(9.50 hodin)

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Musím říci, že pro případy, které jsou pro řešení konkrétních restitučních případů, je vždycky rozhodné období, kdy došlo k příslušnému odebrání nebo nucenému odkoupení věci. To znamená, že ano, samozřejmě předpis, který v roce 1949 byl zrušen, nebude používán pro žádné případy po roce 1949. Já neumím přislíbit, jestli se nenajde nějaký případ, který bude do tohoto rozhodného období a kdy bude nutno nezávisle a podle všech pravidel postupovat tak, jako se postupovalo v tomto případě, prostě proto, že ten předpis byl platný a je potřeba to prostě brát tak, jak to je. Není to odpovědnost skutečně této vlády a této politiky za to, že tehdy platil příslušný předpis a že podle zákona bylo nutno podle něj v tom rozhodném období postupovat. Nicméně mohu slíbit, že poté, co předpis byl zrušen, se podle něj samozřejmě postupovat nebude.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. O slovo se přihlásil ještě pan místopředseda. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Protože vím, že stenozáznam z Poslanecké sněmovny lze použít i jako důkaz o úmyslu zákonodárce a věřím panu ministrovi zemědělství, netrvám tedy na hlasování a považuji odpověď za dostatečnou. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Končím rozpravu, protože se nikdo dále do rozpravy nehlásil. Pan místopředseda tedy netrvá na tom, aby Poslanecká sněmovna přijala nějaké usnesení, tedy končím interpelaci na pana ministra zemědělství Petra Gandaloviče.

 

Nyní se budeme zabývat interpelací na ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman odpověděl na interpelaci poslanců Václava Exnera a Petra Wolfa ve věci důvodů k odvolání z funkce ředitele agentury CzechInvest magistra Tomáše Hrudy. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 234.

Ptám se pana poslance Exnera, jestli chce vystoupit. Ano, chce, pane poslanče, máte slovo, prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, ve své interpelaci ve věci důvodů k odvolání z funkce ředitele agentury CzechInvest magistra Tomáše Hrudy jsme se s panem poslancem docentem Petrem Wolfem obrátili na ministra Martina Římana už v dubnu letošního roku. Jeho odpověď jsme dostali v květnu a o projednání jsme požádali bezprostředně, ale na pořad jednání se celá interpelace dostává až teď, kdy už i celá kauza má nový vývoj. Nicméně musím konstatovat, že za prvé lituji, že se pan ministr nemůže zúčastnit projednávání této interpelace, a za druhé, že na naše poměrně jednoduché dvě otázky nedokázal uspokojivě odpovědět.

První otázka, naše žádost, byla o podrobnou informaci o důvodech, které ho vedly k odvolání pana magistra Tomáše Hrudy. Dověděli jsme se to, co už je známo z tisku, že údajně docházelo k závažným systémovým chybám na straně agentury CzechInvest, jak to zjistila společnost PricewaterhouseCoopers, když prováděla určitou kontrolu. Konstatuji však, že v odpovědi není specifikována ani jedna taková závažná systémová chyba, což nemůže být odpovědí na žádost o podrobné zdůvodnění.

Za druhé se dovídáme, že agentura vždy nepostupovala podle vnitřních manuálů resortu průmyslu a obchodu a nerespektovala závažné požadavky Evropské komise, ale také v tomto případě není uvedeno ani na jednom příkladě, v čem nepostupovala podle vnitřních manuálů ani v čem nerespektovala závazné požadavky Evropské komise.

Bylo také v tisku sděleno, že odvolání bylo z toho důvodu, že agentura bez souhlasu ministerstva zvýšila počet svých pracovníků na dvojnásobek a nedodržela tím limit zaměstnanosti. To také pan ministr opakuje, avšak není známo žádné opatření, kterým by se tato věc měla napravit. Naopak se konstatuje, že po roce, například ve zprávě z tisku, z Hospodářských novin z 23. října, se agentura už zase dostala na úroveň, která byla předtím, než ji po odchodu pana magistra Hrudy opustila třetina pracovníků, a dnes už v agentuře zase pracují necelé tři stovky lidí. Zároveň tento článek konstatuje, že nový ředitel pan Roman Čermák si ale ani přesto příliš respektu nevydobyl. Na druhé straně nás pan ministr ve své odpovědi dvakrát informuje o tom, že je v pravomocích ministra průmyslu a obchodu rozhodnout o odvolání a jmenování generálního ředitele CzechInvestu, což je nám známo a ve své interpelaci jsme to ani v nejmenším nezpochybňovali.

Druhá otázka se týkala toho, proč byl nový ředitel agentury jmenován bezprostředně, zřejmě již připraven a dohodnut bez výběrového řízení. Tuto otázku ponechává pan ministr průmyslu a obchodu zcela bez odpovědi, jako by ji vůbec nečetl.

Domnívám, že není možné, aby si Poslanecká sněmovna nechala líbit, že ministr prostě a dobře na položené otázky neodpoví a ignoruje je, nebo odpoví tak, že není naplněna podstata toho, co dotaz obsahoval.

Musím také konstatovat, že opravdu volba na nového ředitele pana Romana Čermáka nebyla zřejmě šťastnou volbou. Jak po necelém roce ve funkci prohlásil sám pan ministr, "láká ho zahraniční angažmá a je možné, že mu nabídneme i nějaký nový post i z ministerstva". Je to tedy skutečně záležitost, která, domnívám se, je na pováženou. Určitý člověk je jmenován na to, aby napravil problémy, které jsou spojeny s činností státní instituce, ale po roce, když se, jak se zdá, práce tomuto člověku moc nelíbí, tak mu ministerstvo nabídne jiné, dokonce zahraniční angažmá, aniž by došlo k nějakému zdůvodnění tohoto postupu jinak, než že tomu člověku se to nelíbí. Také nás podle tisku pan ministr informuje, že k tomu dojde od 1. ledna a jeho zástupce bude vybrán zevnitř agentury. Tudíž i dnes se ptáme, proč by do takové významné funkce neměl být jmenován nový ředitel na základě výběrového řízení.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, domnívám se, že odpověď pana ministra není možné pokládat za uspokojivou, a navrhuji Sněmovně, aby s ní nesouhlasila.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám k tomuto bodu rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Rozpravu tedy končím. Táži se tedy pana poslance Václava Exnera - a ten to již sdělil na mikrofon, že tedy chce, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o usnesení, že nesouhlasí s odpovědí pana ministra průmyslu a obchodu Martina Římana.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 80 z přítomných 119 poslankyň a poslanců pro návrh 47, proti 42. Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení nebyl vysloven souhlas.

 

Končím interpelaci na ministra průmyslu a obchodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP