(18.20 hodin)
(pokračuje Plachý)

Byť plně respektujeme usnesení vlády ze dne 19. září 2007 č. 1064, které mimo jiné ukládá vyhodnotit variantní řešení výstavby této rychlostní silnice v úseku Otrokovice-Rohatec, jsme přesvědčeni, že přehodnocování trasování této komunikace na základě nových, hlavně dnes populárních ekologických skutečností je vracení se zpět o několik let. To by pak znamenalo posun realizace a odkládání řešení ekologických problémů našich občanů, kteří mají již nyní několik let životní prostředí naprosto nevyhovující.

Nechceme však v našich snahách porušovat zásady ekologického smíru. Proto podporujeme aktivity odpovědných zástupců Zlínského a Jihomoravského kraje, kteří ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic připravili taková technická řešení této komunikace, která minimalizují dopady na ekologicky nejcitlivější místa v naší přírodě. Taková řešení však někdy znamenají zvýšení nákladů stavby a tyto jsou nyní předkládány jako důvod pro přehodnocování trasování. Paradoxně je zastánci ochrany životního prostředí navrhována úspornější varianta v trase, která byla v počátku vyloučena právě z důvodu ochrany přírody.

Pane premiére, R55 má v další přípravě a realizaci možnost čerpat zdroje z evropských fondů, protože je zařazena do mezinárodní silniční sítě TEN. Tento fakt je pro nás velkou nadějí pro vyřešení našeho zásadního problému v oblasti životního prostředí našich občanů, ale také v oblasti podpory ekonomické prosperity našich regionů. Pevně tedy doufáme, že podpoříte naši snahu o urychlené a vyvážené řešení problematiky R55 ve prospěch občanů Zlínského kraje, Jihomoravského kraje a také naší přírody. S úctou - podepsáno 23 starostů dotčených obcí."

Vážená paní kolegyně Jakubková, prostřednictvím pana předsedajícího, R55 sice prochází ptačí zónou, ale má k tomu souhlas bývalého ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Součástí podmínek průchodu ptačí zónou je zakrytí této komunikace v délce asi 12 km průhledným tunelem v ceně asi 3 mld. korun. Jsem přesvědčen, že těch několik málo ptáků hnízdících v této oblasti je velmi dobře chráněno. Dokonce si troufám tvrdit, že je podstatně lépe chráněno než tisíce lidí žijících v obcích, kterými prochází přetížená komunikace 1/55. A těmto tisícům občanů dotčených obcí byste měla, vážená paní kolegyně, vysvětlit, proč je zablokováním výstavby R55 doslova a do písmene odsuzujete ke ztrátám na zdraví a na životech, a to na řadu let.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Plachému. Kdo další do rozpravy? Ano, pan kolega Zdeněk Škromach. Pane poslanče, máte slovo v obecné rozpravě.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, myslím, že gesta jsou hezká věc. Paní poslankyně tady několik gest předvedla, ale místo toho, aby řešila ekologické problémy ve svém volebním obvodu, tak zasahuje do oblastí, které nespadají do její kompetence, a v podstatě ohrožuje projekty, které vytvářejí lepší životní prostředí pro tisíce obyvatel na Moravě, kteří čekají na dostavbu a výstavbu těchto silnic.

A druhá věc. Pan poslanec tady mluvil sice velmi hezky, ale myslím si, že - prostřednictvím předsedajícího - pane poslanče, je to vaše koaliční poslankyně, je to vaše koaliční strana, vy byste si měli vyjasnit, co vlastně chcete, zda budete upřednostňovat skutečně rychlou výstavbu infrastruktury, která pomůže vytvoření a zlepšení, výraznému zlepšení životního prostředí pro deseti- a statisíce lidí na Moravě v tahu, který dneska je neúnosný, a pomůže rozvoji tohoto regionu, anebo zda budete podporovat projekty vašich koaličních partnerů, které nejsou ani projekty, ale jsou přímo sabotážemi těchto už připravených děl, která nakonec mají vypracovanou i EIA a vše. Nerozumím tomu, proč se tady paní poslankyně snaží převádět peníze z Moravy dokonce do Prahy. Tomu už vůbec nerozumím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Další... pan poslanec Ohlídal. Děkuji za nápovědu. Prosím, pan poslanec Ohlídal v obecné rozpravě. Pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, tak jako moji předřečníci poslanci ze Zlínského kraje i já musím odmítnout pozměňovací návrh paní Jakubkové, co se týče zrušení projektu výstavby rychlostní komunikace R55. Jsem poslancem za Jihomoravský kraj, konkrétně z hodonínského okresu, a velmi dobře osobně znám velmi tristní a špatnou dopravní situaci právě v této části kraje, to znamená v té severní části Jihomoravského kraje, v severovýchodní, přesněji geograficky řečeno. Kdyby k dostavbě této rychlostní komunikace R55 nedošlo, situace, co se týče dopravy v této části kraje, by byla nejen neúnosná, ale navíc i životní prostředí, které odpovídá této situaci, by bylo neúnosné. A proto se jednoznačně přimlouvám za to, aby tento pozměňovací návrh nebyl přijat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu poslanci Ohlídalovi. Kdo další v obecné rozpravě? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Má zájem pan ministr nebo pan zpravodaj o závěrečné slovo? Není tomu tak.

Přistoupíme k rozpravě podobné. Nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vzhledem k diskusi bych přece jen požádal zpravodaje, aby v podrobné rozpravě přednesl návrh usnesení, a pokud nebude Sněmovna nic namítat, budu brát vystoupení paní kolegyně Jakubkové i jako přihlášku k podrobné rozpravě, ano?

Prosím, pane zpravodaji. Ještě než vám dám slovo, opravdu požádám Sněmovnu znovu o klid. Jsme v podrobné rozpravě a prosím, abyste si vyslechli alespoň návrh usnesení nebo nebudeme vědět, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Pane předsedající, dámy a pánové, dostali jste usnesení na lavice. Je to ze 7. a 13. listopadu, kdy se hospodářský výbor touto problematikou zabýval. Nebudu to číst celé, nicméně hospodářský výbor po vyslechnutí atd. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit tisk 310 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. V té I máte 1, 2 až 7, pak máte II, co doporučuje Poslanecké sněmovně, zase za 1, 2 a 3. Jsou tam určitá doporučení, nevím, jestli to mám číst celé, ale měli jste to všichni na lavicích. Pokud na tom nebudete trvat, tak bych to nečetl. A v tomto tvaru doporučuje hospodářský výbor, aby Sněmovna tento materiál 310 schválila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, všichni rozuměli. Kdo další do podrobné rozpravy?

 

Poslanec Karel Sehoř: Jestliže budeme tak benevolentní a budeme to považovat, že paní poslankyně Jakubková se přihlásila v podrobné rozpravě ke svému pozměňovacímu návrhu, který jste taktéž obdrželi na lavice, budeme napřed hlasovat o něm a pak bychom hlasovali o tom návrhu, který jsem před chvílí četl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji, přesně tak jsem považoval za nutné to konstatovat a jsem rád, že jste tak učinil jako zpravodaj tohoto tisku.

Má ještě někdo vůli vystupovat v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím a budeme hlasovat o návrzích usnesení. Jste srozuměni s návrhem, který přednesl pan zpravodaj, nejdříve hlasovat o návrhu kolegyně Jakubkové, potom o návrhu hospodářského výboru?

Ty, které jsem předtím požádal, aby odešli do předsálí, přivolám. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými hlasovacími kartami.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP