(17.10 hodin)
(pokračuje Bursík)

My to máme upraveno již v zákoně o odpadech, který počítá i s datem 31. 12. 2010, ale tady navrhujeme implementační nástroj, či jednodušeji, navrhnout termín zpracování plánů odstranění, které by měly být hotovy do 31. března 2009, tak abychom měli jistotu, že vlastníci skutečně na odstranění pracují, jinými slovy, abychom nebyli překvapeni na konci roku 2010, že tento úkol, který je potřebný pro životní prostředí a zároveň je naší povinností, nesplníme.

Návrh 8. listopadu projednal výbor pro životní prostředí, doporučil přijetí drobných legislativně technických změn doplňků a s těmito doplňky Ministerstvo životního prostředí souhlasilo.

Ty z vás, kteří byste chtěli tuto novelu využít jako platformu pro nějaké další náměty, které se týkají odpadového hospodářství, bych rád upozornil na to, že Ministerstvo životního prostředí připravuje rozsáhlou novelu zákona o odpadech, která by měla řešit řadu koncepčních záležitostí, vlastně reagovat na praxi používání tohoto zákona a měla by zahrnovat problematiku elektrošrotu a povinnosti zpětného odběru použitých elektrických zařízení, elektronických výrobků, měla by upravovat otázku autovraků, měla by upravovat dále skládkování, navrhovat, že k roku 2010 by bylo povinně v obcích tříděno pět typů komodit, druhotných surovin, vedle těch nám již známých také biologicky rozložitelný odpad a nápojové kartonové obaly, tzv. tetrapaky. Návrh novely máme za úkol rozeslat do meziresortního připomínkového řízení na začátku roku 2008 a vládě má být předložen do konce prvního čtvrtletí. Čili toto já nabízím jako příležitost a platformu pro debatu s vámi a samozřejmě pro práci s vašimi podněty, které přinesete ze svých volebních obvodů či odjinud.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že je nezbytné, aby novela nabyla účinnosti v co nejkratší době, neboť nařízení o přepravě odpadů vstoupilo v účinnost již 12. července 2007.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí a usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 277/1. Slovo nyní patří zpravodaji výboru pro životní prostředí, kterým byl určen pan poslanec Vlastimil Aubrecht - ale vzhledem k tomu, že je omluven z dnešního jednání, tak jej zastoupí, alespoň podle mých poznámek, pak kolega Robin Böhnisch. Prosím tedy pana poslance o slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobré odpoledne, vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Já se pokusím nějak důstojně zastoupit pana kolegu Aubrechta, ale protože předání zpravodajování proběhlo trochu živelně, tak se především omezím na konstatování, že výbor projednal návrh zákona na své 12. schůzi dne 8. listopadu a doporučil Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila. Zároveň také schválil několik drobných pozměňovacích návrhů, se kterými jste byli seznámeni v tisku, který vám byl rozdán, tedy v usnesení výboru. V souvislosti s těmito pozměňovacími návrhy bude muset dojít k drobné úpravě v účinnosti zákona a to si potom dovolím načíst v podrobné rozpravě, do které se hlásím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám a otevírám obecnou rozpravu. Do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo ze svého místa? Nehlásí. Končím obecnou rozpravu, zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má pan kolega Robin Böhnisch.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji. Pozměňovací návrh týkající se účinnosti by zněl: V článku 2 se na konci za slova "dnem jeho vyhlášení" doplňují slova: "s výjimkou ustanovení článku 1 bodu 1, pokud jde o § 24 odst. 1 písm. d), které nabývá účinnosti 1. října 2008".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy se svými návrhy? Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu a končím také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, sněmovního tisku 277. Děkuji panu místopředsedovi vlády, děkuji také panu zpravodaji.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Tímto bodem bude

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 293/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr financí Miroslav Kalousek, kterého chci požádat nyní o slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, význam této novely pro zprůhlednění rozpočtování organizačních složek státu a pro možnost využívání prostředků ze zdrojů Evropského společenství jsem zdůvodnil podrobně již v prvním čtení, proto vás nebudu unavovat opakováním své řeči.

Děkuji rozpočtovému výboru za projednání. Dovolím si podotknout, že souhlasím s pozměňujícím návrhem. Pak už jenom dodávám, že bod 101 musí být přečíslován na 102. Samozřejmě se těším na diskusi ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru rozpočtovému. Usnesení tohoto výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 293/1. Slovo nyní patří zpravodaji rozpočtového výboru, kterým původně byl pan kolega Bohuslav Sobotka, zastupuje ho laskavě pan poslanec Václav Votava. Prosím tedy o slovo pana kolegu Votavu.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pokusil bych se zastoupit pana zpravodaje Bohuslava Sobotku.

Rozpočtový výbor na své 18. schůzi dne 10. října 2007 přijal usnesení č. 329 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., schválila s připomínkou, kterou už vzpomínal i pan ministr a obsahuje ji samozřejmě usnesení rozpočtového výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Táži se, zda se někdo hlásí. Nehlásí. Končím obecnou rozpravu, zahajuji rozpravu podrobnou. Pan kolega Šustr se hlásí jako první do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolím si přednést dva pozměňovací návrhy. Jeden je jednoduchý a je to upřesnění účinnosti.

Pozměňovací návrh k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., rozpočtová pravidla, ve znění pozdějších předpisů, tisk 293: "Článek II Účinnost zní: Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem následujícího měsíce po jeho vyhlášení." To je první.

A druhý jsem vám rozdal na lavice, takže ho nebudu celý citovat, ale má úvodní hlavičku: Pozměňovací návrh poslance Ladislava Šustra k článku I návrhu zákona, který vláda předložila Poslanecké sněmovně 13. 9. 2007 a byl poslancům rozdán 14. 9. 2007 jako tisk č. 293 návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Pak následuje pozměňovací návrh a detailní zdůvodnění. Osvojuji si tento návrh a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Šustrovi. Prosím nyní o slovo pana kolegu Karla Korytáře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP