(15.50 hodin)

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych předložil k ratifikaci dohodu, jejíž plné znění již přednesl pan předseda Poslanecké sněmovny. Proto ji nebudu opakovat, jen velmi stručně popíši, co je podstatou této dohody mezi Evropskou unií a Švýcarskou konfederací.

Cílem předkládané dohody je participace Švýcarska na schengenské spolupráci. Vzorem pro přípravu této dohody, která byla podepsána 26. října 2004 v Lucemburku, byla smluvní úprava Norského království a Islandské republiky k provádění, uplatňování a rozvoji schengenského acquis.

Po vstupu dohody v platnost Švýcarsko sice nebude plně aplikovat všechna ustanovení schengenského acquis, to znamená nedojde k okamžitému zrušení kontrol na hranicích s členskými státy. Plná aplikace je vázána samozřejmě na jednomyslné rozhodnutí Rady Evropské unie. Tomuto rozhodnutí bude stejně jako v případě České republiky a dalších nových členských států předcházet detailní zhodnocení připravenosti Švýcarska a Švýcarsku následně bude tedy v budoucnu umožněn vstup, respektive plné zapojení do schengenského prostoru, a to za stejných podmínek, a to chci zdůraznit - za stejných podmínek, jako musí v současnosti plnit Česká republika.

Chtěl bych požádat Poslaneckou sněmovnu, zda by umožnila provést ratifikaci této dohody v co nejkratším možném termínu, neboť myslím je v našem zájmu, aby tato smlouva byla ratifikována co nejdříve a současně také aby Česká republika - neboť ten ratifikační proces již v jednotlivých členských zemích probíhá, v některých byl již ukončen - nebyla mezi výslovně těmi posledními, respektive dokonce tou poslední zemí. Proto bych chtěl požádat, zda bychom mohli zvolit takový režim projednání této smlouvy, aby ratifikace proběhla skutečně v řádech dnů nebo hodin. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je na dnešní jednání omluven. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Helena Mallotová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Dámy a pánové, pod číslem sněmovního tisku 327 se skrývá vládní návrh, kterým se v Parlamentu České republiky předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím a Švýcarskou konfederací o přidružení Švýcarské konfederace k provádění, uplatňování a rozvoji schengenského acquis. Tato dohoda byla mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím a Švýcarskou konfederací podepsána 26. října 2004 jako součást komplexu smluvních dokumentů, které byly uzavírány v posledních letech mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím a Švýcarskou konfederací.

Na švýcarské straně souhlas už s dohodou vysloven byl, a to v červnu roku 2005. Česká republika učinila k dohodě prohlášení podle čl. 24 Smlouvy o Evropské unii. Z toho plyne, že dohoda bude pro Českou republiku závazná až poté, co budou naplněny požadavky dané ústavními postupy, tedy po ratifikaci prezidentem republiky. Obdobné prohlášení učinilo několik dalších členských států, do dnešního dne jej neodvolala vedle České republiky jenom Belgie a Řecko.

V současné době je pociťován na všech úrovních velký tlak švýcarské strany na urychlení ratifikačního procesu tak, aby byla dohoda ve všech třech zbývajících státech kodifikována do konce letošního roku, přičemž v zahraničněpolitickém zájmu České republiky není ratifikovat dohodu jako poslední členský stát v Evropské unii a blokovat tak vstup dohody v platnost.

Z tohoto důvodu navrhuji zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na pět dnů. Tento postup umožní projednání návrhu i ve druhém čtení ještě na této schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní zpravodajce. Poprosím ji, aby se posadila ke stolku zpravodajů. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Mám - prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji za slovo. Pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, po odmítnutí vstupu Švýcarska do Evropské unie ve švýcarském referendu pokračuje proces sbližování Švýcarska formou dohod o dílčích otázkách vzájemné spolupráce. Evropská unie je na tomto procesu zainteresována stejně tak jako Švýcarsko. Přidružení Švýcarska k schengenskému prostoru patří k významným úsekům takové spolupráce. Přidružení Švýcarska je v souladu se zájmy České republiky, jejích občanů i podniků. Vytváří příznivější podmínky pro zjednodušení pohybu osob a zboží mezi oběma státy, pro spolupráci policejních a justičních orgánů při poskytování právní pomoci v trestních věcech, při vydávání osob atd. v rozsahu upraveném schengenským acquis a připojenými prohlášeními.

Z pohledu KSČM není důvod k odmítání ratifikace předložené dohody. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji panu poslanci Maršíčkovi. Dále se ptám, kdo se hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím. Rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana ministra. (Nežádá.) Paní zpravodajky? (Nežádá.) Také ne.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 171 poslankyň a poslanců pro návrh 109, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl předložen k projednání zahraničnímu výboru.

 

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu paní zpravodajky a poslankyně Mallotové na zkrácení lhůty k projednání na pět dnů.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 171 poslankyň a poslanců pro návrh 114, proti 1. Konstatuji, že byla zkrácena lhůta k projednání ve výboru na pět dní.

 

Končíme projednávání tohoto bodu. Děkuji paní zpravodajce. Děkuji panu ministrovi.

 

Budeme pokračovat dalším bodem. Poprosím paní místopředsedkyni Němcovou, aby se ujala řízení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, pokračujeme bodem

 

37.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou
Vietnamské socialistické republiky o předávání a přebírání občanů obou států,
podepsaná v Praze dne 12. září 2007
/sněmovní tisk 328/ - prvé čtení

 

Opět požádám pana ministra vnitra Ivana Langera o úvodní slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Paní místopředsedkyně, pane premiére, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych ve stručnosti uvedl i tuto dohodu, tentokrát mezi Českou republikou a vládou Vietnamské socialistické republiky o předávání a přebírání občanů obou států, která byla podepsána v Praze 12. září t. r.

Dohoda reaguje na skutečnost, která jednoznačně říká, že jsou to právě občané Vietnamské socialistické republiky, kteří se významnou měrou podílejí na ať již legální nebo nelegální migraci přes státní hranici České republiky. Tato dohoda se zabývá migrací toho nelegálního charakteru a reaguje na tento samotný fakt a současně na porušování pobytového režimu navíc na území České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP