(17.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Prosím vás všechny o chvilku trpělivosti. Je tady žádost o dvě minuty, počkáme dvě minuty. Jenom tedy upozorním ještě v mezičase, a dělala jsem to před chvílí - právě proto, aby k těmto problémům nedošlo, tak jsem avizovala, které body budeme projednávat. Znovu tedy opakuji, že dalším bodem bude projednávání sněmovního tisku 292, kde je zpravodajem pan kolega Václav Votava, a dále bude následovat sněmovní tisk 321 a zde je zpravodajem pan poslanec Jiří Dolejš. Následovat budou body 17, 18, 19, 20, 24 již nově schváleného pořadu schůze. Takže prosím zástupce klubů, aby si ověřili, zda jsou zde všichni přítomni podle tohoto pořadí.

Pan kolega Ladislav Šustr je zde a já jej tedy požádám, aby za všechny ostatní navrhovatele v úvodním slově nás seznámil s návrhem zákona, tak jak je uveden ve sněmovním tisku 216. Zopakuji, že jsme ve druhém čtení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Paní předsedající, dámy a pánové, ono celkem není co opakovat. V prvním čtení jsme řekli, o co jde. My máme do roku 2009 ke všem občanským sdružením, kterých je 63 000, přidat zkratku o.s nebo občanské sdružení. Toto je návrh, který by nás z této věci vyvazoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 216/2. Prosím o úvodní slovo zpravodajku výboru paní poslankyni Zdeňku Horníkovou.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému byl tento tisk přikázán. Výbor se tímto tiskem 216 zabýval na své schůzi dne 17. října 2007 a přijal usnesení pod číslem 65. Dříve než vás seznámím s usnesením výboru, jen chci připomenout, že stanovisko vlády k tomuto tisku bylo zamítavé a stejné je i stanovisko výboru z důvodu nesystematičnosti.

Nyní mi dovolte, abych přednesla usnesení, tak jak je přijal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj: Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své schůzi po odůvodnění pana Ladislava Šustra a po zpravodajské zprávě poslankyně Zdeňky Horníkové doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tisk číslo 216 byl zamítnut.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Zdeňce Horníkové. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se na vaše přihlášky nyní. Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Paní poslankyně Horníková má slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, já nechci zdržovat, jenom chci zcela legitimně vznést návrh na zamítnutí tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se někdo další do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím také podrobnou rozpravu a končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. O návrhu na zamítnutí budeme hlasovat v úvodu čtení třetího. Děkuji panu poslanci Šustrovi i paní poslankyni Zdeňce Horníkové.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu a tímto bodem je

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb.,
o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti
Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky
(zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 292/ - druhé čtení

 

Rozhlížím se a pátrám po panu ministrovi financí, který má úvodní slovo. Dávám mu možnost promluvit.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, pane premiére, dámy a pánové, ve druhém čtení máte předlohu novely zákona o Fondu národního majetku, jehož úkolem je zajistit financování protipovodňového programu. Jak jste v jednání ve druhém čtení mohli zjistit, 9 mld. se počítá v letech 2008 až 2013 z úvěru od Evropské investiční banky, 2,2 mld. budou zdroje státního rozpočtu prostřednictvím kapitoly Ministerstva zemědělství a celkem 4 mld. by měly jít z privatizačních účtů, což nám zákon povolí jedině za předpokladu, že vyslovíte souhlas s touto novelou, o což vás žádám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 292/1. Slovo má zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pan ministr již ve stručnosti zmínil, oč v této novele zákona jde. Já bych pouze zmínil usnesení rozpočtového výboru, který toto usnesení přijal na své 19. schůzi dne 8. listopadu 2007 a konstatoval, že doporučuje, aby Poslanecká sněmovna tuto novelu zákona schválila.

Chtěl bych se zároveň přihlásit do podrobné diskuse. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu, písemné přihlášky nemám. Táži se tedy na vaše přihlášky z místa. Nejsou žádné, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou, slovo jako první má zpravodaj pan kolega Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolil bych si načíst legislativně technické návrhy, jsou tři.

Za prvé, v úvodní větě návrhu na počátku textu se slova "§ 5 odst. 3" zrušují a slovo "zákona" se nahrazuje slovem "zákon".

Za druhé, v bodě 1 se slova "v písmeni c)" nahrazují slovy "v § 5 odstavec 3 písmeno c)".

Za třetí, v bodu 2 se slova "na konci písmene c)" nahrazují slovy "v § 5 odstavec 3 písmeno c)".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se někdo ještě do podrobné rozpravy? Nehlásí, končím podrobnou rozpravu, končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi, děkuji také panu zpravodaji. Tím jsme se vypořádali se sněmovním tiskem číslo 292.

 

Dalším bodem našeho programu je

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb.,
o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 321/ - druhé čtení

 

Úvodní slovo patří ministru financí panu Miroslavu Kalouskovi. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo a děkuji Sněmovně za zkrácení lhůty k projednávání tohoto návrhu, jehož smysl je myslím zcela zřejmý - umožnit zákonem alokovat dotaci ze státního rozpočtu do garančního fondu. Vzhledem k tomu, co se odehrávalo na kapitálovém trhu v medializované kauze Quantum a jiné, upřímně řečeno, já neznám v tuto chvíli jiný mechanismus než učinit tlustou čáru a dotačně naplnit garanční fond a vyplatit oprávněné nároky. Stovky a tisíce soudních žalob, které jsou v tuto chvíli proti České republice vedeny a kde Česká republika nemá nárok, protože ani po právní, ani po morální stránce prostě nemá pravdu, jsou toho dokladem.

Nicméně Sněmovna schválením této novely nerozhoduje o tom, že tak vláda musí učinit, pouze říká, že může. O tuto vůli, o tuto možnost si vás dovoluji požádat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP