(17.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Je známým faktem, pravdou, že zkušení zdravotníci opouštějí české zdravotnictví, což si myslím, že je asi největší problém českého zdravotnictví v této době. Začíná jich být nedostatek, což konečně mlčky přiznává i ministr zdravotnictví Julínek, protože se bojí vydat vyhlášku, která by stanovila minimální personální standardy, protože by se ukázalo, že většina zprivatizovaných či jinak změněných nemocnic na akciové společnosti nejmenší, nejnižší požadavky nesplňují. Což je strašná zpráva pro většinu pacientů a je to bohužel i zpráva o špatném stavu Ministerstva zdravotnictví.

Jak tuhle situaci pan ministr řeší? Prostě tím, že navrhuje dnes zmrazení platů, dokonce snížení platů, což je novinka, to dal do Senátu, že zdravotníkům prostě sníží platy. Asi má pocit, že jsou příliš vysoké. Totéž jim chce zvednout povinné pracovní hodiny navíc. Myslím, že jestli něco doposud nevyhnalo české zdravotníky z českého zdravotnictví, tak je teď vyžene pan ministr Julínek. Já jsem zvědav, kdo se o české pacienty bude starat. A chci se zeptat pana ministra, proč decimuje zdravotníky, proč je vyhání do zahraničí takovýmto brutálním způsobem a proč tím poškozuje české pacienty. Současně bych se ho chtěl zeptat, aby v té souvislosti nám odpověděl, kolik ho stál tisk a vydání těch úžasných brožur, které informují pacienty, jaké hrůzy je v příštím roce čekají. Je to jakési masochistické čtení pro většinou starší spoluobčany po večerech. Čili kolik to stálo, tisk a vydání, a zda vypsal veřejnou soutěž.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ke své odpovědi se chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Tak já nevím, jak mám na to odpovědět, tak se budu snažit odpovědět na ty dvě poslední otázky. Protože tak jako vždycky od pana poslance to byla taková změť jakýchsi výlevů.

Já nikoho nechci vyhánět z České republiky, ani ho nevyháním, ani nevidím žádný akt, který by znamenal vyhánění lékařů z České republiky, ani jim nemíním snižovat platy, protože o tom ani nerozhoduji a nemám to v kompetenci. To asi pan poslanec ví, protože tabulky stanovuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a ne já. Tam je nějaký minimální nárůst.

Ale když už to zmínil, tak ta věc je přesně vidět, jak platové tabulky jsou pro lékaře nepříznivé. To, že je tak malý nárůst v tabulkách a rozhoduje o tom Ministerstvo práce a sociálních věcí, je způsobeno stavem státního rozpočtu, kdy sociální demokracie tu pokladnu pořádně vybrala a moc tam nezbylo. Ale ve veřejném zdravotním pojištění je nárůst 13 miliard, a kdyby se to určovalo, tyto platy nebo příjmy lékařů se odvíjely od situace v resortu a podle toho, jak si na tom stojí fond veřejného zdravotního pojištění, tak by nepochybně dostali větší procentní nárůst. Proto já navrhuji ve svém senátním návrhu zákona, abychom se začali bavit o zákonu, který dovolí lékařům smluvní mzdy, aby odpovídaly situaci přímo ve zdravotnictví. Právě letos vyloženě zdravotníci ostrouhali kvůli tomu, že státní rozpočet vypadá tak, jak vypadá. A protože ze státního rozpočtu na jejich platy vůbec nic nejde, přesto se to řídí stavem státního rozpočtu, tak je lepší, aby byly smluvní platy. Takže já si myslím, že je to spíš pro lékaře příznivá zpráva.

Co je problém je, že jsou neustále obelháváni a že dostávají informace a bohužel jim zatím věří. Já se budu snažit, aby se dozvěděli pravdu o tomto návrhu. On bude mít delší legislativní život, takže tady bude prostor pro diskusi i s odboráři a se všemi.

Jinak nevím, co bych dál na to řekl, protože jiné otázky nepadly.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S doplňující otázkou pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane ministře, kdybychom vás neměli, tak bychom si vás museli odněkud nechat dovézt, protože vy jste největším štěstím pro sociální demokracii, ale bohužel noční můrou českých pacientů a zdravotníků.

Jestli jste nepochopil ty otázky poslední dvě - takže kolik stál tisk a vydání vašich brožur a zda jste vypsal na to soutěž. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. S doplňující odpovědí pan ministr Tomáš Julínek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Možná by prospělo tomu, kdyby pan poslanec Rath si nedělal srandu z jednacího řádu a uvedl přesně předmět interpelace a jasnou interpelační otázku, a pak by se nestalo to, že pozapomenu odpověď. Za to se omlouvám a odpovím. Vydání brožurky uhradil Úřad vlády a na základě výběrového řízení. Takže se to lze dozvědět.

Jenom poznámku k tomu. Mladá fronta, ve které tato brožurka byla, tak jak vy jste ji popsal, byla skoupena v 11 hodin po celé České republice ten den. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, dobře. Nebyl ani vyčerpán čas, ale nemohu dát už k doplňující otázce žádnou dispozici, ač jsem benevolence sama.

Desátou interpelací je interpelace pana poslance Jeronýma Tejce na ministra vnitra Ivana Langera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, dovolte mi citovat z pokynu, který byl podle mých informací zaslán vedoucímu obvodního ředitelství Policie České republiky Praha 1, Služby kriminální policie vyšetřování, svým podřízeným a který se týkal způsobu hodnocení policistů za jejich práci. Dovolím si krátce citovat výběr z e-mailu:

Každý vedoucí si povinně vytiskne přiloženou tabulku a povinně vyvěsí někde v kanceláři. Do této tabulky bude psát vždycky čárku každému policistovi za objasněný trestný čin. Pokud dva policisté objasní spolu jeden trestný čin, napíše pouze jednu čárku jednomu z nich. Všichni si budou své čárky hlídat. V nadcházejícím čtvrtletí kdo nebude mít dvě čárky měsíčně, nedostane odměnu. Přes to vlak nejede. Ať chceme nebo ne, jsme hodnoceni za objasněnost, ne za rozpracování další věci. Dříve jsme vyhrožovali, pak jsme stejně odměny dali. Ale teď to tak nebude. Seznamte s tím policisty. Slouží noční, odpolední, kde mají zpravidla volné ruce a můžou si, když budou ve srabu, chytit nějakou pouliční kriminalitu.

Je vidět, pane ministře, že někteří velitelé si pletou hodnocení policistů spíše se společenskou hrou ve stylu křížků a koleček. Nicméně před i po svém nástupu jste sliboval nový systém práce policie. Jistě odpovíte, že vše připravujete v reformě. Přece jenom ale jste ministrem více než rok a tyto změny určitě lze učinit i bez reformy. Jak dlouho ještě budete, pane ministře, tolerovat neprofesionální a demotivační přístup vedoucích Služby kriminální policie vyšetřování? A hlavně jaké kroky jste učinil v této věci, aby toto se již nemohlo opakovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jeronýmu Tejcovi i za dodržení času a slova se ujme ministr vnitra Ivan Langer. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, sice se usmívám, ale tuhne mi krev v žilách po tom, co jsem vyslechl. A velmi bych prosil pana poslance Tejce, se kterým mě spojuje zájem o zlepšení stavu v naší policii reformou, rozděluje nás mnohdy odborný názor na to, co a jak by mělo být měněno, kdyby mi tento pokyn dal k dispozici. Neboť jedná-li se o oficiální dokument nějakého policejního funkcionáře, jsem bytostně přesvědčen, že by policejní funkcionář měl zítra oznámit svému nadřízenému, že končí a odchází do civilu. Kladu si otázku, zda by odcházel do civilu se všemi výsluhovými nároky. Kdyby záleželo jen na mně, odpovídám na tuto otázku, odešel by s prázdnou kapsou a bez výsluh. Je-li toto reálný dokument, tak to bohužel jen dokresluje ne lichotivý stav na mnoha řídicích funkcích v policii, se kterým se znovu a znovu, jsa v kontaktu "s řadovými policisty", setkávám dnes a denně, kdy nejenom že služební funkcionáři neznají dostatečně dobře služební zákon, nejenom tudíž že ho neumějí aplikovat, nejenom že se nechovají jako manažeři, nejenom že nejsou schopni správně plnit pokyny svých nadřízených např. v souvislosti se služebním zákonem a existujícími propady příjmu, ale chovají se ke svým lidem jako - a teď nevím, jak na této půdě zvolit správný termín - prostě nechovají se jako lidi. To je první poznámka. Moc prosím o ten dokument a věřte, že na něj budu určitě reagovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP