(10.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Chtěl bych tedy deklarovat, že jsme si spolu s panem ministrem zemědělství těchto dynamicky se vyvíjejících priorit naprosto vědomi, budeme se tomu věnovat a zcela jistě přijdeme s návrhem nějakého rozpočtového opatření v rámci kapitoly Ministerstva zemědělství a požádáme pak zemědělský, posléze rozpočtový výbor o konzultaci a podporu těchto změn.

Ještě jednou tedy děkuji a jsem si jist, že ona snaha o nalezení dohody, která v jednotlivých výborech panovala, se pozitivně projeví nejenom ve druhém, ale i ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji za tento úvod. Předseda Poslanecké sněmovny tento návrh přikázal k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení dnes opravdu máme jako tisk 299/1. Poprosil bych předsedu rozpočtového výboru a zároveň zpravodaje, aby se ujal informace.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, rozpočtový výbor skutečně přijal usnesení na svém jednání dne 21. listopadu letošního roku a máte ho k dispozici. To je asi vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji rozpočtového výboru. Kolegyně a kolegové, já jsem si teď jenom ujasňoval to, že zde mám přihlášky do obecné rozpravy, nicméně ve druhém čtení otevírám podrobnou rozpravu. Jde mi o to, že zde mám tři přihlášky do obecné rozpravy, ale ti poslanci, kteří se do ní hlásí, by marně čekali. Pokládal bych tedy přihlášky do obecné rozpravy za přihlášky do rozpravy podrobné, jestli s tím souhlasí ti, kteří mi přihlášky dali, a dám jim tedy prostor vystoupit v rámci podrobné rozpravy, kterou otevřu. Doufám, že s tímto bude souhlas, abychom tedy tyto přihlášky nějak srovnali.

Otevírám podrobnou rozpravu, jak mi ukládá jednací řád, ale použiji všechny přihlášky, které jsem dostal, i ty, které jsem dostal do obecné rozpravy, aby tedy nikdo neprotestoval. A budu zvát poslance podle toho, jak byly přihlášky předkládány.

Mám tady zhruba asi dvacet přihlášek. Podrobnou rozpravu otevírám a jako první zde mám přihlášku pana poslance Miroslava Opálky, připraví se pan poslanec Milan Bičík. Prosím nejdříve pana poslance Opálku, který je zrovna z těch, kteří se přihlásili do obecné rozpravy, ale vysvětlil jsem, že jediná šance, jak se dostat ke slovu, je nyní v rozpravě podrobné. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vládo, já jsem chtěl v obecné rozpravě vlastně zdůvodnit pozměňovací návrh, který jste dostali dnes písemně na lavice, takže učiním tak najednou.

Jednak se přihlašuji k tomuto pozměňovacímu návrhu a dovolte mi krátké zdůvodnění.

Již v prvním čtení jsem vás upozornil, že rozpočet počítá u důchodového pojištění s vyšším výběrem oproti výplatě důchodů o 15,5 mld. Kč a že vládou schválená valorizace důchodů o pouhých 346 korun měsíčně bude nedostatečná. Vláda při valorizaci vycházela z § 67 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Mohla důchody valorizovat o vyšší částku, neboť zákon jí to umožňoval slůvkem "nejméně". Toto však neučinila, situaci proto pro rok 2008 legislativně zkomplikovala a peníze z přebytku rozpočtovala na zcela jiné účely. (Hluk v jednací síni - řečník se odmlčel. Předsedající: Prosím o klid!)

Ve svých zdůvodněních se vláda a ministerstva financí a práce a sociálních věcí opírají o předpokládanou inflaci v roce 2008 kolem 4 %. Musím však konstatovat, že těm, kteří pobírají důchody, nepomohou konstatování, jaká bude inflace v roce 2008. Jejich rozhodné období se nerovná odhadu na příští rok, ale skutečnosti od srpna 2007 do července 2008. (Poslanci stále hlučí.)

Podíváme-li se na rychlý růst cen, zejména u potravin už v měsíci říjnu a listopadu t. r., vezmeme-li odhad například v důsledku nově zavedených poplatků u zdravotních služeb od měsíce ledna 2008, což zvýší inflaci jen z tohoto důvodu cca o 1,6 až 1,8 %, promítnete-li si zvýšení snížené sazby DPH u potravin, léků, dopravy, energie i jinde, sledujete-li vývoj ceny ropy a připravované zdražení nájemného, pak musíte se mnou sdílet názor těch kvalifikovaných odhadců, kteří předpokládají, že inflace může být kolem 8 až 10 %. A u seniorů ještě vyšší, neboť mají jinou skladbu spotřebního koše. Nemůžeme tedy vyloučit, že bude ze zákona nutná dřívější valorizace v mimořádném termínu.

Tuto skutečnost nelze lehkovážně odmítnout, ba naopak je nutné s ní počítat i ve státním rozpočtu. Ale k tomu zatím nedošlo. Předkládám proto pozměňovací návrh, který státní rozpočet na tuto alternativu připraví. Vím, že hlavní pozornost médií a díky jim i veřejnosti je soustředěna na tzv. porcování medvěda. Z tohoto pohledu asi pro média bude můj návrh nepodstatný. Ale v tomto případě jde o systémový krok, který z vyvedených peněz na dávky důchodového pojištění alespoň jejich část vrací do rezervy na valorizace. Doufám, že to ocení i vláda České republiky.

Můj návrh, který podávám v podrobné rozpravě za poslanecký klub KSČM, navyšuje rozpočtovou kapitolu Ministerstva práce a sociálních věcí, z které se vyplácí rozhodující část důchodů prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení. Na ministerstvech obrany, vnitra a spravedlnosti si jistě vypomohou vnitřním rozpočtovým opatřením, neboť tam není počet vyplácených důchodů tak vysoký. A třeba jim vypomůže i Ministerstvo financí, které vybere do svého rozpočtu na důchodové pojištění celníků 550 tis. korun, ale důchody jsou celníkům-důchodcům vypláceny z rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí, které však vybrané peníze na Ministerstvu financí kupodivu neuvidí.

Doporučuji tedy, aby byla položka dávky důchodového pojištění navýšena z důvodu předpokládané mimořádné valorizace důchodů o 8,5 mld. Kč a tyto prostředky do rezervy byly převedeny ve výši 2,5 mld. Kč z Ministerstva obrany, rozpočtované na nešťastné obrněné transportéry, a ve výši 6 mld. Kč z pokladní veřejné správy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP