(18.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu a rozhodneme o návrhu na přikázání.

 

Organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 46. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním tomuto výboru. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 46 přítomno 147, pro 111, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhým hlasováním je návrh na zkrácení lhůty k projednání na pět dnů. Ale ještě předtím vás na vaši žádost odhlašuji. Prosím o opětovnou registraci. Teprve poté budeme moci o návrhu na zkrácení lhůty rozhodnout.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 47. Táži se, kdo souhlasí se zkrácením lhůty k projednání ve výboru na pět dnů. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 47 přítomno 127, pro 92, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví a lhůta k jeho projednání v tomto výboru byla zkrácena na pět dnů. Tím končí projednávání bodu č. 19 sněmovního tisku 345 v prvém čtení. Poděkuji panu ministrovi, poděkuji také panu zpravodaji.

 

Dámy a pánové, troufnu si ještě zahájit projednání bodu číslo 20. Jde o

 

20.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb.,
o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 256/2000 Sb.,
o Státním zemědělském intervenčním fondu a o změně některých dalších zákonů
(zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 351/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Opět je vzneseno veto proti postupu dle § 90 odst. 2. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní místopředsedkyně, vážená Sněmovno, nic nemůže udělat ministru zemědělství větší radost, než předkládat novelu zákona o zemědělství. Na druhé straně vás asi trošku zklamu, není to žádná velká ani zásadní novela. Je to novela svým rozsahem poměrně úsporná. Nicméně troufnu si říci, z určitého pohledu novela průlomová.

Jak víte, již mnoho let působí v resortu Ministerstva zemědělství Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, což je fakticky finanční nástroj, kterým můžeme pomoci zemědělcům a dalším subjektům v našem resortu získat úvěr, respektive dostat dotaci do úrokové míry a zlevnit si tak faktické čerpání úvěru. Vlastní poskytování úvěru je potom na zcela tržních principech a poskytuje jej libovolná banka, kterou si příslušný zemědělec vybere. Je to nástroj, který je tržně konformní. Je v souladu s pravidly Evropské unie a vedle veškerých evropských dotací jej používáme rádi dále, protože je rovněž velmi málo byrokratický a mezi zemědělci velmi oblíbený a účinný.

Za celá ta léta byl PGRLF, jak jej zkráceně nazýváme, pouze zakotven v usnesení vlády a má právní formu akciová společnost. Již několik let tak Nejvyšší kontrolní úřad a další instituce poukazují na to, že takto významná instituce, takto významný nástroj by měl mít své zákonné zakotvení, protože vlastně distribuuje veřejné prostředky. Rozhodli jsme se proto, že nebudeme čekat na nějaké velké analýzy a na připravovanou velkou novelu zákona o zemědělství, kterou bych samozřejmě také rád této Sněmovně v nejbližší době přednesl, ale že navrhneme Sněmovně menší novelu zákona, která vyjde vstříc těmto oprávněným nálezům a zakotví PGRLF v rámci našeho právního řádu. Navrhuji vám proto tedy novelu zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, která ve svých paragrafech - je to především § 2d - rozšiřuje tento zákon o zakotvení PGRLF jakožto instrumentu na podporu zemědělského sektoru.

Chci říci, že při přípravě této novely jsme se inspirovali zákonem o podpoře malého a středního podnikání, takže zde se ta právní úprava velmi blíží úpravě, kterou se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která je také právní formou akciovou společností. Jsem velmi rád, že se nám toto podařilo na vládě a mezi jednotlivými odpovědnými ministerstvy projednat, protože si myslím, že PGRLF si zaslouží, aby fungoval dále a aby měl toto příslušné zákonné zakotvení.

Další část té novelizace se týká zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu, což je zákon 256/2000 Sb., a tato novela je ještě menší než ta, o které jsem hovořil předtím. Je to v podstatě technická novela, která odstraňuje přílišnou byrokracii a umožňuje dalo by se říci odstranit i tvrdost zákona v situaci, kdy na základě nesprávného rozhodnutí by zemědělec vracel nějakou dotaci a podle současné úpravy by k tomu musel zaplatit příslušné penále. Domníváme se, že tato úprava zlepšuje právní postavení jednotlivých subjektů v zemědělství, a proto ji velmi doporučuji.

Je tam ještě jeden další bod, který významně snižuje administrativu, a proto si dovoluji zdůraznit, že všechny tyto navrhované změny mají příznivý dopad do podnikatelského prostředí v zemědělství.

Zaregistroval jsem veto na projednávání podle § 90. Já to respektuji. Myslím si, že to je v tomto případě možná trošku nedorozumění, protože zde nebyla žádná výhrada ani na zemědělském výboru. Chápu to spíše jako součást nějaké obecnější politiky - zavetovat projednávání všech zákonů v devadesátce. My jsme připraveni projednávat tento zákon v řádném termínu, i když bych samozřejmě byl podstatně radši, kdyby se podařilo jej projednat přímo už v tomto prvním čtení, protože by tak tato novela mohla vstoupit v platnost ještě před začátkem kalendářního roku a ty příslušné změny by se odrazily i v účetních systémech apod. Nicméně, jak už tady bylo řečeno, klub ČSSD toto veto vznesl. Nevím, jestli je dnes ještě v tuto chvíli technicky možné, aby jej nějakým způsobem zrovna v tomto jednotlivém případě stáhl. Ale znovu opakuji, netrváme na tom, a pokud tento zákon vstoupí v platnost v očekávaném termínu řádově někdy v březnu, dubnu, asi se s tím také dokážeme vyrovnat.

Takže, vážená Sněmovno, dovolte, abych vás požádal o propuštění tohoto zákona do dalšího projednávání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Prosím pana zpravodaje, pro prvé čtení jím byl určen pan kolega Jiří Papež, má tedy slovo. Upozorňuji, že projednáváme zákony a máme čas pouze do 19 hodin. Samozřejmě mohu ten bod přerušit, pakliže nebudeme moci hlasovat. Slovo má pan poslanec Jiří Papež.

 

Poslanec Jiří Papež: Hezký večer, vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Pan ministr mi svým podrobným popisem obsahu novely zákona poměrně usnadnil roli zpravodaje, takže já jsem připraven v tuto chvíli v podstatě jen navrhnout přikázání tohoto návrhu zákona zemědělskému výboru. Protože pan ministr konstatoval, že je možné projednat tento zákon v zemědělském výboru, že vláda netrvá na tom zkráceném projednání, dovoluji si tedy navrhnout alespoň zrychlený režim v tom smyslu, že navrhuji zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na pět dnů. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP