(17.40 hodin)
(pokračuje J. Dolejš)

Jestli toto je záměrem pana ministra vnitra, inu, jak říká klasik, dobře došli, dobře došli. Říká to jeden bodrý Srb, který se octl v rakouském žaláři, zděšen tím, že věci příští byly velmi smutné, a také byly, protože se to odehrávalo v době těsně po sarajevském atentátu.

Máme tady i ono zelené aditivum, nový svěží vítr v politických luzích a hájích. Já si vážím skutečně zelené politiky. A mrzí mě, že v zavedených parlamentních stranách zelená politika není dostatečně zohledňována. Je to jakýsi zbytek, který, když se dohodne to hlavní, tak si na to hrajeme. Ale skutečně nám pomohla přítomnost těchto rádoby zelených politiků, abychom byli opravdově objektivně zelenější? Není to náhodou tak, že ono globální oteplování narazilo na určitou zamrzlost politiků, kterým jde o něco jiného než o zelenou politiku, že jim jde o jejich vlastní pozice a že mají problémy vysvětlovat, co chtějí, i ve vlastní straně? Ono asi je to o tom, že sňatek s největším ropákem české politické scény má svou daň. Zelení ji zaplatili. Nevím, jak dlouhu ji budou chtít platit. Je to jejich rozhodnutí, ale do budoucna si myslím, že by zelení všech stran - dovoluji si to parafrázovat - děkuji pravému křídlu, že dobře navštěvovalo výuku v minulých letech, že si uvědomují, že spojení je to hlavní.

Kolegové, přátelé zelení, právě proto, že zelení by se měli spojovat, tak by neměli prodávat úděl za mísu čočovice. Jestli se našli rádcové, kteří tuto vládu dovedli tam, kam dovedli, a jestliže se tu kolega Paroubek ptal, jestli tito rádcové našli důvod pro odvolání této vlády. Našli rádcové, našli? Nenašli, nenašli, protože jsou placení! Ale my potřebujeme radu těch, kteří se ptají občanů, a ne své peněženky! A právě proto si myslím, že Čuk nebo Gek politické scény, pokud se bude ptát pouze své peněženky, to vždycky špatně dopadne.

Ptejme se občanů, přátelé. Občané tuto vládu nechtějí, a proto ani my ji dnes nemůžeme dát důvěru. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Jiří Dolejš. Nyní je přihlášen poslanec Miroslav Grebeníček. Poté je zde přihláška pana kolegy Bohuslava Sobotky. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych začal poněkud netradičně, a to citací titulku z jednoho dnešního deníku - "Koním obrok, důchodcům obtýden". Byl to prý oblíbený vtip za socialismu. Autor zmíněného příspěvku k tomu pak dodává: "Byly to ještě zlaté časy pro tehdejší důchodce, protože dnešní smršť všemožného zvyšování cen čehokoliv zřejmě skutečně donutí důchodce změnit stravovací návyky tak, aby požívali potraviny ob týden." Svůj příspěvek končí slovy: "Všechny dárečky před Novým rokem a po něm má důchodcům vykompenzovat vpravdě velkorysý přídavek 340 korun měsíčně. Jestli otcové reformy z ODS do tohoto výpočtu zahrnuli krmení obtýden, trefili se téměř přesně."

Dámy a pánové, politika vládní koalice ODS, zelených a lidovců připomíná dnes skutečně celou řadu vtipů z časů minulých. Tak ještě alespoň jeden. Bylo to tenkrát v období jakýchsi cenových úprav a odpovědní se prý dohadovali v úzkém kruhu, co lidem zdraží. Podle abecedy začali auty, přešli k banánům. U písmene F kdosi navrhl: "Zdražíme fšecko."

Ten vtip je teprve dneska, v rozměrech samozřejmě poněkud jiných, plně aktuální. Tam nahoře se nemluví o úpravě cen jako tomu bylo kdysi. Mirek Topolánek s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem nazývají své cenové úpravy velmi honosně reforma veřejných financí a zdražují základní životní potřeby v zemi, kde počty bezdomovců se už pomalu odhadují na desetitisíce a počty žijících v bídě na statisíce, a chystají se zmrazit statisícům veřejným zaměstnancům platy způsobem, ze kterého začíná příjmově slabé mladé rodiny s dětmi, důchodce, nemocné, zkrátka všechny potřebné mrazit v zádech.

V hrubém rozporu s ústavou a její Listinou základních práv a svobod Topolánkova koalice nestydatě zavádí přímo platby ve zdravotnictví. Sám předseda vlády tento protiústavní krok obohatil návrhem padesátitisícové pokuty pro lékaře, kteří by se vybírání neústavních plateb chtěli vzepřít. Důchody mají být napřesrok valorizovány pouze o 340 korun, přestože ještě před volbami ODS důchodcům závazně slibovala hned v prvním roce po volbách přidat celou tisícikorunu. Nemocní starší spoluobčané fakticky celé nevelké navýšení důchodů odevzdají v příštím roce na poplatky vymáhané náčelníkem destrukční čety, mám na mysli ministra za ODS Julínka, a ještě budou muset něco připlatit z úspor. Mladým se sníží dětské přídavky, matkám na rodičovské dovolené zkrátí modro-černo-zelená koalice to, co jim ještě před volbami odhlasovala a slíbila.

To, co udělala vláda se zdravotnictvím, nelze ospravedlnit ničím. Kdo by si dokázal ještě před pár lety představit, že lékaři budou vháněni do role trhovců a výběrčích protiústavních poplatků, zatímco miliardy zmizí ve zdravotnických pojišťovnách a nesmyslně vysoké marži u léčiv?

Dámy a pánové, jednání o vyslovení nedůvěry současné vládě se koná v podstatě v době, když už je dostatečně zřejmé, jak tato vláda skutečně vládne. Všechny nejasnosti a pochybnosti o skutečných záměrech, které snad mohly provázet první měsíc činnosti kabinetu, jsou v tomto okamžiku pryč. Uplynulo dost času, abychom v tuto chvíli už mohli výkonnost a kvalitu kabinetu poměřovat ve všech třech rozměrech, ve kterých to lze udělat. Za prvé je už nyní možné poměřovat předvolební závazky a sliby stran vládní koalice dané občanům s tím, co tato vláda dosud vykonala. Za druhé pak můžeme se znalostí věci hodnotit to, nakolik kvalifikovaně, odpovědně a manažersky efektivně řídí jednotliví členové této vlády svěřené resorty a jak zvládá nároky spojené s výkonem vrcholné funkce v exekutivě státu samotný předseda vlády. A za třetí máme již dostatečnou zkušenost s působením kabinetu, abychom mohli posoudit, nakolik jako vláda jako celek i její jednotliví členové postupují v souladu nebo s rozporu s platnou ústavou a zákony České republiky.

Za čtvrté je nutné bohužel zvlášť zdůraznit. Jakkoliv by se totiž zdálo samozřejmostí, že každá vláda je přece povinna dodržovat ústavu a platné zákony republiky, v případě současné koaliční vlády tomu tak bohužel není. Považuji proto za zvlášť významné téma dnešního jednání také to, že vláda a jednotliví ministři hrubě porušují Listinu základních práv a svobod i konkrétní články platné ústavy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP