(12.20 hodin)

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, cílem zprávy je podat souhrnnou informaci o problematice migrace a shrnout pozitiva a negativa vyplývající z aktuálních migračních pohybů. Je zde vytyčena řada hlavních priorit. Mezi nejdůležitější pro bezpečnost České republiky patří ochrana státních hranic a boj s organizovaným zločinem včetně obchodu s lidmi a s nimi související nelegální migrací jako takovou. Ve svém vystoupení bych se chtěl zaměřit právě na tyto zmiňované priority.

Ze zprávy vyplývá, že policie rozpracovala v roce 2006 celkem 121 trestních spisů a realizovala 333 osoby, z toho 83 cizinců, z nich 18 občanů Ukrajiny, 10 ze Slovenské republiky, 9 z Vietnamu, 7 z Ruska, 4 z Moldávie, 3 z Číny, 3 občané ze zemí bývalé Jugoslávie a další. U 29 pachatelů nebyla identifikována státní příslušnost, což by nemělo svědčit o dobré práci policie. Nebo snad není pro vládu přijatelné zveřejnit státní příslušnost 29 pachatelů závažné trestné činnosti, většinou z oblasti organizovaného zločinu? Zde také vyvstává otázka, zda u těchto 29 ostatních cizinců bylo vzneseno obvinění, zda byli soudně stíháni a s jakým výsledkem.

Česká republika se vstupem do Evropské unie a jako součást schengenského prostoru stala ještě lukrativnějším působištěm některých zločineckých uskupení. Zvýšení aktivit organizovaného zločinu souvisí s neexistencí kontrol na vnitřních hranicích a s volným pohybem zboží a kapitálu.

Další druh trestné činnosti, jejíž pachatelé jsou převážně cizí státní příslušníci, je obchod s lidmi a obchodování s dětmi. Ve zprávě chybí specifikace státní příslušnosti těchto pachatelů.

Fenomén organizovaného zločinu se stává závažným bezpečnostním rizikem nejen pro Českou republiku, ale i v rámci Evropské unie, a to zejména proto, že díky svému obrovskému, zejména finančnímu potenciálu se mu celkem úspěšně daří pronikat do státních struktur. Pracuje koordinovaně a na příslušné mezinárodní úrovni s příslušnou hierarchistickou strukturou využívá všech forem trestné činnosti v různých kombinacích a dokáže v plné míře zlegalizovat výnosy z trestné činnosti a dosáhnout tak kumulace. Ve zprávě tedy chybí řešení, jak tomuto čelit.

Poukázal jsem pouze podle mě na závažné problémy, které souvisí s nelegální migrací, i když vím, že přijetím cizineckého zákona Poslaneckou sněmovnou se řada těchto věcí řeší. Kladně hodnotím na druhou stranu skutečnost, že na závěr každé kapitoly zprávy je provedeno shrnutí, které obsahuje i návrhy na odstranění nedostatků.

Zpráva má informativní charakter, je za rok 2006 a přes uvedené mnou zmíněné nedostatky doporučuji vzetí zprávy na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Maršíčkovi. Nyní se slova ujme pan poslanec Václav Exner. Zatím jinou přihlášku nemám. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane předsedo vlády, dámy a pánové, chci jenom reagovat na vystoupení paní zpravodajky, když vystupovala za Stranu zelených, Kateřiny Jacques, a sice v té části, kde se věnovala velvyslanectví ve Vietnamu a problémům, které tam jsou.

Připomenu, že včera na toto téma byla v Poslanecké sněmovně diskutována písemná interpelace ve věci obvinění z nežádoucí situace včetně braní úplatků při udělování víz na velvyslanectví ve Vietnamu. Přesně ta kritika, kterou dnes paní poslankyně přednesla, byla součástí diskuse té interpelace. Na základě této diskuse bylo navrženo, aby s odpovědí na interpelaci nebyl vysloven souhlas. Připomínám obsah odpovědi, ve které se tvrdilo, že pokud jde o vyřizování víz, včetně velvyslanectví ve Vietnamu, kde byla provedena hloubková kontrola, je všechno v pořádku a že Ministerstvo zahraničních věcí není názoru, že by se měla provést jakákoli akce. Tuto odpověď zpracoval dokonce ministr nominovaný za Stranu zelených do současné vlády.

Na základě toho všeho, že se kritika zcela shoduje, vás seznámím s hlasováním tří přítomných poslanců Strany zelených k této interpelaci. Pan poslanec Liška byl proti tomu, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas. Pan poslanec Rabas a paní poslankyně Jacques se zdrželi hlasování. Myslím si, že by bylo dobře, aby poslanci si zastávali konzistenci svých názorů aspoň ze dne na den.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Kdo další do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím.

Budeme se zabývat rozpravou podrobnou. Do podrobné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím. Požádám tedy paní zpravodajku, aby zopakovala návrh usnesení, který je předložen do podrobné rozpravy z výboru pro bezpečnost. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Vážený pane předsedající, výbor pro bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít zprávu na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pokud se nikdo nehlásí, i podrobnou rozpravu končím. Budeme hlasovat o předneseném návrhu usnesení. Když se dívám na přítomnost a číslo na tabuli, vidím, že je to shodné.

 

Zahájím tedy hlasování a rozhodneme o vzetí na vědomí v hlasování, které má číslo 123. Kdo je pro? Kdo je proti vzetí na vědomí? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 123 z přítomných 110 pro 92, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím bod 63. Děkuji střídavě panu ministru vnitra, který odešel, panu premiérovi, který zaskočil, když pan ministr odešel. Děkuji paní zpravodajce a končím tento bod.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

64.
Výroční zpráva o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 2006
a Roční účetní závěrka Pozemkového fondu České republiky za rok 2006
/sněmovní tisk 252/

 

Požádal bych pana zpravodaje výboru Daniela Petrušku, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Připomenu, že jsme obdrželi tisk 252/1, sněmovní tisk usnesení zemědělského výboru. Materiál ale uvede pan ministr zemědělství Petr Gandalovič, pane zpravodaji. (Směrem ke zpravodaji, který stojí u řečniště.) Já vím, ale jednací řád je jednací řád. Nezlobte se na mne. Musí to tak být.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená Sněmovno, vážený pane předsedající, dovolte, abych vás seznámil s Výroční zprávou o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 2006 a Roční účetní závěrkou za rok 2006. Tyto dokumenty jsou předkládány na základě § 6 zákona o Pozemkovém fondu.

Výroční zprávu a Roční uzávěrku za rok 2006 projednalo 23. 4. 2007 Prezidium Pozemkového fondu, o měsíc později dozorčí rada Pozemkového fondu. Oba orgány doporučily tento materiál ke schválení. Vláda projednala uvedené dokumenty na jednání své schůze 18. června 2007 a svým usnesením 678 je rovněž doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ke schválení.

Mohl bych zde uvádět rekapitulaci základních údajů, ale obávám se, že bych tím zbytečně zatěžoval váš čas, protože tyto údaje jsou poměrně přehledně v samotné zprávě uvedeny. Rád bych jenom připomněl, že v rámci diskuse o budoucnosti Pozemkového fondu vláda zhruba v době, kdy přijímala výroční zprávu, přijala rovněž usnesení, že ruší původní usnesení předchozí vlády o ukončení činnosti Pozemkového fondu k roku 2009. Mně jakožto ministru zemědělství a předsedovi Prezidia Pozemkového fondu dala úkol, abych do konce tohoto roku vypracoval další koncepci práce Pozemkového fondu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP