(14.50 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším interpelujícím bude pan poslanec Jan Hamáček, který bude interpelovat ve věci výroků místopředsedy vlády. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane předsedo vlády, když jste na konci května letošního roku na konferenci o americké protiraketové obraně při obhajování instalace radarové základny parafrázoval údajná slova maršála vévody z Wellingtonu o onom mrtvém prostoru mezi Německem a Ruskem, domnívali se mnozí, že jste to asi nemyslel moc vážně, možná i proto, že Wellington nejspíše nic takového neřekl. Následně se stejnou argumentací přispěchal i europoslanec za ODS Jan Zahradil, který mluvil o hrozbě politického obchodu mezi Německem a Ruskem. Korunu tomu však nasadil výrok místopředsedy vlády pro evropské záležitosti pana Alexandra Vondry, který při svém nedávném pobytu ve Spojených státech při přednášce v nadaci Heritage Foundation řekl, že umístění části amerického protiraketového deštníku na českém území je v zájmu České republiky. Doslova pak prohlásil, že - cituji, "pro nás v České republice, která leží mezi Německem a Ruskem, by zařízení s jistým počtem amerických vojáků bylo dobré".

Pane premiére, chtěl bych vás požádat o vysvětlení těchto slov pana místopředsedy vlády. Máme se snad na jejich základě domnívat, že naše republika by měla pociťovat nějaké obavy z demokratického Německa, svého souseda, dlouholetého člena Severoatlantické aliance a člena Evropské unie?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to byla otázka a interpelace. Prosím, pane premiére, jestli můžete odpovědět.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já bych vás chtěl obecně požádat, abyste za výroky pana prezidenta, pana ministra nebo místopředsedy vlády interpelovali speciálně tyto lidi. U prezidenta je to složité, tomu rozumím. To budete moci vyjádřit při tajné volbě.

Já nevím, co řekl Saša Vondra na Heritage Foundation. Pokud jsem to dobře slyšel, vy citujete něco, co jsem já nečetl. Nicméně Wellington řekl podivné území, nikoli mrtvé území.

Tady přece po staletí probíhá určitý souboj o prostor mezi Ruskem a Německem a toho souboje my se většinou neúčastníme. Nebyl to už… Přesně vám neřeknu, který německý politik v minulosti to byl, který řekl: kdo má Česko má Evropu, kdo má Čechy, má Evropu.

Nemůže nás přece nechat chladnými, nemůže nás nechat chladnými prohlášení a řekl bych strategický materiál Ruské federace vztahující se k energetice. Nemůže nás nechat chladnými dohoda mezi Německem a Ruskem o plynovodu pod Severním mořem, která z České republiky dříve nebo později učiní nikoli tranzitní, ale cílovou zemi pro dodávky plynu, což samozřejmě s sebou při malé diverzifikaci nese jistá rizika. Nemůže nás nechat chladnými jednoznačný záměr Ruské federace omezit až zastavit ropovod Družba - který se dneska jmenuje samozřejmě jinak. Na slovenském území Transpetrol. Nemůže nás nechat chladnými celá řada dalších aspektů, které dlouhodobě mohou, já neříkám, že ohrozí, ale mohou ohrozit strategickou bezpečnost České republiky speciálně v oblasti energetiky, což ale je v budoucnosti jeden z hlavních nátlakových aspektů i zahraniční politiky.

Je třeba říci, že Česká republika nikdy ve své historii neměla ukotvenu takovou, řekl bych, geopolitickou jistotu, jakou v dnešní republice představuje nabídka americké strany vystavět radarovou jednotku na českém a interceptory na polském území. A já jsem mnohokrát řekl, že tyto geopolitické důvody jsou jednou z hlavních příčin naší podpory, nebo mé podpory umístění tohoto zařízení na českém území. Myslím si, že to není namířeno proti Německu, ono to není namířeno ani proti Rusku. Ale jakékoli mechanismy v minulosti, jak smluvní, dohodové a jiné, nikdy nefungovaly.

My jsme členy Evropské unie, ale jsme také členy NATO. Takže já při vědomí, a doufám, že i vy tomu rozumíte, bukurešťského summitu a definitivního jednoznačného přihlášení se NATO k obraně proti raketám krátkého, středního i dlouhého doletu, tak chápete, že to má tento rozměr vysloveně obranný a má to i ten rozměr geopolitický. Myslím, že to jsem chtěl říci já svými slovy, když jsem parafrázoval Wellingtona. A to možná, a to je otázka na Alexandra Vondru, chtěl říci Alexandr Vondra při své návštěvě Spojených států amerických.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě dostane prostor pan poslanec Hamáček, který má k doplnění minutu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Pane premiére, tím německým politikem byl kancléř Bismarck. Nicméně my nežijeme v době Bismarckově, žijeme v 21. století. A já vás interpeluji proto, protože ten výrok pokládám za tak závažný, že chci znát stanovisko předsedy vlády. Samozřejmě, zeptám se pana místopředsedy Vondry, co tím myslel.

Víte, já ten výrok řadím do celé řady ukvapených výroků, které zaznívají na adresu různých zemí na světě z naší strany. A ono potom když pak Česká republika někam kandiduje a ta kandidatura nedopadne dobře a my pak děláme analýzu a hledáme příčiny, proč tomu tak je, tak by bylo dobré možná začít u sebe a právě u těch neuvážených výroků.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a ještě jednou premiér Mirek Topolánek bude reagovat.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pokud, pane poslanče, narážíte na naši v uvozovkách neúspěšnou kandidaturu za nestálého člena Rady bezpečnosti, tak ty hlavní důvody, které z analýzy vyplynuly, bylo to, že jsme začali pozdě. Pokud si do časového harmonogramu dáte nástup mě do vlády České republiky, tak jistě pochopíte, kdo je tím hlavním viníkem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP