(12.30 hodin)
(pokračuje Hašek)

Tato vláda vládne jen díky tomu, že Michal Pohanka není Pavel Ploc.

Postup pana premiéra byl poměrně cynický. Není proto divu, že tato vláda byla provázena trapností od samého začátku.

Vzpomeňte si prosím na paní ministryni Třeštíkovou. Jak dlouho vydržela ve funkci! Byla příliš slušná na to, aby dokázala pracovat v takových podmínkách. Odešla a udělala podle našeho názoru dobře.

V samých základech této vlády leží také neuvěřitelný příběh Jiřího Čunka. To byl vicepremiér podle gusta pana premiéra. S tehdy trestně stíhaným místopředsedou vlády se zřejmě pracovalo dobře. To byl asi svět této koalice v letošním létě. Podpoří lidovci reformu? Bude pan Čunek obžalován a půjde poté před soud, nebo nepůjde? A tak bylo jistě náhodou, že těsně před hlasováním o reformním batohu bylo trestní stíhání Jiřího Čunka zastaveno. Nakonec Jiří Čunek odešel sám ve chvíli, kdy už celá situace nabývala tragických rozměrů. Mezitím byl formálně státním zastupitelstvím všech obvinění zbaven a dnes se dokonce bavíme o tom, že se pan Čunek na žádost KDU-ČSL možná do vlády jako vicepremiér a ministr vrátí.

O co chce tedy vláda opřít svoji důvěryhodnost? Nevládne už ani rok a dá se lehce vysledovat, že každá z koaličních stran pozapomněla na svůj původní politický program. ODS před volbami slibovala, že nezvýší spoluúčast pacientů. Teď jsou zaváděny poplatky a zdražují se léky. To nám chcete, pane premiére, opravdu tvrdit, že vás k tomu donutili lidovci nebo snad zelení? Nebo snad kolegové poslanci Pohanka a Melčák? ODS před volbami slibovala nižší, a možná dokonce nulovou DPH u potravin. Nyní tuto daň zvyšujete o 80 %. Není vám hanba? Všechny vládní strany slibovaly výrazné zvýšení rodičovského příspěvku i peněžité pomoci v mateřství. Děje se pravý opak. Vláda chce rodinám s dětmi vzít v příštích třech letech více než 30 miliard korun. Nikdo z vládních politiků před volbami neřekl, že bude snižovat reálné mzdy učitelům. Nikdo ze současných politiků vládní koalice neřekl, že podpoří ujednání bilaterální smlouvy se Spojenými státy a na našem území umístí americkou vojenskou základnu. A tak dnes vidíme, že zelení ministři bojují za americký radar společně s koaličními kolegy. Vidíme, že zelení hlasují jako jeden muž proti referendu.

Předseda Strany zelených pravděpodobně umístil program vlastní politické strany někam na spodní patro šuplíku a v zájmu posílení také své vlastní moci skandalizuje a odstřeluje vlastní lidi. Ministryně Dana Kuchtová odešla z vlády pod záminkou, že je třeba dohnat zpoždění v čerpání fondů Evropské unie a že každý den je drahý. Paní Kuchtová odešla před dvěma měsíci a poměrně dlouho to vypadalo, že nebude mít nástupce. Snad jen několik naivních zelených bylo překvapeno diskreditační kampaní, které museli čelit nepohodlní kandidáti, nepohodlní možná některým vedoucím funkcionářům Strany zelených. Na Ministerstvu školství až do včerejška téměř dva měsíce panovalo bezvládí a nezrychlilo se nic.

Také Ministerstvo pro místní rozvoj je měsíc bez plnohodnotného ministra. Myslíme si, že premiér svoji roli nezvládá a není schopen tuto funkci obsadit. Po dlouhých týdnech ztraceného času se zřejmě pan premiér teď zabývá myšlenkou, zda vrátí do funkce pana Jiřího Čunka, který už podle našeho názoru dříve při řízení resortu zřejmě pod tlakem toho, že musel řešit vlastní osobní problémy, katastrofálně selhal.

Resorty školství, životního prostředí a místního rozvoje jsou klíčové z hlediska čerpání evropských prostředků. Všechny tyto resorty bohužel při čerpání eurofondů selhávají. Proč? Na ministerstvech podle našeho názoru vládne chaos a topolánkovská noc dlouhých nožů. Na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy již přichází čtvrtý ministr v průběhu jednoho roku. A nemění se jen ministr.

Co dělá předseda vlády pro to, aby stabilizoval situaci, aby uklidnil situaci a stabilizoval vládu? Co dělá tato vláda pro to, aby byla kompletní a funkční?

Pan Bursík říká, že je radost to poslouchat. Nevím, jestli to má být pro vás radost, pane vicepremiére, když tady konstatujeme, jak fakticky vypadá po roce vaše vládnutí. Je vláda Mirka Topolánka schopna vládnout?

Představitelé pravicové vlády podle nás selhávají i v zahraniční politice. Posuďte sami. S Američany o radaru vyjednává místopředseda vlády pro evropské záležitosti. O členství v Radě bezpečnosti vyjednává ministr životního prostředí. Ministryně obrany zpívá americkému prezidentovi. Předseda vlády se podepsal pod evropskou smlouvu, a vzápětí je zpochybňována ústavnost této smlouvy a měl by ji přezkoumávat Ústavní soud. Co je výsledkem takové práce a politiky? Podle nás oslabení pozice České republiky v Evropské unii, selhání na půdě Organizace spojených národů.

Vláda selhává i v domácí politice, např. v ekonomice. Jak byla přijata ta takzvaná reforma veřejných financí, dámy a pánové? Podle nás poměrně zmateným způsobem. Připomenu, čeho jsme zde byli všichni v létě svědky. Předseda vlády podal pozměňovací návrh k vládnímu návrhu. Jeho pozměňovací návrh změnil svým návrhem předseda klubu ODS. Takto navařený gulášek pak způsobil, že koaliční strany se musely dohodnout, že právě přijatá opatření se musí příští rok zase změnit, protože se asi části opatření špatně spočítaly.

Co tedy občanům přinesl tento špatně sbalený batoh? Přináší slibované zastavení růstu veřejného zadlužení? Podle nás ani náhodou. Výsledkem bude prohloubení veřejného dluhu za příští tři roky o téměř 400 miliard korun. Přináší reforma slibované snížení a zjednodušení daní? Ale kdepak, dámy a pánové. Přichází s laciným počtářským trikem, s údajnou 15procentní daní. Ve skutečnosti výše daně z příjmu bude 23 %. Více než 23procentní sazbu tak budou mít k lidé, kteří platili až do konce tohoto roku sazbu 12procentní. Rušíte společné zdanění manželů, bouráte systém daňových paušálů. A jak je to s daňovým přiznáním na jednu stranu formátu A5? Tak tu společně s daňovým kolečkem pošlete panu Tlustému.

Nelhala nám náhodou vláda, když tvrdila, že reforma dopadne pozitivně na každého? Podle poslankyň a poslanců sociální demokracie bohužel lhala, dámy a pánové. Zvýšení DPH negativně dopadne na všechny. Chystané snížení výdajů ve školství, včetně snížení reálných mezd učitelů, je výsměchem deklarované podpoře vzdělání. Julínkovy experimenty budou mít katastrofální dopad na nemocné a zejména na lidi, kteří dlouhodobě užívají léky. Škrty pana Nečase poškozují rodiny s dětmi. Vláda bere maminkám více než 30 miliard korun v následujících třech letech. Chystané kroky ohrožují životní úroveň důchodců. Co zbylo ze slibované tisícikorunové kompenzace, kvůli které vás možná část důchodců volila, dámy a pánové na pravici?

V oblasti zdravotnictví se vláda chová naprosto asociálně. Vymáhá poplatky za lékařskou péči od malých dětí. Nebere v potaz sociální situaci pacientů. Do téměř neřešitelné situace přivede možná velkou část našich seniorů. Dokáže vůbec někdo z koaličních partnerů ODS dohlédnout konce experimentů pana Julínka a jeho týmu? Přemýšlí někdo nad důsledky chystané privatizace zdravotních pojišťoven? Jste si opravdu všichni jisti, že to, co dnes chybí českému zdravotnictví, je tržní dravost a bezohlednost?

Vláda selhává i v řadě dalších oblastí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP