(18.30 hodin)

Poslanec Karel Sehoř: Prvně budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Jakubkové, která převádí 1,5 miliardy ze 24 položek na položky do koridorových nebo železničních akcí. Nedoporučuji tento návrh. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 211 a ptám se, kdo je pro návrh paní kolegyně Jakubkové. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 211 z přítomných 164 pro 5, proti 124. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Požádal bych o závěrečné hlasování ve znění hospodářského výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. To rozhodneme v hlasování pořadové číslo 212, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro usnesení hospodářského výboru. (Zpravodaj i ministr vyjádřili souhlas.) Děkuji za stanoviska. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 212 z přítomných 164 pro 158, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Pan ministr se hlásí o slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Dámy a pánové, chtěl bych poděkovat, protože myslím, že skoro všichni jsme cítili, že rozpočet SFDI není o politických záležitostech, není to o politických stranách. Je to skutečně o tom, co lidé v celé republice potřebují. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ukončil jsem bod číslo 44. Přihlásil se místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, chtěl bych vás jménem senátorského a poslaneckého klubu KDU-ČSL všechny velmi srdečně pozvat na zítřejší ráno, kdy se ve Státních aktech koná tradiční adventní snídaně. Je to od půl osmé. Myslíme si, že pro nás pro všechny může být užitečné chvilka zklidnění, ztišení, zamyšlení se, i trocha dobré kultury. Takže jste všichni srdečně zváni na adventní snídani v 7.30 hodin do Státních aktů. Děkuji vám za pozornost a za to, že jste mne vyposlechli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Po ukončeném bodu 44 začneme bod 45. Ještě před zahájením bodu samozřejmě s přednostním právem pan ministr školství Liška. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška: Děkuji. Pro stenozápis - já se domnívám, že jsem se v hlasování pořadové číslo 211 zdržel, myslím tím křížek, a mám zde ano.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. To je pro zápis, nikoli zpochybnění.

Nyní se budeme věnovat bodu

 

45.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2008
/sněmovní tisk 318/

 

Ještě než dám slovo panu Cyrilu Svobodovi, který jako ministr vlády a pověřený člen přednese úvodní slovo, požádám pana kolegu Tomáše Kvapila, aby zaujal místo u stolku zpravodajů jako zpravodaj tohoto tisku. Sněmovní tisk 318 projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 318/1, a to včas.

Pan ministr Cyril Svoboda z pověření vlády uvede předmětný tisk. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přece jen vás přeruším. Znovu žádám všechny kolegy a kolegyně, aby ještě půl hodiny vydrželi s důstojným projednáváním tisků, které jsem uvedl po schválení státního rozpočtu. Opravdu je to důležité. Prosím všechny ostatní, aby jiné hovory přenesli do předsálí.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, tento návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení reflektuje realitu a možnosti, které máme z hlediska veřejných rozpočtů a dodržení konvergenčních kritérií. Z tohoto důvodu se tady omezují cíle na použití prostředků z tohoto fondu. V zásadě jde o cíle dva. Jeden cíl je dotace majitelům bytů panelových. Jde o obnovu bytů panelových. A druhý důvod, na který se mají dát peníze, jsou prostředky mladým lidem na pořízení bydlení, to znamená na výstavbu, koupi bytu, popř. převod členských práv. Tento druhý cíl je cíl, při kterém se podporuje použití také prostředků soukromých, takže prosím o to, aby tento návrh byl schválen, byť jde o velmi restriktivní návrh, protože realita je taková, jaká je. Víc prostředků do tohoto fondu není možné dát. Proto prosím o pochopení, že možná, budou-li příští léta lepší, bude prostředků více. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Cyrilu Svobodovi. Žádám zpravodaje výboru pana poslance Tomáše Kvapila, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj z 15. schůze ze dne 8. listopadu letošního roku, a to k návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2008, sněmovní tisk 318.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 15. schůzi po odůvodnění Ing. Petra Pávka, náměstka ministra pro místní rozvoj, po zpravodajské zprávě poslance Tomáše Kvapila a po proběhlé rozpravě - 1. doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 318 projednat a schválit, 2. zmocňuje zpravodaje výboru, aby s usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, 3. pověřuje předsedu výboru, aby usnesení zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím z místa pana poslance Babora. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, Státní fond rozvoje bydlení byl ustanoven jako jeden ze základních pilířů a nástrojů realizace státní bytové politiky. Fungoval a funguje vlastně od roku 2000 a dosud poskytované podpory Státního fondu rozvoje bydlení byly velmi významným finančním zdrojem při výstavbě, opravách a i pořizování bytových domů a bytů samosprávami, družstevníky a ostatními vlastníky. Díky této finanční pomoci bylo obcemi a vlastníky bytových domů a bytů postaveno a opraveno nejen mnoho bytů a domů, ale i mladá manželství a rodiny si tak mohly vyřešit problém bydlení.

Nebudu zde dělat analýzu dosud poskytovaných podpor státního fondu, ale musím konstatovat, že takto předložený návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2008 je prakticky rezignací státu na podpory v oblasti bydlení. Jsem přesvědčen, že veřejnost si v průběhu roku 2008 vyžádá pozornost a zájem vlády a dojde k přehodnocení přístupu vlády v této oblasti. Je třeba si uvědomit, že obce, bytová družstva, mladé rodiny i ostatní investoři mají za sebou časově a finančně náročné období přípravy na realizaci svých záměrů. A my jim v případě schválení tohoto návrhu říkáme: postarejte se sami.

Pro určité zmírnění této rezignace si dovolím ctěné Sněmovně předložit pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím v podrobné rozpravě. Kdo další do obecné rozpravy? Vidím pana poslance Radko Martínka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP