(16.40 hodin)
(pokračuje Říman)

Prostě je to diskusní fórum. Jaderné fórum není místem, kde by mohly být přijímány nějaké závazné závěry. Samozřejmě že platí, že o využití jaderné energie si každá jednotlivá země musí rozhodnout sama, zda ano, či zda ne. Nicméně takovéto setkání odborníků, a tam až na několik politiků z Česka a ze Slovenska, kteří vlastně uvedli celé toto jednání, tak se setkali významní odborníci ať už z oblasti výroby elektřiny nebo z oblasti vědy a výzkumu, tak na takovémto fóru samozřejmě zaznívají validní názory. Naší povinností, povinností politiků, je tyto názory zprostředkovávat širokému publiku.

Takže to první jednání v Bratislavě samozřejmě bylo úvodní. Řekněme, že jak pořadatelé, tak i Evropská komise, která de facto byla hlavním pořadatelem jednání, tak se učí v této oblasti chodit, učí se diskutovat, protože zejména po tragédii v Černobylu byla otázka jaderné energetiky dlouhá léta v podstatě tabu, zejména v některých zemí Evropy, které byly postiženy havárií v Černobylu. Dneska i v souvislosti s klimatickými změnami, s nedostatkem energetických zdrojů, se závislostí na energetických zdrojích jiných více či méně nestabilních zemí se tato problematika znovu otevírá. Koneckonců otevřela se i v České republice poměrně razantně. Já myslím, že je jen dobře, že jsme v debatě nezůstali pouze doma na svém vlastním dvorku, ale že jsme ji vlastní iniciativou dokázali otevřít prakticky do celé Evropy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, pan poslanec Melčák už po vás nic nechce. Ale vy jste mě napadl, tak mi dovolte, abych vám odpověděl.

Z jisté socialistické televize, z jisté socialistické strany jsem byl vyhozen. To možná nevíte. Důvod byl, že mi řekli, že jsem hnijící vřed na jejich těle. Já jsem byl vyhozen právě proto, že jsem nahlas mluvil o těch socialistických okéncích, které se v televizi vysílaly. Takže mi nezabráníte, abych o nim mluvil i dnes. Doufám, že dnes je to jednodušší než tehdy.

Já vám všem děkuji za účast na této ne moc povedené sérii a trochu selance našich interpelací. Doufám, že příště to bude vypadat jinak.

Ukončuji tento jednací den. Zítra Sněmovna začíná v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 16.42 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP