(10.10 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Je přitom obecně známo, a naposledy to veřejně přiznal i afghánský prezident, že způsob vedení války uplatňovaný Američany v Afghánistánu má za následek mnoho nevinných civilních obětí. To také přímo ohrožuje vojenské jednotky ostatních členských zemí Severoatlantické aliance, protože místní obyvatelstvo připisuje odpovědnost za barbarství amerických jednotek i ostatním v Afghánistánu přítomným vojskům Severoatlantické aliance. Nepřímo, ale velmi závažně, pak tyto barbarské postupy americké armády ohrožují i bezpečnost Evropy a České republiky podněcováním nenávisti, teroru a motivu krevní msty v mezinárodním měřítku.

Mám-li tedy rekapitulovat, v čem ministr Schwarzenberg odborně selhává a v čem byly odpovědi na mou písemnou interpelaci nekvalifikované, nepravdivé nebo nepoctivé, pak musím konstatovat:

V odpovědi na mou první otázku ministr fakticky oznámil, že považuje za možné, aby se vojenské kontingenty Armády České republiky nadále účastnily v dohodě s vládou USA a v zájmu vlády Spojených států amerických vojenských akcí a aktů výkonu okupační správy v Iráku a Afghánistánu, při kterých vláda a armáda Spojených států amerických trvale porušují mezinárodní právo válečné, Ženevské úmluvy a ve snaze zničit odboj, potlačit odpor a přitom uchránit životy vlastních vojáků barbarsky už několik let masakrují značné počty nevinného civilního obyvatelstva, ničí civilní infrastrukturu a odmítají poskytovat lékařskou pomoc raněným druhé bojující strany a plnit řádně takové povinnosti okupační správy, jako je zajištění lékařské péče, vody a potravin pro obyvatelstvo okupovaných a americkou armádou kontrolovaných oblastí.

V odpovědi na mou druhou otázku ministr v rozporu se svými povinnostmi a s mezinárodními závazky České republiky sdělil, že nepožádá vládu Spojených států amerických o to, aby při svých vojenských akcích začala dodržovat Ženevské konvence, přestože používala zakázaných zbraní a bojových prostředků, a skoncovala s hrubým porušováním základních norem humanitárního práva. Ministr Schwarzenberg dokonce, a já to klidně řeknu, dokonce bezostyšně lže, že - a já budu pro jistotu teď citovat - "Spojené státy americké nikdy nezpochybňovaly existenci a závaznost mezinárodního práva, ať už se jedná o Chartu OSN nebo mezinárodní smlouvy z oblasti mezinárodního práva, například Ženevské úmluvy z roku 1949". V té souvislosti se musím pana ministra ptát, nakolik závazně a nezpochybnitelně dodržují Spojené státy americké mezinárodní právo v souvislosti s útokem na Irák a jeho okupací nebo v souvislosti se zřízením a provozem koncentračního tábora na okupovaném Guantánamu či v případě únosů lidí a Ženevskými konvencemi zakázaných deportací organizovaných vládou Spojených států amerických. Vyjádření ministra Schwarzenberga, že Česká republika nebude prosazovat a hájit dodržování Ženevských konvencí v případě Spojených států amerických, že to mají dělat jiní - musím zdůraznit, že i pro Českou republiku platí společný článek Ženevských úmluv číslo 1, pro jistotu vám ho tady ocituji: "Vysoké smluvní strany se zavazují, že za všech okolností budou zachovávati tuto úmluvu a zajistí její zachovávání."

K mé otázce třetí, zda se ministr zasadí jménem České republiky o to, aby vojenské akce Spojených států a dalších členských zemí Severoatlantické aliance i výkon povinností okupační správy v zemích vojensky kontrolovaných těmito silami byly podrobeny kontrole OSN a v konkrétních případech kontrole Mezinárodního červeného kříže a Mezinárodního červeného půlměsíce, se ministr vyhnul kvalifikované odpovědi. Zpochybňuje Ženevskými úmluvami zakotvené právo této instituce provádět dohled nad chováním válčících a okupačních mocností. Nevěcně polemizuje a odmítá kontrolní roli Mezinárodního červeného kříže a půlměsíce nad jednáním armád a okupačních sil Spojených států amerických a Severoatlantické aliance. Nepravdivě také tvrdí, že se Česká republika svými vojenskými silami účastní jen akcí vedených na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN, když všichni dobře víme, že například útok Spojených států a Velké Británie na Irák, bombardování civilní infrastruktury někdejší Jugoslávie byly provedeny, a také válečné akce Spojených států amerických Trvalá svoboda, podporovaná českými komandy, pokračuje bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN a bez kontroly OSN a Mezinárodního červeného kříže.

K dotazu čtvrtému na osoby, které nesou odpovědnost za zneužití vojenského kontingentu Armády České republiky vyslaného pod krytím vojenské policie do Iráku, kdy se již půl roku hrubě překračuje Parlamentem v lednu 2005 schválené původní určení k výcviku iráckých policejních složek a zaměňuje se plněním bojových úkolů pro potřeby britské armády, ministr odpověděl vyhýbavě a nepřiznal konkrétní odpovědnost. Jen pro osvěžení paměti si dovolím uvést, že Poslanecká sněmovna v roce 2005 jednoznačně schvalovala výlučně nebojové působení jednotky v Iráku. Tehdejší ministr obrany Karel Kühnl s tím byl srozuměn a také na jednání Sněmovny dne 21. ledna roku 2005 závaznost tohoto usnesení uznával - a opět budu citovat: "V případě schválení parlamentem náš kontingent o sto mužích maximálně, mužích a ženách, zůstane na základně Šaíba jako dosud, nebude se účastnit žádných bojových ani jiných akcí a bude i nadále cvičit irácké policisty."

Na mou poslední otázku, jakou osobní odpovědnost vyvodí ministr z toho, že se po několik měsíců neseznámil a nenechal seznámit se skutečností, že vojenský kontingent Armády České republiky v Iráku přestal vykonávat původní Parlamentem schválenou činnost a že začal protiprávně plnit bojové úkoly k podpoře britské armády, jsem opět nedostal odpověď. Místo chlapského uznání hrubé politické chyby a případného přiznání, že vláda obchází Parlament, znovu jen zástupné řeči. A spolu s nimi pozoruhodně nepřímé doznání, že se prý nyní o dalším určení iráckého kontingentu Armády České republiky jedná, jak jinak než zase za zády českého Parlamentu, s Brity.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Z místa se nikdo nehlásí, rozpravu končím. (Nesouhlasné výkřiky.) Hlásí. Pan poslanec Exner. Je potřeba se hlásit včas a zřetelně. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, děkuji za poučení. Hlásil jsem se nejusilovněji, jak jsem uměl.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, on je ještě institut písemné přihlášky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Rozhodl jsem se v této situaci využít institutu přihlášky z místa, neboť jsem očekával, že případně bude reakce ze strany vlády, která však bohužel, jak se zdá, zatím nebude. Pan ministr je nepřítomen.

Já jsem, vážení přítomní, chtěl vás všechny jenom upozornit na jednu jedinou zprávu z dnešního tisku, která dokumentuje, jaká je situace v té oblasti, na kterou ve své interpelaci upozornil pan poslanec Grebeníček. V Džalalabádu bylo oznámeno, že nejméně 14 stavebních dělníků přišlo o život ve východním Afghánistánu, kde na ně svrhl bombu letoun sil z operace Trvalá svoboda nebo ISAF.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP