dnešek na tom nic nezmění.

Pěkný den.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP